Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hakkari'de saldırı- Hakkari, Yüksekova, Çukurca, terösit saldırı

        Muharrem ÇAĞLAR / AHT

        Hakkari merkezinde çevik kuvvet polisi otobüsüne düzenlenen ve bir üniversite öğrencisinin ölümü, 4'ü polis 25 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı gerçekleştiren bombacı ile kendisine yardım eden 5 PKK militanı yakalandı. Bombacının saldırı talimatını, PKK'nın Suriye kanadını oluşturan Umut ve Siyabend kod isimli teröristlerden aldığı belirlendi. Bombayı piknik tüpüne yerleştirip patlattığı öne sürülen C.K adlı zanlının aynı zamanda cep telefonu kaçakçılığı yaptığı ve eylemi yapması için PKK'lı militanların telefonlalrına el koyduğu iddia edildi.

        SINIRDA YAKALANDI

        Bulvar Caddesi'nde 19 Ocak günü yaşanan saldırıyla ilgili polis, çok yönlü soruşturma başlattı. Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmaların yanı sıra İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, çevrede bulunan kamera görüntülerini saniye saniye inceledi. Görüntülerden bombayı uzaktan kumanda ile patlatan saldırganın terör örgütü PKK üyesi C.K. olduğu belirlendi. Terör Polisi, C.K.'yı Kuzay Irak'ta bulunan Kumri Köyü kırsalındaki PKK kampına gitmek isterken sınırda yakaladı. Nefes kesen bir operasyonla gözaltına alınan C.K., Hakkari Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirelerek sorguya alındı.Operasyonda bombacıya yardım ve yataklık eden 5 örgüt üyesi de gözaltına alındı.

        KAÇAKÇILIK YAPIYORMUŞ

        İddiaya göre C.K'nın tüm bağlantıları deşifre edildi. Zanlının Kuzey Irak sınırından Türkeye'ye giriş çıkş yaparak cep telefonu kaçakçılığı da yaptığı belirtildi. Hakkari'deki bombalı eylem talimatı ile görevlendirildikten sonra Türkiye'de sattığı kaçak cep telefonlalrını PKK'ya teslim etti. İddiaya göre eylem başarısız olsaydı C.K. hem cezalandırılacak hem de kaçak cep telefonlarına PKK tarafından el konulacaktı.

        EYLEM TALİMATI KUZEY IRAK'TAN

        Saldırı sırasında elinden yaralandığı ortaya çıkan C.K. polisteki sorgusunda şunları anlattı:

        "Hakkari Oğul Köyü kırsalında faaliyet gösteren 'Umut' kod ve Suriye uyruklu 'Siyabend' kod isimli teröristler, 2011 yılının Haziran ayında Hakkari şehir merkezinde polis ve askeri hedeflere yönelik saldırı talimatı verdi. Ayrıca bu iki isim C.K.'ya 10 kilogramlık plastik patlayıcı gönderdi. Eylem talimatlarını veren teröristler, Kuzey Irak'a geçince saldırılar gerçekleştirilemedi. Bunun üzerine C.K., 15 Ocak günü Şemdinli Derecik Köyü üzerinden PKK'nın Kani Rash Kampı'na geçti. Buradan Dohuk'a ardından da Kumri Köyü kırsalındaki kamplara gitti. 10 gün kamplarda kalan C.Y.'ye burada bir telefon ile bir SİM kart verildi. Aynı güzergahtan Hakkari şehir merkezine döndü. İnternet üzerinden ve verilen telefon ile Kuzey Irak'la sık sık bağlantı kuran C.K.'nın yanına ayrıca 'Karker' kod isimli Vahit Karay ve 'Baz' kod isimli terörist de gönderildi. Yapılan plan çerçevesinde ise 19 Ocak günü saldırı yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ