Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye beyaza teslim

        İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde ve şehirler arası yollarda ana arterlerde biriken karların temizlenmemesi ulaşımda aksaklıklara yol açtı. Kar, tipi ile birleşince yurdun pek çok bölgesinde yüzlerce trafik kazası meydana geldi. Çok sayıda araç yoldan çıkarak kara saplanırken 4 kişi kazada, 2 kişi de donarak hayatını kaybetti. Kar ve dondurucu soğuk, eğitimi de vurdu. İstanbul, Ankara, Kocaeli'nin de aralarında bulunduğu 36 ilde okullarda eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Muammer Güler, bugün okulların tatil olduğunu açıklarken, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlü personel ile hamilelerin de idarî izinli sayılacaklarını bildirdi. Hava ve deniz ulaşımlarında sefer iptalleri yaşandı. İstanbul'dan yapılması planlanan Samsun, Denizli, Kahramanmaraş, Kon-ya, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Sivas ve Ağrı'ya uçak seferleri gerçekleşemedi.

        FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

        Kar tipiyle geldi, ulaşım felç

        Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava yurt genelinde etkili oluyor. Önceki gün tüm yurtta etkisini artıran kar yağışı tipiyle geldi. Geyve-Taraklı, Ankara-Konya, Kayseri-Malatya, Sivas-Erzincan, Erzurum-Çat-Karlıova, Erzurum-Bingöl, Tunceli-Erzincan-Ovacık, Şarkışla-Kaynar, Kangal-Divriği, Iğdır-Ağrı il sınırı-Cumaçay, Bursa-İzmir, Ankara ve İstanbul yolları ulaşıma kapandı.

        Ağrı-Erzurum karayolu Sarıcan mevkiinde tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Konya'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı sebebiyle, kenti çevre illere bağlayan karayollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Etkili kar yağışı nedeniyle 6 bin 287 köy yolu ulaşıma kapandı. Sivas ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve tipi sebebiyle Sivas-Erzincan karayolunun Kızıldağ ve Sivas-Malatya karayolunun Yağdonduran mevkileri ulaşıma kapandı. Yoğun tipi, İstanbul'da kara ve deniz ulaşımını olumsuz yönde etkiliyor. TEM Otoyolu Edirne istikameti Selimpaşa'dan, D-100 Karayolu ise Silivri'den itibaren çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yoğun tipi nedeniyle TEM Otoyolu Edirne istikametine doğru Selimpaşa'dan itibaren çift yönlü, D-100 Karayolu da Silivri'den itibaren çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. Açıklamada, araçların, alternatif güzergahlara yönlendirildiği bildirildi. Bölgede tipi nedeniyle görüş mesafesinin yer yer 10 metreye kadar düştüğü öğrenildi. İstanbul'u etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Anadolu yakasının büyük bir bölümünde elektrik kesintileri yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla kar mücadelesi yapıldığını, önceki akşamdan dün sabaha kadar 18 bin 308 ton tuz ile bin 766 kilogram solüsyon kullanıldığını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte ana arterlerde trafikte herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. İstanbul'a üçüncü köprünün şart olduğunu kaydeden Topbaş, "Şehir içinde TIR'lar geçiyor. Bunlar bir kazaya sebep olduğu zaman trafik birden sıkışıyor." dedi. Başkentte önceki gece başlayan kar yağışı, ana arterlerde biriken karların yeterince temizlenmemesi nedeniyle ulaşımda aksaklıklara yol açtı. İzmir'de, sabah saatlerinde başlayan kar yağışı aralıklarla devam etti.

        Soğuk hava ne kadar sürdürecek?

        Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini artırarak devam edecek. Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre, soğuk hava hafta ortasına kadar yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürecek. Soğuk hava ve kar yağışlarına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Bugün, Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında kalan tüm bölgeler yağışlı geçecek.

        Soğuk hava eğitimi de vurdu; 36 ilde kar molası

        Yurdu etkisi alan kar yağışı ve tipi nedeniyle İstanbul, Ankara, Kocaeli, Zonguldak, Tokat, Kırşehir, Sakarya, Konya, Kahramanmaraş, Balıkesir, Kastamonu, Bursa, Çanakkale, Muş, Tunceli, Tekirdağ, Düzce, Bartın, Çankırı, Samsun, Yozgat, Ordu, Afyonkarahisar, Denizli, Adana, Aksaray, Malatya, Yalova, Çorum, Sivas, Eskişehir, Adıyaman, Sinop, Bitlis, Karaman ve Sivas'ta il merkezleri ile bu illere bağlı bazı ilçelerde ilköğretim okulları ve liselerde eğitime bir ve iki gün arasında değişen zamanlarla ara verildi. İstanbul'daki bütün ilk ve orta dereceli okulların bugün için bir gün süreyle tatil edildiğini açıklayan İstanbul Valisi Muammer Güler, aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlü personel ve hamilelerin idari izinli sayılacaklarını açıkladı. Kar molasından üniversiteler de nasibini aldı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Başkent ve İstanbul Aydın üniversiteleri ile Kadir Has, Amasya, Yozgat Bozok, Marmara ve İstanbul Bilgi, Kocaeli, Sakarya, Konya, Ondokuz Mayıs ve Hacettepe ve Çanakkale 18 Mart üniversitelerinde eğitim-öğretime ara verildi. Fatih ve Ankara Gazi Üniversitesi öğrencileri de bugünü tatil yaparak geçirecek.

        Uçak ve vapur seferleri fırtına sebebiye iptal edildi

        Yurt genelindeki kar yağışı nedeniyle, İstanbul'dan Konya, Eskişehir ve Kahramanmaraş'a yapılması planlanan uçak seferleri iptal edildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, THY'nin saat 03.00'te gerçekleştireceği İstanbul-Konya ve İstanbul-Eskişehir uçak seferleri iptal edildi. Yine saat 07.00'de yapılması gereken TK-722 sefer sayılı İstanbul-Kahramanmaraş seferi yapılamadı. İstanbul-Sivas uçak seferleri de yine elverişsiz hava şartları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildi. Kar yağışının devam ettiğine dikkat çeken yetkililer yarınki uçuşların da iptal edilebileceğini bildirdi. Seferlerin, uçakların gideceği illerdeki olumsuz hava şartları nedeniyle yapılamadığını bildiren yetkililer, o bölgelerdeki hava şartlarının düzelmesinin ardından yolcuların gecikmeli olarak gönderileceğini belirtti. Kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle sadece kara değil, denizyollarında da ulaşım aksadı. Saatteki hızı zaman zaman 100 km'yi bulan fırtına sebebiyle onlarca vapur seferi karşılıklı olarak iptal edildi.

        İstanbul'da kar yağışı sebebiyle dün karşılıklı olarak 09.30 Yalova-Yenikapı seferleri ile 18.15 Armutlu-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi ve Erdek-Avşa-Marmara Adası feribot seferleri yapılamadı. Deniz otobüsleri dış hat seferlerinin tamamı iptal edildi. Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege'de etkili olan kuvvetli poyraz nedeniyle, Gelibolu-Lapseki, Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli araba vapuru seferleri durduruldu. İzmir'de de, arabalı vapur ve yolcu vapurlarının seferleri iptal edildi. Marmara Denizi'ndeki fırtına ve elverişsiz hava şartları ulaşımı olumsuz etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 28 yerli, yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına, dalgalar ve boğazlardaki trafiğin aksaması nedeniyle yollarına devam edemeyince rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi açıklarına çevirerek demirledi.

        ****

        'Karabaş', donan sahibinin başında saatlerce bekledi

        Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde bir kişi donarak öldü. Şehreküstü Mahallesi Tavukçu Sokak'ta bir kişinin yerde yattığı ihbarını alan polis ekipleri, olay yerinde Şenol Akçay'ın (37) cansız bedeniyle karşılaştı. İlk belirlemelere göre donarak öldüğü bildirilen Akçay'ın cesedi, Bursa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Bu arada, Şenol Akçay'ın baktığı 'Karabaş' adlı köpeğin uzun süre sahibinin yanından ayrılmadığı gözlendi. Giresun'un Keşap ilçesinde de Hasan Akkaya (73) isimli şahıs evinin yakınındaki fındık bahçesinde soğuktan donarak öldü.

        ****

        Yollar buz bistine dönüştü: 4 ölü

        Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yurdun pek çok bölgesinde yüzlerce trafik kazası meydana geldi. Çok sayıda araç yoldan çıkarak kara saplandı. Kazalarda 4 kişi hayatını kaybetti. Bursa'da bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu, ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 41 kişi yaralandı. Bursa-İnegöl yolu 27. kilometrede, Seyhan K. (33) yönetimindeki 38 FA 302 plakalı yolcu otobüsü kontrolden çıkarak devrildi. Kazada Balıkesir Astsubay Hazırlama Okulu öğrencisi Mustafa Bostanlı hayatını kaybetti. Yaralılardan Uğur Çelik (25) ve Çetin Vanlı'nın (48) sağlık durumlarının ağır olduğu kaydedildi.

        Kırşehir'de 2 yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 39 kişi yaralandı. Kayseri-Ankara karayolunda, Mehmet Tabak yönetimindeki yolcu otobüsü, etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Tozuklu Şehitliği yakınlarında devrildi. Kazada, otobüs yolcularından Ümmühan Seçkin, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Kırşehir Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Ankara-Kayseri karayolunda, Mehmet Üçdağ yönetimindeki yolcu otobüsü, Kırşehir Erkek Yetiştirme Yurdu yakınlarında devrildi. Kazada yaralanan 12 kişi, Kırşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, ayakta tedavi edildi. Yozgat'ta akşam saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle meydana gelen trafik kazasında yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı, 2'si ağır 9 kişi yaralandı.

        ***

        Oğuz Kağan Köksal, yakınını kaybetti

        Ankara-Samsun karayolu Kenan Evren Köprüsü üzerinde önceki gece buzlanma nedeniyle meydana gelen başka bir kazada ise 1'i ağır 8 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında bulunan Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın akrabası Fanti Köksal (42), kaldırıldığı Hacettepe Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

        ***

        Kırıkkale'de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. İzmir'den Giresun'a giden Zafer Şen'in kullandığı yolcu otobüsü, Kırıkkale-Samsun karayolunun 7. kilometresinde kontrolden çıkarak devrildi. Kazada 26 kişi yaralandı. Yaralılardan Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'ne kaldırılan Nafiye Balcu (26) yaşamını yitirdi. Çorum'da, bir yolcu otobüsünün kaygan yolda kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 3'ü ağır 22 kişi yaralandı.

        ***

        Elazığ'da yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 21 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Van'dan Ankara'ya yolcu götüren Nihat Yeşildal idaresindeki 34 SYG 79 plakalı yolcu otobüsü, Elazığ Malatya kara yolunun 30.kilometresinde devrildi. Kazada 1'i ağır, 21 kişi yaralandı. 3'ü İran uyruklu olan yaralılar Elazığ'daki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Bu arada, kazadan yara almadan kurtulan bazı yolcular, soğuk hava ve tipiden etkilenmemeleri için bir süre Orta Çalı Köy Camisi'nde bekletildi. Yolcular daha sonra Jandarma ve özel araçlar yardımıyla Hankendi Jandarma Karakolu'na götürüldü.

        A.A.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ