Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seçmeni rahatlatacak buluş!

        Türkiye 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlere hazırlanırken, Karadenizli öğrenciler seçmenlerin daha rahat oy kullanmasını sağlayacak ve seçimin ekonomik maliyetini azaltacak yeni bir proje hazırladı.

        Giresun 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, yaklaşan 12 Haziran seçimleri öncesinde çok önemli bir projeye imza attı. 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı Proje Tabanlı Beceri Yarışması çerçevesinde okulun atölyesinde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cuma Kesme önderliğinde "Reymatik" isimli bir cihaz yapan öğrenciler, proje ile seçmenlerin daha rahat oy kullanmasını ve seçimlerin ülkeye getirdiği ekonomik yükü azaltmayı hedefliyor.

        Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda Giresun'da birinci olan projeleri ile birlikte Samsun'da düzenlenen ve 8 ilin katıldığı 10. Bölge Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na katılan 125. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, yarışmanın favorisi olarak gösteriliyor. Projenin hazırlanışı ve cihazın kullanımı hakkında bilgi veren 12. sınıf öğrencisi Ebru Küçükaydın, "Projemizin adı Reymatik. Türkiye'de yapılan genel ve yerel seçimlerde oy kullanımını elektronik ortama taşımak amacıyla bu cihazı geliştirdik. Kullandığımız kimlik kartlarından elektronik kimlik kartlarına geçiş çalışmaları devam ediyor ve 2 yıldır pilot il olarak Bolu'da uygulanıyor. Bizde Reymatik'i elektronik kimlik kartına uygun bir şekilde tasarladık. İnsanlar 3 parmak hareketi ile oylarını kullanabilecekler. Bu cihazı tamamen sandık yerine kullanılması amacıyla düşündük. Reymatik kullanımı ile birlikte sandık görevlileri, sandıklar, oy pusulaları ve parmak boyalarının getirdiği ekstra maliyet yarı yarıya azalmış olacak" dedi.

        YSK İLE GÖRÜŞECEKLER

        Reymatik ile oyların güvenli bir şekilde kullanıldığını belirten 12. sınıf öğrencisi Mustafa Dizdar, "Projenin esas çıkış noktası sandık bazında yaşanan karmaşalar ve maliyetiydi. Projemizin mekanik aksanında dışarıdan hiçbir giriş bulunmamakla birlikte ağ ve internet bağlantısı yok. Oylar tamamen güvenli bir şekilde sisteme kayıt ediliyor" diye konuştu.

        Projenin uygulanabilirliği için Ankara Yüksek Seçim Kurulu ile bir görüşme yapacaklarını açıklayan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cuma Kesme, "Reymatik'i hazırlarken Yüksek Seçim Kurulu ile görüşmeler yaptık. Sandık bazında kullanılan belgeleri onlardan temin ettik. Reymatik'te kullandığımız ekranlar o belgelere dayanılarak hazırlandı. Uygulanabilirliği açısından da Ankara Yüksek Seçim Kurulu ile nisan ayı içerisinde görüşme yapacağız" şeklinde konuştu.

        IHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ