Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Devrimci Karargah'ta Hanefi Avcı gerginliği!

        Serdar KULAKSIZ (AHT)

        "Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları iddiasıyla aralarında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da bulunduğu 57 sanıklı davanın bugünkü duruşması gergin geçti. Duruşma salonunun yetersiz olması nedeniyle bazı sanık yakınları salona giremeyince tartışma çıktı. Bazı sanıklar ise Hanefi Avcı ile aynı dosyada yargılanmak istemediklerini belirterek iddianamedeki suçlamalara ilişkin savunma yapmadı. Duruşma salonunda bir cep telefonun "Mehter marşı" müziği ile çalması üzerine sanıklardan Ulaş Erdoğan, "Bir bu eksikti faşizm propagandası yapıyorlar" diye tepki gösterdi.

        "Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da bulunduğu 57 sanığın yargılanmasına İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Hanefi Avcı ve Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu 22 sanık katıldı. Duruşmaya, sanıklara destek vermek amacıyla BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Bağımsız Milltvekili Levent Tüzel, eski milletvekili Akın Birdal, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan, İsviçre'den gelen Demokrat Hukukçular Derneği üyesi avukat Marcel Bosonnet, İstanbul ve İzmir Barosu temsilcileri katıldı. Davanın tutuksuz sanıklarından Şenay Avcı raporlu olduğu için duruşmaya gelmedi.

        İZLEYİCİLER DÖNÜŞÜMLÜ ALINDI

        Duruşmaya girmek isteyen sanık yakınlarının duruşma salonun küçük olması nedeniyle içeri alınmaması tartışma yarattı. Yaşanan izdiham üzerine basın mensupları ve sanık yakınları duruşmaya dönüşümlü olarak alındı.

        HANEFİ AVCI'YA JANDARMA KORUMASI

        Davanın tutuklu sanıkları arasında bulunan Hanefi Avcı sanıklara ayrılan bölümde en arka sırada köşede oturtuldu. Avcı ile diğer tutuklu sanıkların arasında da bir jandarma eri oturdu.

        DELİLLERİN ÇIKARILMASI TALEBİ REDDEDİLDİ

        Davanın başlaması ile 25 sanık avukatı adına söz alan Avukat Ercan Kanar ile Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkartılmasını, savunmaların ondan sonra alınmasını talep etti. Sanıkların bazılarının 11 ay sonra savunma için mahkeme önüne çıktığına dikkat çeken Kanar, mahkemeden etkin demokratik bir yargılama talep etti. Kanar, "Adliyeye gelirken şehrin tüm Çevik Kuvvet ekiplerinin buraya yığıldığını gördüm. Dışarda olağanüstü hal görüntüsü var. Bu da demokrasi ölçülerine ne kadar uyulduğunun göstergesi" dedi. Mahkeme heyeti ise yasa gereği delillerin yargılamanın her aşamasında değerlendirilebileceği belirterek bu aşamada talebin reddedilmesine karar verdi.

        AYDIN: "AYNI DAVADA YARGILANMAK İSTEMİYORUZ"

        Sanık ve avukatlarının savunmalarının sesli ve görüntülü olarak kaydedildiği duruşmada tutuklu sanıklarından Fatih Aydın, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ile aynı davada yargılanmak istemediğini söyledi. Aydın, "Hanefi Avcı'nın bu davadan ayrılmasını istiyorum. Aksi halde çıkacak olaylardan mahkemeniz ve devlet sorumludur" dedi. Aydın ayrıca iddianamedeki suçlamalara ilişkin savunma yapmayacağını ifade etti.

        Aydın'ın ardından söz alan Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, "Sanık Fatih Aydın savunmasında müvekkilimle ilgili değerlendirme yaparken, (Bu davadan tefrik edilmesini, edilmediği taktirde sonuçlarına katlanılması gerektiğini) söyledi. Bu tür değerlendirmelerin mahkeme ortamında yapılamamasını talep ediyorum" diye konuştu.

        BOZKURT: "KİMİ KİMDEN KORUYORSUNUZ?"

        Duruşmanın başlaması ile duruşmanın seyrini değiştirecek açıklamalar yapacağını belirterek söz isteyen Cemal Bozkurt ise Hanefi Avcı'nın bir karşı devrimci olduğunu belirterek, "Devlet Hanefi Avcı'yı Devrimci Karargah duruşmasına sokarak kozunu oynadı. Hanefi Avcı, devrimcileri zindanlara sokan aktörlerden birisidir. Avcı'nın bu dosyada devrimcilerle özdeşleşmiş gibi sunulması devrimcilere ağır bir hakarettir. İddianamede şeytanlarla melekleri, katilleri özdeşleştiriyorlar. Eğer özdeş isek neden Hanefi Avcı'nın etrafında jandarma bariyeri örüyorsunuz? Onu mu bizden, yoksa bizi mi ondan koruyorsunuz? Eğer özdeş değilsek onun bu dosyada ne işi var?

        Tutsak sosyalistlerin tahliyesinin hatırına bir kereye mahsus bu duruşmaya katıldığımı söylüyorum" diye konuştu. Mahkemeye başkanlık yapan Eşref Aksu'nun "İddianamedeki suçlamalara ilişkin açıklama yapacak mısınız?" diye sorması üzerine Bozkurt, "(Bizi Hanefi Avcı ile aynı dosyada yargılıyorsunuz) diyorum siz bana bu soruyu soruyorsunuz. Bu bana bir hakarettir" diye tepki gösterdi. Mahkeme başkanının ayağa kalkması konusunda uyardığı Cemal Bozkurt, "Kalkmıyorum, ne diyorsanız deyin" dedi.

        DİNÇER SAVUNMA YAPMADI

        İfade veren sanıklardan Özgür Dinçer de şunları söyledi: "Hanefi Avcı meselesinden dolayı burada bulunmaktan utanç duyuyorum. Tek başıma Devrimci Karargah davasında yargılansaydım emin olun bundan rahatsız olmazdım. Hanefi Avcı ile aynı ortamda bulunmaktan çok rahatsızlık duyuyorum. Savunmamı hazırlamıştım ama bu şartlarda yapmayacağım."

        "SİYASİ GÖRÜŞÜME UYMAZ"

        Toplumsal Özgürlük Platformu Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu ise Devrimci Karargah ideolojisinin zemini ile kendi siyasi görüşünün örtüşmediğini söyledi. Sosyalist olduğunu savunan Kayserilioğlu, "Yaptığım şeyin doğru olduğunu, meşru olduğunu, insanlığa bir hizmet olduğunu düşündüğüm için yapıyorum. Devrimci Karargah'ın ideolojik paradigmasını doğru bulmuyorum. Demokrasi mücadelesinin Devrimci Karargah'ın yaptığı tarzda yapılmayacağını düşünüyorum" dedi.

        Duruşma yarın (Cuma) saat 10.00'a ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ