Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Havada büyük panik!

        Gökhan ARTAN / AHT

        Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-New York seferini yapan "İstanbul" adlı Airbus 340 tipi yolcu uçağı, kalkış sonrası iniş takımları kapanmadığı için Atatürk Havalimanı'na geri döndü. Güvenli bir iniş için fazla yakıtını 1.5 saat tur attığı Karadeniz'e boşaltan THY uçağı radarda böyle görüntülendi.

        İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 223 yolcusuyla saat 18.00'de havalanan Türk Hava Yolları'nın New York'a giden Airbus 340 tipi yolcu uçağının kaptan pilotu, Tekirdağ üzerinde, iniş takımlarının kapanmadığı sinyalini aldı. Bunun üzerine kaptan pilot "TK11" sefer sayılı "İstanbul" adlı uçağın yolcularına anons yaparak geri dönüleceği bilgisini verdi. Bu sırada güvenli bir iniş için fazla yakıtını Karadeniz'e boşaltmak için THY uçağı yaklaşık 1,5 saat havada tur attı. Bazı yolcuların uçağın havada tur atmasından dolayı korktukları öğrenildi.

        PİLOT VE KONTROL MERKEZİ ARASINDAKİ KONUŞMALAR

        Arızalanan THY'nin İstanbul-New York uçağının, havada 1,5 saat tur atarak fazla yakıtını Karadeniz'e boşaltmasıyla ilgili pilot ile THY teknisyenleri, Uçuş Harekat ve Operasyon Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı. Konuşmalarda THY pilotunun teknisyenlerden arızanın giderilmesiyle ilgili bilgi alıyor ancak pilotun tüm denemelerine rağmen arıza giderilmediği konuşmalara da yansıyor.

        Konuşmalarda şu ifadeler dikkat çekti:

        THY pilotu: Kalkıştan sonra iniş takım kapaklarından ortadaki sol taraf kapak kapatmadı. İki kez denedik. Orta lastikteki kapak hala açık görünüyor

        Teknisyenlerin verdiği komutları uygulayan pilot: Üç kez yaptık devam edip bir kez daha mı yapalım?

        Teknisyen: Kaptanım geçen ABD uçuşunda 5. kezde toplamış

        Pilot: 5. kez yaptık negatif

        Pilot: Biz bu durumda İstanbul'a geri dönüyoruz. Yakıt atma durumuna gireceğiz.

        Pilottan OCC'ye (Operasyon Kontrol Merkezi): Bu kadar yakıtı da yazık atmak. Overweight landing (aşırı yükle iniş) inebilir. Neden teknik sorumluluk almıyor? İstanbul'a inişimiz problem olmaz.

        OCC: Bu karar size ait. Teknik de sorumluluk almıyor bu konuda.

        OCC: Teknik bu sorumluluğu almıyor dolayısıyla Overweight landing inmeniz durumunda olabilecek bir aksaklığın sorumluluğunu kimse almak istemeyecek

        Pilot: Anlaşıldı yakıt anıp ineceğiz, overweight landing inmiyoruz.

        UÇAK SATILIĞA ÇIKARILMIŞTI

        Yakıtını boşaltan TC-JDJ kuyruk tescilli THY uçağı sorunsuz bir iniş yaptığı Atatürk Havalimanı'nda bakıma alınırken yolculara başka bir uçağın tahsis edileceği öğrenildi. Bir süre önce satışa çıkarılan "İstanbul" adlı Airbus 340 tipi yolcu uçağı istenen tekliflere ulaşılamayınca filoda tutulmuştu.

        ROMA'DAN GELECEK UÇAKTA DA ARIZA MEYDANA GELDİ

        Bu arada Perşembe günü de THY'nin Roma-İstanbul seferini yapacak olan Boeing 737-800 tipi "İskenderun" adlı uçağında sefer öncesi teknik bir arıza meydana geldi. 136 yolcunun seyahat edeceği TC-JHC kuyruk tescilli uçaktaki arıza nedeniyle İstanbul'dan parça istendi. Uçuş ekibinin de mesaisinin dolması nedeniyle yeni bir uçuş ekibi ve parça Roma'ya gönderildi. Arızanın giderilmesi üzerine THY uçağı 7.5 saat gecikmeli olarak İstanbul'a gelebildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ