Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dolandırıcılıkta son nokta!

        İzmir’de otomatik para çekme makinası ATM’deki bölümlerin birebir kopyalarını yaptığı öne sürülen 38 yaşındaki Murat A. ve 27 yaşındaki Gökhan Ş.’nin, Türkiye’de ilk kez denenen yöntemle bu parçaları yerleştirdikleri cihazlardan işlem yapan müşterilerin kart bilgilerini kopyaladıkları şifreleri yine para çekme bölümüne taktıkları mikro kamera görüntüleriyle tespit ettikleri belirlendi. Şüphelilerin bastırdıkları yeni kartlarla, nakit para çektikleri ve ABD ile Tayland üzerinden hizmet veren internet sitelerinden alışveriş yaptıkları tespit edildi.

        İzmir’de oturan banka müşterisinin cep telefonuna, hesaplarından bilgisi dışında işlem yapıldığı ihbarı üzerine Emniyet Müdürlüğü Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Bilişim Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin banka şubesinin güvenlik kamerasından yaptığı araştırmada, iki kişinin ATM üzerine cihaz yerleştirdikleri, bu yöntemle bilgileri kopyalayarak dolandırıcılık yaptıkları saptandı. Görüntülerdeki kişilerin izini süren polis ekipleri, aynı kişilerin Muğla’nın Ortaca ve Fethiye ilçelerinde de aynı yöntemle dolandırıcılık yaptıkları belirlendi.

        Banka ile yapılan ortak çalışma sonrasında İzmir’in Alsancak semtindeki ATM’de yasadışı işlem yapan iki kişinin bulunduğu ihbarı üzerine bilişim polisi operasyon için harekete geçti. Banka şubesi etrafında önlem alan polis ekipleri, ATM’ye koplayama cihazı yerleştirdikten sonra uzaktan izleme yapan iki kişiyi takibe aldı. Cihazı sökmek için ATM’nin yanına gittikleri anda ise, Murat A. ile Gökhan Ş. suçüstü yakalandı. İki şüphelinin kullandığı otomobilin bagajında, dolandırıcılık olayları sırasında kullandıkları, malzemeler ile giysiler ele geçirildi.

        Polisteki sorgularından ve yapılan araştırmalardan iki zanlının kullandığı yeni yöntemin de tüm ayrıntıları ortaya çıktı. ATM’nin para çekme bölümlerinin birebir kopyalarını yaptıran iki zanlının, daha sonra bu parçalardan kart yuvasının bulunduğu yere kopyalama cihazı, şifrenin öğrenilmesi için tuşları gören para çekme bülümüne ise, mikro kamera yerleştirildiği belirlendi.

        Tanınmamak için şapka, bere yara kask takan, sık sık kıyafet değiştiren iki şüphelinin, çeşitli tarihlerde yerleştirdikleri bu aparatlar sayesinde işlem yapan kişilerin kart bilgilerini kopyaladıkları tespit edildi. Dolandırıcıların kopyalanan bu bilgilerle bastırdıkları kartlarla da, nakit para çektiği, ABD ile Tayland üzerinden hizmet veren internet sitelerinden alışveriş yaptıkları ortaya çıktı.

        Banka şubesinden 1.5 saat gibi bir sürede 33 kişinin kart bilgilerini kopyalayan şüphelilerin mağdurları arasında, polislerin, aynı şubede çalışan banka görevlileri ve adliye personelinin de bulunduğu anlaşıldı. Ele geçirilen flash belleklerde 170 kişiye ait kart bilgilerini saklayan iki zanlının ilk belirlemelere göre 60 bin TL’lik haksız kazanç elde ettikleri saptandı. Murat A. ile Gökhan Ş.’nin, Türkiye genelinde karıştıkları olayların ortaya çıkması için tüm illerin emniyet müdürlükleriyle bağlantıya geçildiği bildirildi. İki şüpheli işlemlerin ardından sevkedildikleri adliyede tutuklandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ