Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam YÖK Başkanı'nın konuşması endişelendirdi

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Son gelişmeler devletten aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı şekilde yürütemeyeceğimizi göstermiştir'' dedi.

        Özcan, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yüzüncü Yıl Salonu'nda düzenlenen Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Tam Maliyetleme Projesi Türkiye Çalıştayı'nın açılışında, üniversitelerin son yıllarda ciddi değişimlerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

        Bu süreçteki zorluklara değinen Özcan, küreselleşme ve bilgi temelli ekonomiye geçişin bunların başında geldiğini söyledi. Üniversitelerin toplumun taleplerine ve ihtiyaçlarına cevap vermek zorunda olduğunu belirten Özcan, ''Eğer varsak ihtiyaçlara cevap verdiğimiz ölçüde varız'' dedi.

        Bu değişiklikler ve yeni rollerin finansla ilgili konuları öne çıkardığını anlatan Özcan, şunları söyledi:

        ''Ülkemizde olduğu gibi sadece devletten gelen gelirlerle mi üniversiteleri idame ettireceğiz, yoksa başka çözümler mi arayacağız? Son gelişmeler devletten aldığımız finansmanla üniversiteleri çok başarılı şekilde yürütemeyeceğimizi göstermiştir. Rektörlerimiz, yeni kaynaklar konusunda zaten çalışmalar yapıyor. Ne yapıp edip devlet bütçesi dışındaki gelirlerimizi artırmak için çalışıyoruz. Bize bu konuda yardım edecek konulardan biri de tam maliyetleme çalışması. Üniversitedeki bütün faaliyetlerin direk ve endirek maliyetlerinin hesaplanmasını gerektiren bir yaklaşım. Özellikle araştırmalarda çok faydalı olduğu görülmüş. Bizim de bu yola başvurmamız, finansal sürdürülebilirliği artırma açısından önem arz etmektedir. O nedenle bu toplantı çok önemlidir.''

        YÖK üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş de tam maliyetleme modelinin üniversitelerin finansman sorunları konusunda uygun bir kurumsal ya da stratejik araç olduğunu ifade etti. Projenin yeni araştırma, finansman modellerinin geliştirilmesi açısından da önem taşıdığını belirten Eriş, bu modelin ülke için bir başarı olgusuna dönüşmesi adına üniversitelerde uygulanmasının desteklenmesini istedi. Eriş, üniversitelerin tam maliyetleme sistemine uyum sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

        Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer de projenin EUA'nın üniversitelerin modernizasyonu kapsamında başlattığı çalışmalardan olduğunu belirtti. Projenin üniversitelerin finansal sürdürülebilirliği ve gelişimi açısından büyük önem taşıdığını anlatan Sağlamer, çalıştayın uygulama aşamaları ve finansman kaynağı konularında önemli katkı sağlayacağını söyledi. Sağlamer, Türkiye'de ilk başvuruların Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nce yapıldığını bildirdi.

        Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da dünyada üniversitelerin bininci yılını kutlamaya hazırlandığını belirterek, 700 yıl eğitimle, 200 yıl araştırmayla ilgilenen üniversitelerde 20. yüzyılın getirdiği yeni koşullarla bir değişim süreci başladığını kaydetti. Bu sürecin farklı amaçlar, farklı misyonlar taşıyan farklı üniversite yapılarını ortaya çıkardığını anlatan Taluğ, ''Bu değişiklikler karşısında tam maliyetleme çalışması kesinlikle sahip olmamız gereken bir araç. Aksi takdirde sürdürülebilirlik konusunda sıkıntı yaşarız'' dedi.

        EUA adına Thomas Estermann da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. YÖK Başkanı Özcan, ''Türkiye'deki Durumun Belirlenmesi'' konulu panelde de Türkiye'de eğitim ve ar-ge harcamaları, eğitim durumu ve belirlenen hedefler konusunda bilgi verdi. Çalıştay'a çok sayıda üniversite rektörü de katılıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ