Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Oyuncak seçme dersi

        Hıfzıssıhha Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ertek

        Kanserden, tiroide, zekâ ve davranış sorunlarından astıma kadar pek çok hastalığa neden olan zehirli oyuncaklara karşı Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Gelecek yıl tüm oyuncaklar satışa çıkmadan oyuncak laboratuvarında incelenecek. Okullarda velilere güvenli oyuncak seçme yöntemleri anlatılacak. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek zehirli oyuncaklara karşı alınan resmi önlemlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

        * Oyuncakları analiz edebilecek laboratuvar ne zaman kurulacak?

        Sağlık Bakanlığı'nın, AB'ye uyum çerçevesinde kuracağı oyuncak güvenliği laboratuvarı seneye açılacak. Piyasaya çıkmadan ve satılmadan tüm oyuncaklar burada güvenlik incelemesinden geçecek.

        * Evlerindeki oyuncakların zehirli olduğundan şüphelenen aileler şu anda inceleme yaptıramaz mı?

        Sağlık Bakanlığı il müdürlükleri bunların denetimini yapıyor. "Ben evimde oyuncağımın zehirli olduğundan şüpheleniyorum" diyen kimse henüz bize başvurmadı. Aslında başvuranların getireceği oyuncaklar denetlenebilir.

        * Sizce aileler güvenli oyuncak seçmek için nelere dikkat etsin?

        En önemli denetim CE onayıdır. Oyuncak alacak aileler oyuncağın üzerinde bu mührü arasın. Mührün de sahte olmamasına dikkat etsin. En önemli piyasa denetçisi tüketicidir.

        * Tüm dünyada oyuncaklar denetleniyor, yasaklanıyor, Türkiye'de resmi bir yasak olacak mı?

        "Oyuncak güvenliği projesi" hazırlandı. Bu yıl sonundan itibaren "Leonardo Projesi" kapsamında oyuncakçılar, kreş ve anaokulu öğretmenleri ile aileler oyuncak güvenliği konusunda eğitilecek. Çocukların oyuncakla nasıl oynayacağına dair sanal filmler hazırlanıyor. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı, Hacettepe çocuk gelişim bölümü bu projede görevli. Ailelere nasıl doğru oyuncak seçileceği anlatılacak. Bu konuda en iyi denetimi aileler yapabilir. Önemli olan onları bilinçlendirmek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ