Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Başka bir depremi tetikler mi?

        Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen ve birçok ilde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Tüysüz, "Bölge aktif fayların olduğu bölge. Bölgede bilinen en büyük deprem 1970 yılında meydana geldi. Bin kişiye yakın bir can kaybı olduğunu, bazı kayıtlarda binin üstünde, biliyoruz. 5.9'luk ana depremin ardından da depremler meydana geldi. Bölge tektonik açıdan aktif, artçı depremler olacaktır." dedi.

        Tüysüz, Simav'daki depremin başka bir yerde başka bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu üzerine de "Bir başka yeri tetikleyeceğini söylemek zor. Bunun için daha güçlü depremlerin olması gerekit. 6 büyüklüğündeki depremler pek yüzeye yaklaşmamış depremlerdir" dedi.

        PROF. DR. TATAR: ''OLAĞAN BİR DEPREM"

        Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar, ''Olağan bir deprem. Özellikle Ege Bölgesi'nde normal fay diye nitelendirdiğimiz Simav fayı ve buna benzer aktif faylar üzerinde 6 ve üzeri büyüklükte bu tür depremleri gelecekte de yaşamak sürpriz olmayacaktır'' dedi.

        Aynı zamanda Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışma Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Prof. Dr. Tatar, Türkiye saatiyle 23.15'te meydana gelen depremin merkez üssünün Kütahya'nın Simav ilçesinin yaklaşık 13 kilometre kuzeydoğusu olduğunu söyledi. Depremin 4.6 kilometre derinlikte meydana geldiğine işaret eden Prof. Dr. Tatar, ''Bu depremi üreten fay, Batı Anadolu açılma rejimi içinde yer alan önemli faylardan birisi olan Simav fayı üzerinde bulunuyor. Orta büyüklükteki bu deprem, muhtemelen yüzey kırığı da oluşturmuş olmalıdır. Deprem sonrasında birtakım daha küçük ölçekte artçı depremlerin meydana gelmesi olağandır'' diye konuştu.

        Tatar, vatandaşların, deprem esnasında kısmen de olsa zarar görmüş yapılarda bir süre oturmamasının yararlı olacağını hatırlatarak, şöyle devam etti:

        ''Simav fayı aktif bir fay. ÇOMÜ'nün jeoloji ve jeofizik mühendisliği bölümlerinin ortaklaşa yürüttüğü ve öğretim üyemiz Prof. Dr. Süha Özden'in yürütücülüğünü yaptığı Simav fayının deprem aktivitesini konu alan bir TÜBİTAK projemiz de halen devam ediyor. İlgili proje kapsamında bölgede kurulu sismik kayıt istasyonuyla sürekli kayıt alınmaktadır. Bu, olağan bir deprem. Özellikle Ege Bölgesi'nde normal fay diye nitelendirdiğimiz Simav fayı ve buna benzer aktif faylar üzerinde 6 ve üzeri büyüklükte bu tür depremleri gelecekte de yaşamak sürpriz olmayacaktır. Söz konusu bölgede her zaman deprem potansiyeli vardır.''

        Prof. Dr. Orhan Tatar, son depremin, Marmara Denizi'nde beklenen olası bir depremle bağlantısı bulunmadığını belirterek, ''Bu tamamen bağımsız, farlı bir jeolojik yapı içinde gelişen depremdir'' dedi.

        -ŞENER ÜŞÜMEZSOY-

        İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da depremin, Simav'daki dağın kuzeyinde yer alan bir fay hattında meydana geldiğini, geniş bir alanda hissedilen depremin 6.3'lük bir deprem olduğunu düşündüğünü söyledi.

        Prof. Dr. Üşümezsoy, depremin 7'ye yakın bir şiddeti olduğunu vurgulayarak, ''Depremde, 15 km'lik bir fay yırtılmış olmalı. İnsanların sokakta kalmalarına gerek yok. 6.3'lük bir deprem bölgedeki fayın gerilimini boşaltan bir depremdir. Dumlupınar Üniversitesinde bir binanın yıkılması da depremin 6.3 büyüklükte olduğunu gösteriyor. Ancak Simav'da nasıl duyulduğunu şu an bilmiyoruz'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ