Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye’nin ilk klonlanmış canlısı, Klon koyun Oyalı

        HT GAZETE

        İSTANBUL Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı’nda 21 Kasım 2007’de dünyaya gelen “Türkiye’nin ilk klonlanmış canlısı” Oyalı, önceki gün yaşamını yitirdi. Oyalı’nın klonlandığı proje ekibinin başı Prof. Dr. Sema Birler, yaptığı açıklamada Oyalı’nın ölüm nedeninin ilk belirlemelere göre bir akciğer enfeksiyonu olduğunu söyledi.

        BAHAR’I DOĞURMUŞTU

        Türkiye’nin ilk klon koyunu Oyalı, İÜ Veteriner Fakültesi’nde 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya geldi. Üniversitenin bu projesi TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklendi. Hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda çığır açabilecek bu çalışma bilim tarihine Türkiye’nin ilk klon projesi olarak geçti. Oyalı’dan bir hafta sonra 28 Kasım’da kardeşi Zarife doğdu. Zarife, 24 Ağustos 2009’da enfeksiyon nedeniyle hayata veda ederken, Oyalı 30 Mart 2011’de “Bahar” adı verilen sağlıklı bir yavru dünyaya getirdi.

        EN UZUN YAŞAYANLAR

        İlaç yapımı ve organ nakli gibi geniş bir alanda kullanılması planlanan “klonlama” çalışmalarında dünyaya gelen kuzuların çoğu doğumdan hemen sonra öldü. Bir kısmı ilk 1 ay, daha uzun yaşayan klon koyunlar ise yaklaşık 3 yıl yaşadı. Klonlanan ilk canlı olan Dolly ise yaklaşık 7 yıl yaşamıştı. Türkiye’nin ilk klon kuzusu olan Oyalı ise 4.5 yaşında yaşamını yitirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ