Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Uludere'ye gidiyor

        Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'de hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağını, ülkenin artık gün ışığında yönetildiğini söyledi. Üstün, Cihan Haber Ajansı (Cihan) Muhabiri'ne yaptığı açıklamada, Uludere olayı ile ilgili tüm Türkiye olarak büyük üzüntü duyduklarını kaydetti. Bu konuda dört koldan soruşturmalar sürdüğünü kaydeden Üstün, "Genelkurmay Başkanlığı adli ve idari soruşturma , Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ,İç işleri Bakanlığı'nın soruşturmaları yürüyor. Çok önemli bir olay.TBMM'nin bu olaya duyarsız kalması mümkün değildi." dedi.

        Olayın araştırılmasıyla ilgili İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak bir alt konisyon kurduklarını ifade eden Üstün, geçen hafta yaptıkları toplantıda 2-3 Şubat tarihilerinde Uludere'ye gitme kararı aldıklarını dile getirdi. Üstün, "Her türlü hazırlıklarımızı yaptık. Hava muhalefeti ile karşılaşmazsak bölgeye gideceğiz. Öncelikle olayda hayatını kaybeden ailelerin yakınlarıyla görüşeceğiz ve başsağlığı dileyeceğiz. Başsağlığının ardından da ayrı ayrı dinleyeceğiz. Ayrıca oradaki idarecilerle görüşeceğiz. Görüşmelerimizi yaptıktan sonra Ankara'ya döndükten sonra bir durum değerlendirmesi yapacağız."

        Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını ve gün ışığında yürütülen bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Üstün, dolayısıyla hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağını ve kalmaması gerektiğini belirterek, "Olay ne ise ortaya çıkmalıdır. Kaza mıdır? Başka bir şey midir, bunlar ortaya çıkmalıdır ki vatandaşlarımız vatandaşlarımızın güveni tesis edilsin. Vatandaşın kafasında bir şüphe kalmasın. Olay ne ise ortaya çıkmalı. Bu soruşturmaları yapmak durumdayız. Farklı kurumlarla, farklı alternatif yöntemlerle yapmalıyız. Bizde bu çerçevede TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak devre girdik. Biz ansan haklarını savunmak için varız."

        "İÇKALE'DEKİ OLAYI YAKINDAN İZLİYORUZ, TIKANMA OLURSA MÜDEHALE EDECEĞİZ"

        Diyarbakır İçkale'de yapılan kazılarda bulunan kemik parçalarını da değerlendiren Üstün, faili meçhullerin aydınlatılması konusunda AK Parti'nin tarihi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı. Dolayısıyla her türlü faili meçhulün üzerine gidildiğine işaret eden Üstün açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak benim suç duyurum üzerine Yeşil ve benzer dosyalarla ilgili bazı dosyalar açılmaya başlandı. Kemiklerin bulunduğu bina 1890 yılında uzun süre cezaevi olarak kullanılmış. Daha sonra JİTEM karargahı olarak kullanılmış. Her ili halde de orada şüpheli bir durum görünüyor. Yargı bu olaya el atmıştır. Yargının bu çalışmalarına biz de destek olmamız lazım. Buradaki olayları ortaya çıkarma konusu başlangıçta yargınındır. Biz bu süreçlere yardımcı oluruz. Şu an yargı süreci sağlıklı bir şekilde yürüyor. Savcı olaya el atmıştır. Kemikler Adli Tıp Kurumu'na gönderilmiştir. DNA testi yapılacak. Akrabaları ulaştığında bu kemiklerin kimlere ait olduğu ortaya çıkacak. Bu süreci izliyoruz ve destekliyoruz."

        Süreçte bir tıkınma olursa müdahale edeceklerini söyleyen Üstün " Süreç normal şartlarda devam ederken müdahaleci olmamak lazım. Bizim görevimiz yargı görevi değildir. Yargının tıkanan kanallarını açmaktır. Şu anda bu kanallar işliyor görünüyor. Süreci sabırla takip ediyoruz, izliyoruz. Vatandaşlarımız devletine güvensin. Artık Türkiye gün ışığında yönetiliyor. Karanlıkta hiçbir şey kalmayacak." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ