Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'da okul öncesi uyarı

        Topbaş, Taksim Meydanı'nı, trafiğini çok daha fazla akışkan ve mümkün mertebe yayaya saygılı hale getirecek bir düzenleme çalışması içinde olduklarını bildirdi.

        Saraçhane'deki Başkanlık Sarayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, Taksim Meydanı'nın Gezi Parkı ile birleştirilerek yayalaştırılması

        projesine ilişkin bir soru üzerine, İstanbul'un en önemli meydanlarından olan Taksim'in trafiğiyle ilgili geçmiş dönemlerden beri birçok çalışma, yarışma ve proje yapıldığını, ancak bir türlü uygulamaya geçirilemediğini vurguladı.

        Taksim Meydanı'nı çok fazla rahatsız etmeden, trafiği çok daha fazla akışkan hale getirecek ve mümkün mertebe yayaya saygılı halde bir düzenleme çalışmaları olduğunu belirten Topbaş, şunları kaydetti:

        ''Bunun etaplamalarını yapıyoruz. Yaşayan bir sisteme fazlaca müdahale etmeyi düşünmüyoruz. Burada düşündüğümüz en önemli adımlardan bir tanesi, Taksim Gezi Parkı'nın Taksim Meydanı ile birlikte daha yaşanır bir hale getirilmesi, iletinin kurulması, ilişkilendirilmesi ve algılanmayı verebilmektir. Bununla ilgili kurulla temaslarımız var. Özellikle kuruldan onayı aldığımız için söyleyeceğim; geçmişte insanlarımızın Sular İdaresi diye bildiği bölgenin, binanın içini bin metre kareye yakın bir alanı 'Cumhuriyet Müzesi' olarak projelendirdik.'' Bu projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını dile getiren Topbaş, açılışını Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

        Topbaş, trafiği alta almanın çok daha ciddi maliyet ve sorun çıkarması nedeniyle yüzeyden ama çok daha farklı bir düzenleme yapılacağını, otobüs duraklarının kaldırılacağını belirterek, oradaki mevcut sirkülasyonu fazla rahatsız etmemeye dikkat ettiklerini vurguladı.

        Talimhane bölgesinde bir yer altı otoparkı çalışması içinde olduklarını dile getiren Topbaş, belediyenin dükkanları diye bilinen yerleri boşalttıklarını ve orada otopark ihtiyacını dikkate alarak bir düzenleme yapılmakta olduğunu kaydetti.

        Bu nedenle orada geçici bir sıkıntı olduğuna işaret eden Topbaş, şehir içerisinde bu çalışmaları sıkıntısız gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Topbaş, İstanbulluların tahammüllüne teşekkür ettiğini ifade ederek, bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaları sadece tatil aylarına, günlerine getirecek şekilde yapmaları durumunda, bunların 10-15 yılda bitmeyeceğine işaret etti. ''Taksim Meydanı'nda projenin uygulamaya konulmasıyla İstanbul neler kazanmış olacak? Silueti değişir mi?'' sorusu üzerine de Topbaş, Taksim'in siluetine hiçbir müdahale olmayacağını, bunun yüzeysel bir çalışma olduğunu belirtti.

        Topbaş, eski stat diye bilinen Gezi Parkı'nın ortasındaki alt kotta bulunan alanın önündeki merdivenlerin kaldırılacağını ve böylece meydanın daha çok algılanmasının ve halkın kullanımına açılmasının sağlanacağını kaydetti.

        -YENİ EĞİTİM YILI-

        Topbaş, yeni eğitim-öğretim yılının gelecek ay başlayacağını hatırlatarak, şunları söyledi: ''Yine geçen eğitim yılında olduğu gibi İstanbullular'dan, İstanbul'daki sürücülerden ve velilerinden yardım ve destek isteyeceğiz. O süreçte biz inşaatlarımızı daha dikkatli hale getireceğiz. Yetiştirmeye çalıştığımız noktalar var. Böylece İstanbul'un trafiğini, hiç olmazsa eğitim sürecinin ilk haftasındaki yoğunluğu birlikte aşarız diye düşünüyorum.''

        Daha erken olmasına rağmen hazırlıklı olmaları için şimdiden vatandaşlara çağrıda bulunacağını belirten Topbaş, ''Özellikle okulların açıldığı ilk hafta

        araçlar bireysel kullanılmamalı, mümkün mertebe toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Komşular birleşerek bir arada aynı aracı kullanmalı. Öğrencilere saygı gösterilmeli. Geçen yıl inanılmazı başarmıştık'' şeklinde konuştu. Bir gazetecinin, ''Ulaşım zirvesinde mesai uygulaması, gişelerin ötelenmesi gibi bazı noktalar öne çıkarılmıştı. Bunlar uygulanacak mı?'' sorusuna da Topbaş, bunların olacağını, şu anda gişelerin ötelenmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

        Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tekrar görüşeceklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biz şu anda tespit ve çalışmalarını yaptık, belirli bir noktaya getirdik, kendisine arz edeceğiz. Bu gişelerin ötelenmesi konusu, sayın Başbakanımızın özellikle arzusuydu. Trafik zirvesinde aldığımız bazı kararları zaten adım adım

        uygulamaya koyuyoruz. Gerekli olan adımlar atılıyor. Birden her kararı uygulamak mümkün olmuyor. Bunun bir süreci var. O süreç içerisinde İstanbul'un trafiğini rahatlatacak tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz.''

        Gelişmiş ülkelerde yaygın olan mesailerin ayrıştırılması konusunda da bir çalışma yaptıklarına işaret eden Topbaş, ''Kamu kuruluşlarının mesaiye başlama saatleriyle eğitim saatlerinin arasındaki farklarını ortaya koyduğunuz zaman, trafiğin yoğun ve pik saatlerini mümkün mertebe aşağı çekmiş oluyorsunuz. Bununla ilgili çalışma devam ediyor. Tespitler yaptık, bunu sayın Valimize de arz edeceğiz. Değerlendirmeyi birlikte yapacağız'' şeklinde konuştu. Topbaş, öyle bir uygulamaya gidilmesinin şart olduğuna dikkati çekerek, İstanbul'un trafiğinin yıllardan beri konuşulduğunu, tek-çift plaka uygulamasının tartışıldığını hatırlattı.

        Trafik sorunlarının sadece alınacak tedbirlerle çözülemeyeceğini, sürücü ve vatandaşların da dikkat ettikleri takdirde bunun başarılabileceğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:

        ''Bizim sayın Başbakanımızdan, geçmiş hükümetimizden talebimiz; trafik denetimi almaktı, trafik düzenlemesini almaktı. Bu denetim doğru dürüst yapılamadığı takdirde ki emniyet teşkilatımız kadrosuzluktan yakınmakta, kadro verilmediği için yeterli olmayan polis sayısıyla bundan fazlasının yapılamayacağını söylemekteler, biz daha farklı denetim sistemleriyle, gelişmiş kentlerde, Londra ve New York'ta olduğu gibi bir düzenekle daha başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü yerelin refleksi çok daha fazla olduğu için bunu yapacağız. Tabii, trafikte mesai saatlerinin ayrıştırılması, eğitim saatlerinin ayrıştırılması, trafik denetimlerinin düzenlenmesi ve müdahaleleri bir sistem olarak ortaya konulacak.''

        -BEŞİKTAŞ MEYDANI'NIN TRAFİĞİ ALTA ALINACAK-

        İstanbul'a yeni meydanlar ekleme çalışması içerisinde olduklarını söyleyen

        Topbaş, Beşiktaş Meydanı'ndaki trafiğin alta alınması çalışmalarıyla ilgili Koruma Kurulundan onay alındığını kaydetti.

        Kentsel tasarım çalışmalarının neticesinin henüz alınmadığını belirten Topbaş, proje bittiğinde çarşıdan çıkan bir insanın yürüyerek denize erişeceğini söyledi.

        -SU TASARRUFU-

        İstanbul'un su mevcudiyetinin yüzde 24'lerde olduğunu ve Ekim ayı sonuna kadar yetecek su bulunduğunu ifade eden Topbaş, yağış ihtimalinin de bulunmadığını kaydetti.

        Topbaş, İstanbulluların su tasarrufu konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini belirterek, bu konudaki tutum ve hassasiyetin sürdürülmesini istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ