Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uydu takipli cami

        Alemden kaideye göre 116 santimetre eğik olan ve birkaç defa yıldırım isabet etmesi nedeniyle kıymetli süslemelerin bulunduğu gövdesi boydan boya yıpranan caminin minaresindeki eğikliğin araştırılması için Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı.

        Bu kapsamda camiye yerleştirilecek uydu izleme cihazıyla eğik minarenin hareketliliğinin 1 yıl boyunca takibe alınacağı belirtildi. Bu süre içerisinde minarenin hangi yöne ne kadar eğildiği tespit edilerek, 1 yılın sonunda Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, çıkacak raporu Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunacağı kaydedildi.

        Kuruldan çıkan karar sonrasında Ulu Cami ve eğik minaresinin onarıma alınacağı ve çevre düzenlemesi çalışmasının yapılacağı belirtildi.

        Bu arada, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, eseri uydudan takip edecek firmayı da ihale yoluyla belirleyeceği kaydedildi. İhale çalışmalarının sürdüğünü belirten yetkililer, daha sonra minarede uydudan takip çalışmasına başlanacağını ifade ettiler.

        -SİVAS ULU CAMİ'NİN TARİHİ-

        Sultan Alaaddin tarafından vakfedilen cami, Danişmentli mimarisi. Bina kesme taştan, minaresi tuğladan yapılmış. Bina normal olarak 3-4 metre çukurda ve 58x35 metre ebatlarında. Minarenin kapısı cami içine açılmakta. Minarenin kaidesinde ve gövdesinde boydan boya hasar (yıldırım çarpması) mevcut.

        Caminin tavanı ahşap kirişlemeye benzetilen betonarme döşeme ile kaplı. Üzeri çatı ve bakır kaplama. İç Anadolu'nun en büyük camilerinden. Minaresi kendi eksenine göre 25 derece eğik durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ