Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

        İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezince yapılan açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan hava tahmin raporuna göre, İstanbul'un yarın sabah saatlerinden itibaren 3 gün süreyle sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın etkisi altına gireceğinin tahmin edildiği belirtildi.

        Etkili yağışın oluşturabileceği muhtemel olumsuzluklara karşı gerekli tedbirleri almaları konusunda ilgili kurum ve kuruluşların uyarıldığı kaydedilen açıklamada, ''Vatandaşlarımızın tedbirli olmaları önemle hatırlatılır'' denildi.

        YARIN

        TÜM YURT YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİNE GİRECEK

        Türkiye, yarından itibaren yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek.

        Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, halen yurdun doğu kesimlerinde etkili olan yağışlı hava, yurdun güney ve batı kesimlerini de etkileyecek. Güney ve batı kesimler, yarından itibaren yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek.

        Yurt genelinde yarın görülecek sağanak yağışların, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Bolu, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde etkili olması bekleniyor.

        Yağışlar, salı günü Trakya ve Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm yurtta devam edecek. İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illeri başta olmak üzere Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde salı günü etkili ve sürekli yağış olacağı tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Kütahya'nın yüksek kesimlerinde gece ve sabah ilk saatlerde karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor.

        Yurdun kuzey ve doğu kesimlerinde çarşamba günü devam edecek yağışların, perşembe günü yurdu terk edeceği, ancak yine aynı gün akşam saatlerinden itibaren batı bölgelerin yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının pazartesi ve salı günü yağış alan yerlerde azalacağı, çarşamba ve perşembe günleri biraz artacağı ancak cuma günü kuzeybatı kesimlerden başlayarak hissedilir derecede azalacağı bildirildi.

        Rüzgarın, pazartesi akşam saatlerinden sonra özellikle salı günü batı bölgelerde kuzey ve kuzeybatı, doğu kesimlerde güney ve güneydoğu yönlerden orta kuvvette, Marmara, Ege, Batı Karadeniz ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

        Meteoroloji yetkilileri, pazartesi günü güney ve batı, salı günü güney, iç ve batı, çarşamba günü doğu bölgelerde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili ve sürekli olması beklenen sağanak yağışların oluşturacağı sel, su baskını gibi durumlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmasını istedi.

        DOĞU BÖLGELERE SEL UYARISI

        Doğu Anadolu'nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere, bugün, doğu bölgelerde kuvvetli rüzgarla birlikte görülecek sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

        Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, yağışlı havanın bugün iç ve doğu kesimlerde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.

        Sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis ve Muş başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ile Doğu Akdeniz'in doğusunda etkili olması bekleniyor.

        Doğu Anadolu'nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere, bugün, doğu bölgelerde kuvvetli rüzgarla birlikte görülecek sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın ve yıldırım tehlikesi) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerekiyor.

        VAN'DA BİR EVİN ÇATISI ÇÖKTÜ: 1 ÖLÜ

        Van'ın Özalp İlçesinde etkili olan yağış nedeniyle bir evin çatısının çökmesi sonucu 1 çocuk öldü.

        Alınan bilgiye göre, ilçenin Yukarı Oymaklı köyünde geceden itibaren devam eden yağış nedeniyle toprak bir evin çatısı çöktü. Çatısı çöken evde bulunan 5 yaşındaki Meral Naylon hayatını kaybetti.

        Otopsi amacıyla Devlet Hastanesinde kaldırılan Naylon'un cesedi daha sonra toprağa verilmek üzere köyüne gönderildi.

        ŞANLIURFA'DA SU BASKINLARI

        Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde dün etkili olan yağışın ardından 100'ün üzerinde ev ve iş yerinde su baskını yaşandı, 50 civarında ev kullanılamaz hale geldi.

        Ceylanpınar'daki kriz merkezinden alınan bilgiye göre, önceki gün başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış dün öğleden sonra etkisini arttırmaya başladı.

        Sağanak yağış nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Mahallesi ile Mevlana, Gaziantep ve Yeni Mahalle ile bazı köylerde 100'ün üzerinde ev ve iş yerinde su baskını yaşandı, 50 civarında ev ise kullanılamaz hale geldi.

        Sivil savunma, emniyet, jandarma ve itfaiye ekipleri zarar gören ev ve iş yerlerinde sabaha kadar su tahliye ve kurtarma çalışması yaptı.

        Etkili yağış sonrası yaşanan su baskınında evlerde mahsur kalan ve rahatsızlanan Hülya Öztürkmen (7), Bülent Korkmazoğlu (6), Fatih Akbıyık (9), Muhammet Akbıyık (5), Büşra Akbıyık (7), Kadir Yılmaz (16), Necla İlhan ve İslim Altınay, Ceylanpınar Devlet Hastanesinde tedavi edildi. Bu kişilerin hayati tehlikesi bulunmadığı bildirildi.

        CESETLERDEN BİRİNE ULAŞILDI

        Ceylanpınar'da dün etkili olan sağanak yağışın ardından yaşanan su baskını ve sel nedeniyle kaybolan 2 kişiden birinin cesedine ulaşıldı.

        Şanlıurfa'dan gönderilen Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, ilçe emniyet müdürlüğüne ait lojmanın bodrum katında bulunan kalorifer teknisyeni Hayrettin Yılmaz'a ait evi su basması sonucu boğulan Alaattin Anık'ın (19) cesedine ulaştı.Lojmanın bodrum katında su tahliye çalışması yapan ekipler yaklaşık 4 saat süren çalışma sonucu evde misafir olarak bulunan ve meydana gelen su baskını sırasında boğulan Anık'ın cesedini bulunduğu yerden çıkardıktan sonra Ceylanpınar Devlet Hastanesi morguna kaldırdı.

        Su baskını nedeniyle kaybolan ve kimliği henüz tespit edilemeyen diğer kişinin bulunması için çalışmalar sürdürülüyor.

        SİİRT'TE BAZI OKUL VE EVLERİ SU BASTI

        Siirt'te sağanak yağış nedeniyle bazı okul ve evleri su bastı.

        Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, yaptığı açıklamada, dün geceden bu yana aralıklarla yağan yağmur nedeniyle Kooperatif Mahallesi ve Yeni Mahalle'deki bazı evleri su bastığını söyledi.

        Belediyenin tüm ekiplerinin su baskınları ihbarlarını değerlendirdiğini ifade eden Ertemel, ''Alpaslan İlköğretim Okulundaki suyu boşalttık. Eruh yolu üzerinde bulunan 75. Yıl Kadın Doğum Hastanesinin bodrum ve alt katlarını sular bastı. Kalorifer tesisatı ve depoların büyük zarar gördüğü hastanede sular boşaltıldı'' dedi.

        BİTLİS'TE DERELER TAŞTI

        Bitlis'in Tatvan ilçesinde, şiddetli yağış sel baskınlarına neden oldu.

        Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker, geceden bu yana aralıksız yağan yağmur yüzünden 8 mahallede derelerin taştığını ve bu mahallelerde 150 evi sel sularının bastığını söyledi.

        Sel baskınının olduğu Esentepe, Karşıyaka, Kültür, Kale, Cumhuriyet, İşletme, Saray ve Sahil mahallelerinde yolların tahrip olduğunu ifade eden Peker, şöyle konuştu:

        ''Bunun yanı sıra ilçedeki köprü ve menfezler de zarar gördü. 150 ev sel baskınına uğradı. Evlerdeki eşyalar sular altında kaldı ve evlerde maddi hasar oluştu. Can kaybının olmayışı sevindirici. Öte yandan yağmurun aralıksız şekilde yağması nedeniyle çalışmalar da güçleşiyor ve aksıyor. Bu tahribatın belediye olanaklarıyla karşılanması ve sorunların çözülmesi mümkün değil. Afet İşleri Genel Müdürlüğünün mutlaka ilçeye destek sunması gerekiyor.''

        Peker, Tatvan Devlet Hastanesi yakınında bulunan rayların, dere taşkını nedeniyle kapandığını, bu nedenle demiryolunda ulaşımın sağlanamadığı ve sorunun giderilmesi için çalışmaların aralıksız şekilde devam ettiğini ifade etti.Tatvan Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu da sel baskınına karşı önlem almaya çalıştıklarını söyledi. Hacıbektaşoğlu, ''İlçede 6. Zırhlı Tugay Komutanlığı dahil tüm kurumların iş makinelerini sel sularının yarattığı tahribat için hazırladık. Bu araçlar sel felaketinin etkilediği mahallelerde çalışmaya başladı'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ