Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Van'da buruk bayram!

        Van'da meydana gelen depremin en çok etkili olduğu Erciş'te bu bayram buruk geçiyor. Dün mezarlıklardaki yakınlarının kabirleri başına giderek dualar eden Ercişliler, bayram sabahı da onları yalnız bırakmadı.

        Yakınlarının kabirlerini ziyaret eden Ercişliler dualar edip, Kur'an'ı Kerim okuyarak gözyaşı döktü.

        DUALARLA ANILDILAR

        Van'ın Erciş ilçesinde yaşanan depremde hayatını kaybedenler Kurban Bayramı'nın ilk gününde yakınları tarafından dualarla anıldı.

        Van ve Erciş'te yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin yakınları Kurban Bayramın birinci gününde Erciş ilçe merkezindeki mezarlıkları ziyaret etti ve yakınlarının mezarlarına çiçek bıraktı.

        Toprağa verdikleri deprem kurbanların mezarları başında gözyaşı döken ve dua eden depremzedelere, Türk Kızılayı ekipleri, mezarlık girişlerinde ''şeker ve lokum'' ikram etti.

        SAHRA'NIN GÖZYAŞLARI

        Erciş'te yaşanan depremde hayatını kaybeden Saliha Alakuş'un mezarını annesi ve babasıyla ziyaret eden 1 yaşındaki Sahra Alakuş'un babaannesinin mezarında ağlaması, yakınları ve depremzedelere duygusal anlar yaşattı.

        Sahra'nın annesi Gönül Alakuş, kızının babaannesini çok sevdiğini anlatarak, ''Çocuk olmasına rağmen onun yokluğunu hissediyor. Kayınvalidem çok iyi bir insandı. Ona ve Erciş'te kaybettiğimiz tüm Ercişlilere Allah'tan rahmet diliyorum'' dedi.

        EŞİNİ KAYBETTİ, OĞLUNU ENKAZDAN ÇIKARDI

        Kurban Bayramını buruk yaşayan Ercişli depremzedelerden Aysel Aydemir, deprem kaybettiği eşinin mezarını 4 çocuğuyla ziyaret ederek dua etti. Aydemir, ''Eşimin cesedinin enkazda çıkarıldığı saatlerde oğlum Uğur'un enkazdan sağ olarak kurtarıldığı haberini aldım. Yaşadığım duyguları anlatmam imkansız'' diye konuştu.

        Eşinin ölümünün ardından 4 çocuğuyla yaşamaya başladığını anlatan Aydemir, ''Eşimin ölümünün ardından çocuklarıma ben bakıyorum. Yetkililerin ve hayırseverlerin 4 çocuğuma sahip çıkmasını istiyorum. Çocuklarımın mağdur olmamasını istiyorum'' diye ifade etti.

        Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nın Erciş ilçe merkezinde kurduğu sahra hastanesinde, depremde yaşamını yitiren depremzedelerin yakınlarına psikolojik destek verdiği bildirildi.

        KURBANLARINI KESTİLER

        Van'daki depremden en çok etkilenen Erciş'te vatandaşlar buruk bir bayram geçiriyor. Her şeye rağmen dini vecibelerini yerine getiren depremzedeler bayram namazını kıldıktan sonra kurbanlarını kesti. Ercişliler, bütün İslam aleminin bayramını tebrik ederek, Allah'tan böyle acıların tekrar yaşanmamasını temenni etti. Bazı vatandaşlar kurban alış verişini bugün de sürdürdü. Alış verişlerde sıkı pazarlıklar yaşandı.

        Bu arada kamyonetten indirilmeye çalışılan büyükbaş bir hayvan kaçınca sahiplerine zor anlar yaşattı. Güçlükle yakalanan hayvan kesim yerine gitmemek için inat etti.

        PALYAÇOLAR ÇOCUKLAR İÇİN ERCİŞ'TE

        Erciş'te depremden etkilenen ve çadır kentte kalan çocukları palyaçolar eğlendirdi.

        Bayram sabahı çadır kente gelen palyaçolar çocuklarla çeşitli oyunlar oynadı ve çocukların yüzlerine çeşitli resimler çizdi. Yüzlerine resim çizdiren çocuklar basın mensuplarına poz vermeyi de ihmal etmedi.

        ULUPAMİR KÖYÜ BURUK!

        Van'ın Erciş ilçesinde yaşanan depremden etkilenen Kırgız Türklerinin yaşadığı Ulupamir köyünde buruk bir bayramlaşma yaşandı.

        Van'ın Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Ulupamir köyünde, depremde hasar gören camide bayram namazını kılan depremzede Kırgız Türkleri, cami çıkışı bayramlaştı.

        Mezarlığı ziyaret eden köylüler, kabir başlarında dualar okudu. Depreme Erciş'teki evlerinde yakalanan Ayşe Olgun'un babası Abdulkemal Olgun, Köyü Muhtarı Kasım Bek Varol ile bayramlaştığı sırada gözyaşlarını tutamadı.

        Köy sakinleri daha sonra kurbanlarını kesti.

        AA muhabirine yaptığı açıklamada bayram gelenekleri hakkında bilgi veren Varol, kurban kesildikten sonra etlerin pişirildiğini, daha sonra köy meydanında toplanılarak etlerin ikram edildiğini söyledi.

        Etlerin yenilmesinin ardından topluca dua okunduğunu ifade eden Varol, ''Kurban etlerinin topluca yenmesinin ardından, pişmiş etler kurban kesmeyenlere dağıtılır. Türkiye'deki adetlere göre tek farkımız etlerin pişmiş olarak dağıtılmasıdır'' diye konuştu.

        İÇİŞLERİ BAKANI ŞAHİN DEPREMZEDELERLE BİRLİKTE BAYRAM NAMAZI KILDI

        İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bayram namazını Erciş'te çadır kentte yaşayan depremzedelerle birlikte kıldı.

        Bakan Şahin, çadır kentte Türk Kızılayı tarafından kurulan Hilal-i Ahmer Camisine geldi. Burada bayram namazını depremzedelerle birlikte kılan Şahin, namazın ardından depremzedelerle bayramlaştı. Elini öpen çocuklara bayram harçlığı veren Şahin, vatandaşlara şeker ve kolonya ikramında bulunan polis memurlarıyla da bayramlaştı.

        Şahin, namazın ardından yaptığı açıklamada, ''Yakın tarihte bir deprem afetini ve onun doğurduğu acıyı yaşamış bu şehirde acıları süratle gidermek, paylaşarak azaltmak için buradayız'' dedi.

        Bayramı deprem bölgesinde yaşamak için bölgeye çok sayıda kişinin geldiğini ifade eden Şahin, ''Afetin oluşturduğu acı ve sıkıntılar vesilesiyle kardeşçe bu acıları paylaşarak gidermeyi, azaltmayı başarma sınavından geçiyoruz hep birlikte'' diye konuştu.

        Depremin ilk saatlerden ve o günün akşamından itibaren kenetlenmiş bir millet ve devlet ilişkisi gördüklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Şahin, ''Yaralar sarıldı, acılar paylaşıldı'' diyerek, şöyle devam etti:

        ''Ama her şey bitmedi. Birinci merhaleyi Allah'a şükür başarıyla geride bıraktık. Şimdi yaklaşan kışa yönelik kalıcı barınma imkanlarını oluşturmak için devletimiz bütün imkanlarıyla, milletimiz bütün cömertliği ile seferber olmuş durumda. Bu güzel günleri fırsat bilerek inşallah geleceğinden emin olduğumuz ağır kış şartlarına he birlikte hazır olacağız.''

        Bakan Şahin, kalıcı konutlar yönünde afete maruz bölgelerdeki yapılaşma çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

        ''Ama depremin oluşturduğu sıkıntı sadece beslenme, barınma, sağlık değil, insanlarımızın moralinin, insanlarımızın birlikteliğinin, insanlarımızın hayata bakışının da yıpranmışlığı var. Çocuklarımızın üzerinde oluşturduğu kaçınılmaz olumsuz etkiler var. Hep birlikte psikolojik bu travmaları, sosyolojik bu kırılmaları da yine sevgiyle, saygıyla, ilgiyle, kardeşlikle, dostlukla el ele aynı safta namaz kılarak, aynı sofrada birlikte çorba içerek, paylaşarak, yediğimiz aynı, içtiğimiz aynı, yürüdüğümüz yer aynı, bulunduğumuz ortam aynı olmak suretiyle, hep birlikte aşacağız ve bunu başaracağız.''

        Deprem bölgesindeki birlik ve beraberliğe medyanın da katkı sunduğunu dile getiren Şahin, ''Herkesin iyi niyetli olduğuna inanıyoruz. Ve o iyi niyet atmosferi Erciş'te hakim, Van'da, Türkiye'de hakim. İnanıyoruz ki dünyada da hep iyilikler hakim olsun, iyi duygular hakim olsun, güzellikler hakim olsun'' şeklinde konuştu.

        Bakan Şahin, daha sonra depremzedelerle bir süre sohbet etti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ