Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Marketlere poşet hapsi

        Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, 200 metrekareden büyük satış noktalarına, "Poşet kullanımını en aza indirmek için gerekli tedbirleri alın ve her yıl bu konuda bilgi verin" diyor..

        Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, 200 metrekareden büyük satış noktalarını plastik poşet kullanımını en aza indirmek amacıyla gerekli tedbirleri almak ve bu tedbirleri her yıl şubat sonunda Çevre Bakanlığı'na bildirmekle yükümlü kılıyor. Yönetmelik, "Yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" diyor. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Sekreteri Mete İmer, 24 Haziran 2007'de son haliyle yürürlüğe giren yönetmeliğin ambalaj atıklarıyla ilgili çok gelişmiş düzenlemeler içerdiğini belirterek, "Ancak maalesef Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bunları denetlemek için elemanı yok" dedi.

        5 BİN 500 KUMBARA VAR

        Mete İmer, ÇEVKO'nun çalışmaları ve yeni yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi: "Yeni yönetmelik geri kazanımla ilgili yükümlülükleri ambalajı piyasaya sürenlere yüklerken, ambalaj atıklarını şirketler adına piyasadan toplamakta da tek yetkili olarak bizim vakfımızı gösterdi. ÇEVKO, yaklaşık 300 şirketle işbirliği halinde çalışıyor. Atıkları, ÇEVKO adına 42 tane lisanslı firma piyasadan topluyor. Ambalaj atıklarının bir tonunun toplanmasının maliyeti 110 YTL. Biz okullara ve düzenli sitelere cam atıklarla ilgili 4 bin, diğer atıklar için de bin 500 kumbara koyduk. Ama güvenlik nedeniyle belediyeler her yere konmasına izin vermiyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ