Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam KCK operasyonu KESK Genel Merkezi arama Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        PKK'nın üst yapı örgütlenmesi KCK'ya yönelik olarak İstanbul merkezli olarak başlatılan operasyonlarda 33 kişinin gözaltına alındı. Operasyon kapsamında, 17 ilde 123 adreste arama yapıldı.

        Operasyonun Ankara ayağında Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın evine gelen polisler burada arama gerçekleştirdiler. Arama sırasında eve gelen BDP milletvekili Pervin Buldan, polislere, evin milletvekili Leyla Zana'ya ait olduğunu ve burada arama yapamayacaklarını söyledi. Ancak polisler evin başka bir isme kayıtlı olduğunu ve arama yapacaklarını belirterek aramaya devam ettiler. Leyla Zana'nın evindeki arama bir süre sonra bitirildi. Polislerin evdeki bilgisayarlara ve çeşitli belgelere el koyduğu görüldü.

        Operasyonda ayrıca BDP'nin il ve ilçe başkanlıkları, KESK genel merkezi ile EĞİTİM-SEN'in şubelerine baskınlar düzenlendi, eski DEHAP Genel Başkanı şimdiki BDP MYK üyesi Tuncer Bakırhan ve eski BDP'li vekil Fatma Kurtulan gözaltına alındı.

        ANKARA'DA GÖZALTINA ALINANLAR İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

        KCK operasyonu kapsamında Ankara'da gözaltına alınan 5 kişi sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a gönderildi.

        KCK operasyonu kapsamında bugün Ankara'da gözaltına alınan DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, BDP eski milletvekili Fatma Kurtulan ile KESK çalışanı İsmet A., Dicle Haber Ajansı Muhabiri Murat Ç ve Mahmut P. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildiler. 5 zanlı daha sonra soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi.

        İSTANBUL'DA 15 KİŞİ GÖZALTINDA

        PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar Adli Tıp Kurumu'nda yapılan sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Başkanlığı'nda polis ekipleri arama yapıyor.

        Sabah saatlerinde il binasına gelen polis, binada arama yapmaya başladı. Çevik kuvvet polisleri de bina önünde ve sokakta önlem aldı. Polisin araması sürüyor.

        KESK GENEL MERKEZİ'NDE ARAMA

        KCK operasyonu kapsamında KESK Genel Merkezi'nde arama başlatıldı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen KCK operasyonu kapsamında KESK Genel Merkezi'nde polis arama başlattı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde Gazi Osman Paşa'da bulanan KESK Genel Merkezi'ne gelerek, genel merkezde arama yapmak istedi.

        KESK yöneticileri itiraz ederek sadece gözaltına alınan İsmet A.'nın çalışma odasında arama yapılabileceğini söylediler. Konu ile ilgili açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, arama gerekçesini bilmediklerini belirterek, polisin genel merkezin tamamına yönelik arama talebine itiraz ettiklerini kaydetti. Tombul, aramanın şu an sadece gözaltı kararı olan İsmet A.'nın masasına yönelik devam ettiğini kaydetti.

        Ankara'daki operasyonlarda BDP eski Milletvekili Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, KESK çalışanı İsmet Aslan, BDP Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız ile BDP çalışanı Mahmut Polat evlerine yapılan operasyonlarda gözaltına alındı.

        KESK BAŞKANI ÖZGEN, BAKAN ÇELİK'LE GÖRÜŞTÜ

        KESK Başkanı Lami Özgen, KCK soruşturması kapmasında KESK binasında yapılan aramalarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le görüştü. Özgen, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Bakan Çelik'le yaptıkları görüşmede, kurum olarak konfederasyonlarına karşı bir tutum ve uygulamanın olduğunu ifade ettiklerini kaydetti.

        Özgen, "Bir çalışanımız evinde gözaltına alınmıştır; ama konfederasyonumuzun aranması yönünde bir karar çıkarılmıştır. Biz, bu karara itiraz ettik ve bu kararı geri aldırdık. Bu hukuksuz kararın, İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini ve Çalışma Bakanlığını ilgilendirdiğini ve bu bakanlığın görev alanına girdiğini ifade edip bu sürece müdahale etmesi talebinde bulunduk." ifadelerini kullandı.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, KESK'e yapılan operasyonun sendikaya değil, şahıslara yönelik olduğunu söyledi.

        KESK'e yapılan operasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'le görüştüğünü ifade ederek, "Bu konuyla ilgili KESK Başkanı Lami Özgen'e gereken bilgileri vereceğiz. Olay nedir? Boyutları nelerdir? Kimleri ilgilendiriyor? Şahısları mı, konfederasyonu mu? Bu şekilde kendilerini bilgilendireceğiz." dedi.

        DYGM'YE OPERASYON

        Ankara Emniyet Müdürlüğü, PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması DYGM'ye (Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi) yönelik operasyonda, Ankara'da üniversite ve mahalle komiteleri oluşturdukları, araç yakma/sabotaj türü eylem hazırlığı yaptıkları bilgisi alınan 15 şüphelinin yakalandığı bildirildi.

        BİR ÖĞRETMEN GÖZALTINA ALINDI

        BDP Mersin İl Başkanlığı'nda yapılan arama sona erdi. Parti binasında bulunan çok sayıda evrak ve dökümana el konulan arama sonunda 2 kişi gözaltına alındı.

        İl Başkanı Musa Kulu ve bazı yöneticilerin de katıldığı arama çalışmalarında, parti binasında bulunan çok sayıda evrak ve döküman incelendi. Saatler süren incelemelerin ardından el konulan bazı evraklar çuvallar içinde binadan çıkaralırak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Saat 14.00'de sona eren arama çalışmalarının ardından polis binadan ayrıldı. Mersin'deki operasyonda BDP Meclis Üyesi Gülistan Balkaç ile ilköğretim okulu öğretmeni olan N.Y., gözaltına alındı. Şahısların soruşturma kapsamında İstanbul'a gönderilecekleri belirtildi.

        DİYARBAKIR

        Diyarbakır'da operasyon kapsamında polis ekipleri BDP İl Başkanlığı, İHD, Eğitim-Sen, Kürdi-Der, SES binaları ve BDP'nin toplantılarını yaptığı Cigerhun Kültür Merkezi'nde arama yaptı. Arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

        VAN'DA BELEDİYE VE BDP BİNALARINA BASKIN

        Van'da, polis ekipleri tarafından Belediye Başkanlığı ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Başkanlığı binalarına yönelik düzenlenen baskında bazı evraklar ile bilgisayarlara da el konuldu.

        Van İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da yürütülen bir soruşturma kapsamında, bugün sabahın ilk ışıklarında geniş güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Van Belediyesi ve BDP İl Başkanlığı binalarına eş zamanlı olarak baskın düzenledi. Yapılan aramaların ardından polis ekipleri, el koydukları bazı evraklar ile bilgisayarları İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Evrak ve bilgisayarların, İstanbul'a gönderileceği belirtildi.

        ŞANLIURFA

        Şanlıurfa'da KCK operasyonu kapsamında BDP il, Ceylanpınar ilçe binası ile bazı yerlerde arama başlatıldı.

        Edinilen bilgiye göre, polis ekipleri KCK operasyonu kapsamında BDP il binası, BDP Ceylanpınar ilçe binası, Kürdi Derneği ve Eğitim-Sen Şube binasında eş zamanlı arama başlattı. Operasyonda 2 kişi gözaltına alındı.

        BDP İl Başkanı Fatma İzol, aramanın niçin yapıldığını bilmediğini, operasyonun parti sekreteri Halit Durdu'ya yönelik olduğunu ileri sürdü.

        BATMAN

        Batman'da polisin terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında yaptığı operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.

        SİİRT

        Siirt Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından BDP il hizmet binasında arama yapılıyor. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın evi aranıyor.

        BDP ADANA İL VE İLÇE BAŞKANLIKLARI BASILDI

        KCK operasyonu kapsamında Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Adana'daki il ve ilçe binalarına polis tarafından sabahın erken saatlerinde baskın düzenlendi. Eşzamanlı gerçekleşen baskınlarda, çeşitli dergilere ve bilgisayarların hard disklerine el konulduğu öğrenildi. Sabah 05.30'da BDP Adana İl, Seyhan İlçe ve Yüreğir İlçe binalarının önünde hazır bulunan polis birimleri, telefonla ulaştıkları BDP başkanlarından gelip kapıyı açmalarını istedi.

        İl ve Seyhan ilçe başkanları telefon görüşmesinden yarım saat sonra gelip kapıyı açarken, başkanına ulaşılamayan Yüreğir İlçe binasında, mahalle muhtarı nezaretinde kapı kırılarak içeri girildi.

        BDP Adana İl Başkanı Seyfettin Aydemir, "İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı olduğunu söyleyip arama yaptılar. Telefon açtıklarında Ceyhan'daydım ve hemen geldim. Bir yeri kırıp dökmediler, sadece bazı dergileri alıp bilgisayar hard disklerini götürdüler. Adana genelinde toplam 3 bilgisayarımızın hard diskine el konuldu. Gözaltına alınan herhangi bir partilimiz olmadı" dedi.

        ŞIRNAK'TA 19 KİŞİ TUTUKLANDI

        Şırnak'ın Silopi ilçesinde düzenlenen KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan 21 kişiden 19'su tutuklandı.

        Savcılıkta ifadeleri alınan 21 kişi, KCK üyesi olmak iddiasıyla nöbetçi mahkemeye çıkartıldı. Mahkemede Asya O. ve Cemil T. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken 19 kişi ise tutuklanarak geniş güvenlik önlemleri altında Mardin Cezaevi'ne gönderildi.

        MARDİN

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında Nusaybin Belediyesi'ne operasyon düzenlendi.

        Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın da operasyon sırasında belediye binasında olduğu ve binadaki tüm bilgisayarların incelendiği öğrenildi. Polis, operasyon sırasında Cumhuriyet Meydanı'nda giriş ve çıkışları kapattı.

        BİNGÖL

        Bingöl'de bu sabah saatlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanlığı ve bazı şahısların iş yerlerine eş zamanlı baskın yapıldı. Yapılan aramalarda el konulan bilgisayar hard diskleri ile çeşitli dokümanlar emniyete götürülürken, gözaltı olup olmadığı ile ilgili bilgi edinilemedi.

        GAZİANTEP

        KCK operasyonu kapsamında Gaziantep'te de 1 kişi gözaltına alındı.

        İZMİR

        KCK'ya yönelik operasyonlar kapsamında İzmir'de de BDP ile Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği'nde arama yapıldı.

        Her iki adrese saat 06.00'dan itibaren giren Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin BDP'deki araması 12.15 civarında sona erdi. Ekiplerin, BDP İzmir İl Başkanlığı binasında yaklaşık 6,5 saat süren aramada, bilgisayarlardaki harddiskleri kopyaladığı, bazı evraklara ve dergilere el koyduğu öğrenildi.

        KCK operasyonu kapsamında her iki noktada yapılan aramalar sona ererken gözaltına alınan kimse olmadığı ancak BDP Eşbaşkanı Mikayiloğlu, il yöneticilerinden bazıları ve Mezopotamya Derneği Başkanı Kılıç'ın emniyette ifade vereceği öğrenildi.

        MALATYA

        Malatya'da terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik operasyon çerçevesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Malatya İl Başkanlığında polis ekiplerince arama yapıldı.

        BDP'LİLERDEN OPERASYONLARA TEPKİ

        Sabah saatlerinde KCK'ya yönelik olarak başlatılan operasyonlara BDP'liler sert tepki gösterdiler. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada, operasyonların Başbakan'ın özel talimatıyla yapıldığını iddia etti ve şöyle devam etti: "Milletvekillerinin, parti genel başkanı yardımcılarının evi basılıyor. Bu talimatların Başbakan tarafından açıkca verildiğini biliyoruz. Bu operasyonların hükümet tarafından yürütüldüğünü biliyoruz. Bir taraftan Kenan Evren darbe yapmış diye iddianame hazırlanıyor... Kenan Evren'in darbesi 'Kürt yoktur' diyordu AKP'nin darbesi de 'Kürtleri yok edin' diyor."

        BDP'liler operasyonlara tepkilerini twitter üzerinde de paylaştılar.

        BDP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel: "Artık yeter böylesi bir ileri demokrasi istemiyoruz. AKP'nin 'BDP lileri tutukla engel kalmasın' uygulaması" "İstanbul BDP il binasının aranma nedeni 14 Nisan 2009'da tutuklanan ve Diyarbakır zindanında olan Lütfi Dağ'ın teknik takibe takılmasıymış"

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir: "Polis devletinin cuntadan ne farkı var? Elbise farkı üniforma ve rengi"

        BDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel: "AKP’nin kendisine muhalefet edenlere gözdağı veriyor, tutuklayarak cezaevine koyuyor.Buna da ‘demokrasi’ diyorlar"

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise operasyonlar "Kim olursa olsun gerekli müdahale yapılmalıdır" yorumunda bulundu.

        LEYLA ZANA: "YAZIKLAR OLSUN"

        Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana, Diyarbakır'dan uçakla geldiği Ankara'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Operasyonlar kapsamında aranan evi kendisinin kullandığını ancak bir akrabasının kiraladığını belirten Zana, çok tartışılan 'silah Kürtlerin sigortasıdır' sözlerine de açıklık getirdi. İşte Zana'nın açıklamaları: "Yazıklar olsun. Bu topluma yazıktır. Hiçkimse bana bir şey söylemedi. Sabah saatlerinde Diyarbakır'dan hareket ettim. Zaten benim kişisel evim dedğil, bir yakınımın tuttuğu evdir. Kendi hukuklarını bile çiğnemekten geri durmuyorlar. Son bir yıldır zaten saldırı zemini hazırlıyorlar bana karşı. Buyursunlar saldırsınlar, 30 yıldan beri zaten saldırıyorlar.

        Açıklamamda ne demek istediğim bellidir, ben bazı Kürtler bu şekilde düşünüyor, en azından silahlar devreden çıkana kadar bu şekilde düşünecekler dedim. Silahı güvence olarak görüyorlar, onlara demokratik haklar verin ki silahı sigorta olarak görmekten çıksınlar dedim. Benim ne demek istediğimi Başbakan'da çok iyi biliyor.

        Türkiye'ye yazık etmeyelim, bu insanlara yazık etmeyelim."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ