Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Gazi'yi anma töreninde ortalık karıştı

        Turhan ARSLANOĞLU / AHT

        Gazi ve Ümraniye olaylarında 16 yıl önce hayatını kaybedenler Ataşehir'de düzenlenen bir gösteriyle anıldı. Mustafa Kemal Mahallesi 3001 Caddesi üzerinde saat 15.00'te toplanan "1 Mayıs Mahallesi 15 Mart Platformu" ve BDP üyesi yaklaşık 500 kişilik grup, ellerinde 15 Mart 1995'te hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartlar ve dövizler taşıyarak yürüyüşe geçti.

        Grup yürüyüş sırasında, "Devrim şehitleri ölümsüzdür. Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz" şeklinde sloganlar attı. Eylem sürerken cadde esnafının kepenk kapattıkları görüldü. Yürüyüş sırasında göstericiler, foto filmde görev yapan polis memurlarına saldırarak, 2 kameramanı darp etti. Polisler arbede sırasında güçlükle kendilerini kurtardı. Grup daha sonra 16 yıl önce 5 kişinin hayatını kaybettiği yere ölenlerin resimlerini ve karanfil bıraktı. Grup adına yapılan basın açıklamasını hayatını kaybedenlerden Genco Demir'in kızı Berrak Demir yaptı.

        "DİRENİŞİMİZ KIRILMAYACAK"

        12 Mart 1995 yılında Gazi Mahallesi'nde bir katliam yaşandığını belirten Berrak Demir, "1 Mayıs halkı da Gazi'deki katliama sessiz kalmadı. Halk öfkesini kepenk ve kontak kapatma ile yürüyüşlerle gösterdi. Sokağa çıkan halk, polis ve jandarmanın engellemelerine rağmen E-5 karayoluna kadar yürüdü. Kitleye saldıran devlet güçleri, mahallemiz emekçilerinden olan Genco Demir, Hakan Çubuk, İsmihan Yüksel, İsmail Baltacı ve Hasan Puyan'ı katletti. Biz buradan açıkça beyan ediyoruz ki, katliamlar, kıyımlar, baskı ve asimilasyon politikaları ile halkımızın direnişi kırılmadı, kırılmayacaktır" diye konuştu. Polis çevrede geniş güvenlik önlemleri alarak göstericileri uzaktan izledi. Grup basın açıklamasının ardından dağıldı. Ancak bir grup gösterici 3001 Caddesi üzerindeki bir mağazaya Molotof kokteyli attı. Yangın, çevredeki esnaf tarafından söndürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ