Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Deniz canlıları müzesi taşınıyor

        Geçtiğimiz yıl yakalanan devasa büyüklükteki köpekbalıkları, vatoz ve orkinosların da eklendiği müzede, mumyalanmış binlerce deniz canlısı yer alıyor.

        Birbirinden ilginç deniz canlısının mumyalanarak sergilendiği Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi Beylikdüzü Yeşilvadi'deki yeni merkezine taşındı. Resmi açılıştan önce ziyaretçilerine kapılarını açan müzeye yeni deniz canlılarının mumyaları da eklendi. Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi'nde yakalanan normalinden 90 kat büyüklükteki devasa büyüklükteki vatoz balığı ile 1 ton ağırlığındaki köpekbalığı ve 800 kilo ağırlığındaki orkinos balığının da mumyalarının eklendiği deniz canlıları müzesinde

        deniz materyallerinin yanı sıra binlerce çeşit deniz canlısı türü yer alıyor. Çoğunluğunu Türkiye karasularında yakalanan deniz canlılarının oluşturduğu müzenin kurucusu İstanbul'un ünlü balıkçısı Kenan Balcı, 15 binden fazla deniz canlısı türünü büyük bir uğraşla mumyalayıp kalıcı bir eser haline getirdiklerini belirterek, "Yaklaşık 6 ay süren mumyalama işleminin ardından geçen yıl yakaladığımız vatoz, köpekbalığı ve orkinosları da müzemizin açılışına özel diğer türlerin arasına dahil ediyoruz. Müzemizin kapıları herkese açık. Özellikle öğrenme çağındaki çocuklarımız, şimdilerde

        ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkanı bulduklara balık türlerini müzemizde yakından, dokunarak inceleyebiliyorlar" diye konuştu.

        Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi'nin dünya genelinde bir ilk olduğuna dikkati çeken Balıkçı Kenan Balcı, "Otuz yıldan buyana büyük bir uğraş verdik. Müzede bulunan türler arasında kimi deniz canlısının yakalanma tarihi 20 yıl öncesine dayanırken, kimisi ise henüz Geçtiğimiz yıl yakalanan türler. Örneğin müzede sergilemekte olduğumuz bazı türleri denizlerimizde son beş yıldır görmek mümkün olmuyor. Bir çok nesli tükenen deniz canlısı var. Bunun bir nedeni de denizlerimizdeki kirlilik ve iklimsel değişiklikler" dedi. Kenan Balcı, müzede önümüzdeki tarihlerde bazı etkinliklere de imza atacaklarını belirterek, herkesin ücretsiz olarak müzeyi gezebileceğini de söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ