Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Başarılı öğrencilere erken mezuniyet müjdesi

        Açık İlköğretim Okulunun 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başkent Öğretmenevi'nde mezuniyet töreni düzenlendi.

        İlköğretim çağı dışında her yaş grubundan öğrencilerin biraraya geldiği törene katılan Çelik, konuşmasına “Saygıdeğer öğrencilerimiz... Öğrencilerimiz deyince birçok arkadaşımızın yüzünde tebessüm görüyorum. Yaş 50 de olsa 60 da olsa öğrenmenin sınırı yoktur” diyerek başladı.

        Yaygın eğitimde, “Her yerde, her zaman ve herkese eğitim” sloganını benimsediklerini ifade eden Çelik, herhangi bir nedenle ilköğretimi bitiremeyenlerin, yaşları kaç olursa olsun Açık İlköğretim'den mezun olma imkanı bulduklarını, hatta Açık Lise'ye ve üniversiteye devam edebileceklerini anlattı.

        Açıköğretime yönelik çalışmalarını anlatan Çelik, illerdeki “işlevsiz hale gelmiş eğitim araçları merkezlerinin” kapatılarak, tüm halk eğitim merkezlerinin Açık İlköğretim ve Açık Lise irtibat bürosu haline getirildiğini kaydetti. Şu anda 935 irtibat bürosunun hizmet verdiğini ifade eden Çelik, bu rakamın 978'e çıkarılacağını bildirdi.

        Çelik, yapılacak kanun değişikliğiyle Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Açık İlköğretim ve Açık Lisenin kayıt-kabul ve diğer tüm işlemlerinin Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne devredileceğini, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün sadece sınavları gerçekleştireceğini anlattı.

        Açık İlköğretime ve Açık Lise'ye kayıt yaptırmak isteyenlere bir müjde vermek istediğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

        “Açık ilköğretim, ilköğretimin ikinci kademesini yanı 6, 7 ve 8'inci sınıfı içine alıyor ve 3 yılda bitirme zorunluluğu var. Açık Lise ise diğer liseler gibi 4 yılda bitirilecek bir lise türü. Örgün öğretim gibi okula devam mecburiyeti söz konusu değil. Sınıf geçme değil, ders geçme esası var. Bir öğrenci bu dersleri 4 yılda verebilir, diğer öğrenci 5 yılda, 5.5 yılda verebilir. Ama bir öğrenci çok gayret gösteriyorsa, 'Açık Lise'yi ben 2 yılda bitiririm' diyorsa veya 'Açık İlköğretim'i 3 yılda değil de 1.5 yılda, 2 yılda bitireceğim' diyorsa, onlara da bu imkanı hazırlıyoruz. Buna onay vereceğiz.”

        Çelik, böylece “geriden gelen insanlara hızlanarak, daha yüksek tempoda bu yolu katetmelerini sağlayacakları” belirtti.

        Ülkede ilköğretimi bitirmemiş tek bir kişinin bile kalmasını istemediklerini söyleyen Çelik, “Genç veya yaşlı, ev hanımı, ofiste çalışan, sanayide çalışan... Kim olursa olsun mutlaka bitirmesini istiyoruz. Bunun için kolaylıklar getiriyoruz, bu hizmeti onların ayağına getiriyoruz” diye konuştu.

        “BİR KALEM, BİR SİLGİ YETER”

        Çelik, gelecek yıl Açık İlköğretim ve Açık Lise kitaplarını da öğrencilere ücretsiz dağıtacaklarını belirterek, “Böylelikle hiçbir engel kalmamış olacak. Bir kalem, bir silgi varsa bu iş için yeter. Çünkü size önlük, forma mecburiyeti de yok. Elbiseden de yırtıyorsunuz. Dolayısıyla Açık İlköğretim belki sıfır masrafla gerçekleştirilebilecek olan bir eğitim olacak” dedi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde “Ana-Kız Okuldayız” sloganıyla bir proje başlatıldığını anımsatan Çelik, “Haydi Kızlar Okula” kampanyası çerçevesinde 300 bine yakın kız çocuğun örgün öğretime kazandırıldığını belirterek, “Onların annelerini de okullu yapmak istiyoruz” diye konuştu.

        Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk de açıköğretim okullarının öğrenimlerine ara vermiş insanlara devam edebilmeleri için büyük imkanlar sağladığını kaydetti. Aktürk, açıköğretim ile ilgili sorunların iletilmesi için 444 83 83 telefon numaralı çağrı merkezi kurulduğu kaydetti.

        Açık İlköğretim Müdürü Salim Yıldız da 1998-1999 eğitim-öğretim yılında hizmete başlayan okulun şu anda 504 bin 333 öğrencisi bulunduğunu, bugüne kadar 197 bin 748 öğrenci mezun edildiğini anlattı. Bu yıl 29 bin öğrencinin mezun olacağını belirten Yıldız, törene temsilen diploma almaları için 32 mezunun davet edildiğini kaydetti.

        “YAŞLI” MEZUNLARIN ÇAĞRISI

        Açık İlköğretimden bu yıl mezun olan 58 yaşındaki İstanbul Polonezköylü Frederik Novvicki de kürsüye çıkarak “Öğrenci Andı”nın bir bölümünü okudu. “Bu andı 50 yıl önce okumuştum” diyen Novvicki, “köy şartlarından dolayı” ortaokul 2. sınıftan ayrılmak zorunda kaldığını anlattı. Köyde 3 yıl muhtarlık yaptığını da kaydeden Novvicki, Açık İlköğretim bitirmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bu andı da öğrenciler adına son kez söylemiş oldum” dedi. Novvicki, Bakan Çelik'e hitaben “Ağustos ayında da liseye kaydımı yaptıracağım ve lise diplomasını da sizin elinizden alacağıma söz veriyorum” dedi.

        Firkat Okçuoğlu da ilköğretimi bitirmiş olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Bütün Türkiye'ye haykırıyorum: Kız çocuk, erkek çocuk ayırt etmeden okutsunlar” diye konuştu.

        Konuşmaların ardından Çelik, diğer mezunları temsilen seçilen mezunlara diplomalarını verdi.

        58 yaşındaki Fatma Bali, Çelik'ten diplomasını aldıktan sonra kürsüye gelerek yazdığı şiiri okudu. Şiirinin “kendi hikayesini” anlattığını söyleyen Bali, sözlerini “Haydi kızlar okumaya” diyerek tamamladı.

        Frederik Novvicki de Çelik'ten diplomasını alırken liseye kayıt yaptıracağını yineleyerek, “Durmak yok, yola devam” dedi.

        Mezunlardan Emine Genç de yazdığı “Hasat Mevsimi” isimli şiir kitabını Çelik'e hediye etti.

        Diploma töreni sırasında mezunlardan ortopedik engelli Kağan Koçer, tekerlekli sandalyesiyle sahneye çıkamadığı için salonda beklemek zorunda kaldı. Bunun üzerine Çelik, Başkent Öğretmenevi Müdürü Servet Akarsu'ya engellilerin sahneye rahat çıkabilmelerini sağlayacak rampa yaptırılması talimatı verdi.

        Çelik, Kağan Koçer'in yanına giderek diplomasını verdi. Bu sırada Koçer'in babasının, yaşadıkları sıkıntıları dile getirmesi üzerine Çelik, “Lisede onu rampası olan bir okulda sınava alırız” dedi. Kağar Koçer, “Hiçbir şey engel değil” diyerek herkesi okumaya çağırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ