Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Peynir, zeytin yerini mısır gevreğine bıraktı

        Endüstriyel Fırıncılar Birliği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknoloji ve temposu artan çalışma hayatının yiyecek kültürünü etkilediğini söyledi.

        Özellikle kısıtlı zaman diliminde insanların yemeğe daha az zaman ayırmaya başladığını vurgulayan Boyacıoğlu, fast food kültürünün bu yüzden hızla geliştiğini anlattı.

        Son yıllarda daha besleyici olması dolayısıyla kahvaltılık ürünlere olan talebin de giderek arttığını dile getiren Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

        ''Türkiye'de artık kahvaltı kültürü de değişmeye başladı. Kahvaltı sofralarında alışılmış peynir, zeytin, reçel gibi yiyeceklerin yerini buğday ve mısır gevrekleri ile patlamış kahvaltılık hububatlar alıyor. Bu ürünler çocuklar ve yetişkinlere yönelik olarak ayrı ayrı üretildiği için her kesime hitap ediyor. Ülkede bu ürünlerin satışı son yıllarda ciddi oranlarda artış gösterdi. Bu artış, kahvaltılık hububatların gelecekte daha fazla tüketileceğini gösteriyor.''

        Boyacıoğlu, uluslararası piyasa araştırma kuruluşu Euromonitor International'in hazırladığı ''Türkiye'de Kahvaltılık Hububatlar Raporu''na göre ülkemizde kahvaltılık hububatlar sektörünün 2007 yılında değer olarak yaklaşık yüzde 15 oranında bir büyüme göstererek 64 milyon YTL'lik düzeye ulaştığını söyledi.

        Rapora göre, 2002 yılında 4090 ton olan kahvaltılık hububat satışlarının, 2002/07 arasında yüzde 25,67'lik ve 2006/07 arasında ise yüzde 10,38'lik bir büyüme göstererek, 2007 yılında 5140 tona ulaştığını ifade eden Boyacıoğlu, bu miktarın 2680 tonunun aile tipi kahvaltılık hububatlar, geri kalanını ise çocuklar için kahvaltılık hububatların oluşturduğunu bildirdi.

        2002 yılında değer olarak 38,54 milyon YTL boyutundaki kahvaltılık hububat satışlarının 2002/07 arasında yüzde 66,33'lük büyüme gösterdiğini vurgulayan Boyacıoğlu, ''Raporda, ülkemizde kahvaltılık hububatların tüketiminin artışı için iyi bir potansiyele sahip olduğu ve bu artışı etkileyecek en önemli faktörlerin çalışan insan sayısındaki artış, şehirleşmedeki artış, çocuk nüfusunun boyutu ve harcanabilir gelirin artışı olacağı ifade edilmiştir'' dedi.

        Boyacıoğlu, bu ürünlerin önemli bölümünün ithalatla karşılandığını belirterek, ''Bu yüzden, kahvaltılık hububat sektörüne yatırım yapanların önümüzdeki süreçte zarar etmeyeceği görülüyor. Raporda gelecekte tüketiminin daha da artacağının belirtilmesi, sektörü cazip hale getiriyor'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ