Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mezarlar açıldı, ölüm orucu sona erdi

        TUNCELİ (AHT)

        Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Aliboğazı mevkiinde 1997'de yaşanan çatışmada hayatını kaybeden DHKP/C'li Ali Yıldız'ın ağabeyi Hüsnü Yıldız, toplu mezarların açılması için başlattığı ölüm orucunu, mezarlarını açılmasıyla 66. günde sona erdirdi.

        Tunceli Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde kurulan ölüm orucu çadırı önünde basın toplantısı gerçekleştirildi. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün de destek verdiği toplantıda konuşan TAYAD Başkanı Avukat Behiç Aşçı, Çemişgezek ilçesinde açılan mezarların emsal oluşturduğunu belirterek, "Artık bir emsal oluşmuştur Türkiye'deki 3 bin cenazenin alınması konusunda. Artık çocuklarını, evlatlarını, anne babası, eşi toplu mezara gömülü olan her fert için başvuru hakkı doğmuştur" dedi.

        Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer ise; Türkiye'nin gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, bundan sonra açılacak bütün mezarlarda gereken sorumluluğu alacaklarını ifade etti.

        66 günden bu yana ölüm orucunda olan Hüsnü Yıldız ise; sürecin takipçisi olacağını kaydederek, ölüm orucu direnişini amacına ulaştığı için sona erdirdiğini söyledi. Hüsnü Yıldız'ın annesi Sakine Yıldız, ölüm orucunu sona erdiren oğluna sarılarak alnındaki kızıl bandı söktü. Anne Yıldız, "İnşallah mezarlar açılır ve herkes muradına erer" dedi.

        Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde Malatya özel yetkili Cumhuriyet Savcıları, Adli Tıp Uzmanları, avukatlar eşliğinde yapılan kazılarda 15 kişinin mezarına ulaşıldı. Savcılık iki günlük çalışmanın ardından kazıya ara verirken, mezarlardan alınan kemikler Malatya Adli Tıp Kurumu'nda yakınlarından alınacak örneklerle birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.

        Öte yandan özel yetkili savcılığın, gelecek talepler doğrultusunda Çemişgezek ilçesindeki kazılara devam edeceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ