Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Parmak iziyle çalışabilen mayın tarama botu

        Mayın patlamaları nedeniyle askerlerin ölmesine üzülen genç, seri üretim için destek arıyor.

        Şanlıurfa'da lise mezunu bir genç, geçen yıl geliştirdiği ve mayını önceden haber verdiğini iddia ettiği askeri botun seri üretimini gerçekleştirebilmek için destek istiyor.Konuyla ilgili bilgi verenİbrahim Halil Boz (29), serbest meslekle uğraştığını ve birkaç yıldan bu yana teknolojik gelişmelere ilgi duyduğunu söyledi.

        Geçen yıllarda ''güneş enerjisiyle çalışan cep telefonu'' ve ''klimalı ayakkabı'' gibi projeler geliştirdiğini ve bu çalışmalarının seri üretimi için bazı şirketlerle görüştüğünü aktaran Boz, son yıllarda terör olaylarının artış göstermesi ve mayın patlamalarının kendisini çok üzmesi üzerine mayın tarama botu geliştirmeye karar verdiğini belirtti. Mayın dedektörlerinin çalışma prensibinden esinlenerek, güneş enerjisiyle çalışan daha minyatür bir sistemi askeri bir bota entegre etmeye karar verdiğini anlatan İbrahim Halil Boz, 8 aylık bir çalışma sonucu radyo dalgalarıyla çalışan, önündeki ve tabanındaki termal sensörlerle yerin 20 santimetre altına gizlenmiş, yaklaşık 1 metre mesafedeki plastik mayını titreşimle haber veren bir bot geliştirdiğini iddia etti.

        Bu sistemin dedektörle mayın aramadan daha avantajlı olduğunu savunan Boz, ''Kırsal alanda dedektörle mayın arama esnasında bir asker yalnızca bu işle uğraşmak durumunda kalıyor ve cihazı taşıyan askerin zaman zaman kolu yorulabiliyor. Ancak bu sistem askerlerin ayağındaki botların içerisine monte edilebiliyor. Dolayısıyla mayınlı bölgede bulunan askerlerin tamamı mayınlı bölgeden geçerken bottaki titreşim sayesinde tehlikeyi önceden sezebiliyor'' dedi.

        PARMAK İZİYLE ÇALIŞABİLEN SİSTEM

        Son 1 yılda üzerinde çalıştığı sistemi daha da geliştirdiğini aktaran Boz, yalnızca kullanıcısının parmak iziyle çalışabilen mayın tarama botu geliştirdiğini ileri sürdü. İbrahim Halil Boz, basit bazı aletler yardımıyla yaklaşık 1000 YTL'ye mal olan bu botların her türlü iklim ve arazi koşulunda başarıyla çalıştığını ve sudan etkilenmediğini ifade etti. Boz, şunları kaydetti: ''Mayını önceden haber veren askeri botun seri üretimini gerçekleştirebilmek için destek istiyorum. Eğer gereken destek sağlanırsa bu botu laboratuvar koşullarında yaklaşık 3 metre mesafedeki mayını önceden haber verebilecek bir yapıya kavuşturabileceğimi düşünüyorum. Botlara askerin parmak iziyle çalıştırabilecek bir sistemi entegre ettik. Bu sayede operasyon sırasında ele geçirilmesi halinde botun içerisindeki cihaz otomatik olarak devreden çıkıyor. Artık mayın patlaması yüzünden askerlerin şehit olmasını ve annelerin ağlamasını istemiyorum.''

        İbrahim Halil Boz, noterden tasdiklediği mayın tarama botu projesinin seri halde üretilmesi halinde maliyetin düşeceğini de savundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ