Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bakolarya isyanı çıktı!

        Sultan UÇAR / HT GAZETE

        YÖK’ün geçtiğimiz yıl yurtdışındaki Türk okullarında okuyanlara uygulamaya kalkıştığı ve Habertürk’ün gündeme taşımasıyla son bulan ayrıcalıklı ve sınavsız üniversiteye geçiş için şimdi de IB, TOEFL ve SAT sistemleri gündeme geldi. YÖK’ün KKTC’de bu yıl, Türkiye’de ise seneye uygulamayı planladığı sistemi YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan açıklamıştı.

        4.7 MİLYON ÇOCUĞA HAKSIZLIK

        “Uluslararası Bakalorya-IBOlgunluk Sınavı” ile üniversitelere sınavsız öğrenci alınacağını bildiren Özcan, IB diploması olanlara kontenjan ayrılacağını vemezunların LYS sonucuna bakılmaksızın üniversiteye yerleşeceğini söyledi. Türkiye’de IB eğitimi veren okullar incelendiğinde, 4 milyon 748 bin 610 öğrencisi olan 9 bin 281 devlet lisesi içinden sadece İstanbul’daki Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde bu eğitimveriliyor.

        SADECE 30 KOLEJ

        Sayıları 774’e ulaşan özel liseler içinde ise Türkiye’nin yüksek öğrenim ücretleriyle dikkat çeken eğitimdemarka olmuş 30 lisesinde IB eğitimi verildiği ortaya çıkıyor. 30 kolejde IB okuyan öğrenciler için üniversitelerin kapısı sınavsız aralanmış olurken, bir tek devlet lisesi dışında bu olanaktan faydalanan okul bulunmuyor.

        ‘İTHAL SİSTEM ONUR KIRICI’

        Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı CemGülan, bu sisteme sert tepki gösterdi: “Türkiye’ye ait sınav sistemleri değil. Amerikalının yaptığı SAT ve TOEFL’la ben üniversiteye niye öğrenci alayım? Bu çok onur kırıcı. Elâlemin yaptığı sistemle niye öğrenci alınsın? İthal yöntemle öğrenci yerleştirmek Türkiye’yi aşağılamaktır.”

        ‘YÖK EŞİT FIRSAT SAĞLAMALI’

        Sistemin çokmasraflı olduğunu da kaydeden Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, şunları söyledi: “IB uygulayacak olan bir okul kurmakta olan bir kişi olarak söylüyorum. YÖK, bütün çocuklar için eşit imkân sağlamalı. Üniversite için çılgınca bir savaş yapılıyor. Çok küçük bir kesim istediği bölüme giriyor. İstanbul’daki ile Hakkâri’deki çocuğa eşit şans tanımalısınız. Hakkâri’de IB eğitimi veren okul mu var? Hakkârilinin suçu ne?” Gülan, “Şu anda ilköğretimbaşarı puanı da, ortaöğretimbaşarı puanı da resmen sahtekârca satılıyor” diye konuştu.

        INTERNATIONAL BAKALORYA (IB)

        Uluslararası Bakalorya (IB), dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve 3 değişik gruptan oluşan bir sistem. IB ilköğretim 1. kademe Türk Ulusal Eğitim Sistemi’nde 1-5. sınıflara yani 3-12 yaş grubuna uygulanır. İkinci Kademe, 11-16 yaş grubuna uygulanır. Üçüncü kademe 16-19 yaş grubuna uygulanır ve uluslararası düzeyde üniversiteye girişi sağlayan dip lo ma verilir. 9 ya da 10. sı nıf ta IB dip lo ma prog ra mı na hazırlık düzeyinde eğitim verilir. Diploma İngilizce, Fransızca ya da İspanyolca olabilir.

        İŞTE IB'Lİ OKULLAR

        AHMET Ulusoy Lisesi, Aka Koleji, Ar-El Koleji, Ankara Yüce Okulları, Bahçeşehir Koleji, Beykent Koleji, Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu, Darüşşafaka Lisesi, Doğuş Eğitim Kurumları, Enka Okulları, Eyüboğlu Lisesi, Özel Bilkent Lisesi, İstek Vakfı, İstanbul Community School, İTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ekrem Elginkan Lisesi, Koç Özel Lisesi, Kültür Lisesi, TED Ankara Koleji, TED Bursa Koleji, Tarsus Amerikan Koleji, TEV İnanç Türkeş Lisesi, Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Özel Kemer Okulları, Özel İzmir Amerikan Lisesi, Özel Yüzyıl Işıl Lisesi, Özel MEF Okulları, Özel MEF Anadolu Lisesi, Özel Marmara Koleji, Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi, Beykent Eğitim Kurumları ile Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ