Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yeni öğretim yılı 133 bin öğretmen açığıyla başladı

        SULTAN UÇAR / AHT

        Bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde “anadilde eğitim” talepli eylemlerle yeni öğretim yılı karşılanmaya hazırlanılırken, bir yandan da onbinlerce öğretmen açığıyla öğretmensiz sınıflarda öğrenciler yeni öğretim yılına başlayacak. Özellikle Doğu bölgelerinde anadilde eğitim talebi gerekçesiyle okula gönderilmeyecek öğrenciler için İçişleri Bakanlığı “güvenlik alarmı” verdi.

        BAKANDAN GİZLİ DAMGALI UYARI

        Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun imzasını taşıyan “gizli” damgalı yazışma Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illere gönderildi. “Anadilde” eğitim talepli eylem gerekçe gösterilerek, çocukların okula gönderilmesinin engellenmesine karşı tedbir alınması için uyarı yapıldı.

        Müsteşar Osman Güneş, 81 il valisine okulların açılacağı ilk gün güvenlik tedbirlerinin artırılması ve ilköğretimden üniversiteye çocukların okullarına sorunsuz gitmelerinin sağlanması yönünde talimat verdi. Eğitim yılı başlamadan yaşanan gerginlik bununla sınırlı değil.

        Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) “Eğitim Bilimleri Sınavı” iptal edilince 30 bin öğretmen ataması da ertelendi. 370 bin öğretmen atama beklemesine rağmen ilk etapta 30 bin öğretmenle yeni öğretim yılında açığı kısmen kapatmaya hazırlanan MEB, şimdi öğretmen atamalarının belirsiz bir tarihe ertelenmiş olmasının sıkıntısını yaşıyor. Bugün ciddi boyutlara ulaşan öğretmen açığını kapatabilmek için tüm iller seferber oldu.

        GECE BİLE ATAMA YAPILIYOR

        Bazı bölgelerde gece bile atama yapılıyor. Bakanlığın, “ücretli öğretmen” alımına onay vermesiyle 81 il müdürlüğü ilanla öğretmen aramaya başladı.2010-2011 eğitim öğretim yılında, yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 700 bin öğretmen ders başı yaptı. İlköğretimde bu yıl 1 milyon 226 bin öğrenci okulla tanışacak.

        ‘30 BİN DEĞİL 70 BİN ÖĞRETMEN ATANSIN’

        Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak skandal aydınlandıktan sonra açığı kapatmak için 30 bin değil 70 bin öğretmen atanmasını istedi. MEB İç Denetim Raporu’na göre Türkiye’nin acilen 133 bin 317 öğretmene ihtiyacı olduğunu kaydeden Koncuk, “MEB’e 70 bin kadro tahsis edilmiştir. Bakanlığın 30 bin değil, 70 bin öğretmen ataması yapması talebimizdir” dedi.

        Sözleşme için 24 saat süre tanındı

        Mardin’de çoğu emekli veya yeni mezun 681 öğretmenle “ücretli öğretmenlik” için sözleşme imzalandı. Müdürlük, öğretmenlerin bir an önce göreve başlamasını sağlamak için, 24 saat içerisinde diploma, sabıka kaydı gibi evraklarını tamamlamayan öğretmenlerin başvurusunun iptal edileceğini ilan etti. Öğretim yılına öğretmensiz girmek istemeyen iller, bilgisayar, İngilizce gibi meslek derslerinde ise açığı formatör öğretmenlerle kapatmaya çalışıyor. Şırnak ve Bingöl’de emekli olan tüm branş ve sınıf öğretmenlerinin başvurularının 23 Eylül’e kadar kabul edileceği duyuruldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de de ücretli öğretmen alınıyor

        CUMHURBAŞKANI'NDAN BOYKOT YORUMU

        New York'ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül düzenlediği basın toplantısında, Güneydoğu'daki "okul boykotu" çağrısıyla ilgili olarak, "Bütün vatandaşlarımıza, bölgedeki bütün vatandaşlarımıza buradan seslenmek isterim. Çocuklarının bu işlere alet olmasına fırsat vermesinler. Çocukların geleceğini parlak yapalım diye uğraşırken onları bu tip şeylere eğer alet ederlerse, en büyük kötülüğü yaparlar" dedi.

        İSTANBUL'DA TRAFİK KİLİTLENDİ

        Öte yandan yaklaşık 3 milyon öğrencinin ders başı yaptığı İstanbul'da, trafik yoğunluğu yaşanmaması için yoğun tedbirler alınmasına rağmen, kendi araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar trafikte uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.

        İstanbul'da trafik yoğunluğu yaşanmaması için bir dizi önlem alındı. İstanbul'daki öğrenciler sabah 06.00'dan itibaren toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak faydalandı.

        İETT 2100 olan araç sayısını 2500'e çıkarırken, Sirkeci-Harem arası ek arabalı vapur sefer yaptı. Trafik akışını sağlamak için ise 7 bin polis görev aldı. İl Jandarma Komutanlık sorumluluk bölgesinde 6000 personel, okul çevrelerinde ise gün boyu bin 500 zabıta görev yapacak. Tünel, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Beylikdüzü, Boğaziçi Köprüsü, Beşiktaş, Kadıköy ve Kozyatağı'nda 3 gün süreyle 7 çekici ücretsiz olarak hizmet verecek. 'Park et, metrobüsle devam et' güzergahı üzerinde bulunan 8 otopark ise bugünden itibaren Çarşamba gününe kadar ücretsiz.

        Trafik sıkışıklığının da en aza indirilmesi için, Emniyet Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma başlatıldı. Sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında ağır tonajlı kamyonların çevre yollarına girişi yasaklandı.

        Öte yandan alınan tüm önlemlere rağmen trafikte uzun kuyruklar oluştu. Okul servis araçlarının da trafiğe dahil olması ile yollarda uzun araç kuyrukları oluştu. Toplu taşıma araçları ise zaman zaman hınca hınç doldu. Ders başı yapan öğrenciler 3 ay ayrı kaldıkları arkadaşlarına kavuştukları içn heyecanlı olduklarını söyledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ