Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "İşçi ölebileceğini bilmeli"

        Deniz Ticaret Odası Başkanı Kalkavan, son yedi ayda 14 işçinin öldüğü Tuzla tersaneleriyle ilgili "İşlediğin çelik, pamuk değil. Biz tekstil atölyesi değiliz. İşçinin ölebileceğini bilmesi lazım" dedi..

        Deniz Ticaret Odası'nın haziran ayı olağan meclis toplantısında 1985'ten bu yana 97, 2008'de 14 işçinin öldüğü tersaneler ele alındı. İşverenler, sendikalar ve hükümet yetkililerinin de olduğu toplantıda Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, tersanelerdeki ölümleri hiç kimsenin tek başına durduramayacağını, işveren, sendikalar, devlet ve medyanın ortak çalışması gerektiğini söyledi. "Öngöremediğimizden fazla ve hızlı büyüdük'' diyen Kalkavan, şöyle dedi: "Tersanelerin içinden sorumluyuz, dışından nasıl sorumlu oluruz? Çalışan insanların nerede kaldığını, nereden geldiğini biz de medyadan öğrendik, ama ciddi kazanım olmazsa gelirler mi? Güneydoğu'dan bu kadar işçi aldığımızı hiç bilmiyorduk. Siz bilerek ölüme gider misiniz? Veya siz herhangi bir işverenin bilerek veya isteyerek birisini öldürebileceğini düşünüyor musunuz? Biz ölüm taciri olduk. 58 yaşında ağabeyim var, gece uykusu kaçtı.''

        İŞÇİ SAYISI 5 BİNDEN 34 BİNE ÇIKTI

        Gemi inşa sanayisinde 2000'de 5 bin işçi çalışırken, 2008'de 34 bine çıktığını belirten Kalkavan, tersanelerde bir dönemin kapandığını ve yeni bir dönemin açıldığını vurguladı. Kalkavan, ayrıca işçilerin "bana bir şey olmaz'' sendromunu aşması gerektiğini dile getirdi. Kalkavan, "İşlediğin çelik, pamuk değil. Biz tekstil atölyesi değiliz. İşçinin ölebileceğini bilmesi lazım'' diye konuştu. GİSBİR Danışma Kurulu Başkanı Kenan Torlak da tersane kazalarının artış eğiliminde olduğu ve bunun işverenin tedbirsizliği veya kayıtsızlığından kaynaklandığı yolundaki değerlendirmeleri "safsata" olarak nitelendirerek, "Bu sorumsuzluktur, yaygaradır ve çalışma barışını bozmaya yönelik nifaklardır'' dedi.

        SABAH

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ