Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Örgütlü sanatı savunana kapımız açık’

        Pınar ERBAŞ / HT CUMARTESİ

        "Kapımız herkese açık" diyorsunuz. Herkes grubun üyesi olabilir mi hakikaten?

        Bize yakın bir dünya görüşüne sahipse neden olmasın. Burada üretim yaparken halk ve halkın mücadelesi için çalışıyoruz. Sosyalizme inanan bir grubuz. Örgütlü sanatçılık anlayışı bizim için her şeyden önemli. Sömürü, zulüm, faşiszm neredeyse ona karşı halkın yanında, hatta kolkola mücadele ediyoruz.

        Çözüm süreci de üretimlerinize yansıyacak mı?

        Buradaki barış ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında uygulamaya çalıştığı politikadan ibaret. Bir taraftan da seçimler yaklaşıyor. Yoksa birkaç kırıntı hakla Kürt halkının sorunu çözülemez.

        Barışa inanmıyorsunuz yani...

        Hayır. Kesinlikle. Kürt halkının kendi hakları için mücadele etmesi gerekir. Oysa şu an mücadele bölünüyor.

        CHP'nin davetiyle Meclis'te bir basın açıklaması yaptınız. Fakat hâlâ çalışmalarınızı gerçekleştirdiğiniz İdil Kültür Merkezi'ne yapılan baskın hakkında soru işaretleri var.

        "11 demir kapı bir de kozmik oda var" dendi. İsteyen herkesi de gezdirdik, öyle bir şey olmadığını gördüler. Sadece bunlar da değil, grup üyelerinden Seçkin Aydoğan ve Ayfer Rüzgâr, yasal derneklerin talan edilmesine yönelik basın açıklamasında tutuklanarak gözaltına alındılar. İddianamelerine DHKP-C örgüt üyesi olma ve propogandasını yapma gibi şeyler eklendi. "Elinizde somut bir dayanak var mı, şununla görüşmüşsünüz ya da şu hesaba şüpheli bir para aktarımı olmuş, bunlarla gelin" dedik. İftira bunlar.

        MÜZİK DİRENME GÜCÜ VERMELİ

        Politik müziğin kriterleri neler?

        İlk akla gelen; insana motivasyon, direnme gücü vermesi olabilir. Bugünün müzikal algısı neyse, devrimci müzik bunu bir adım ileriye taşımak için uğraşır.

        Bu röportajda baştan sonra müzik hakkında konuşsaydık bu sizi tatmin eder miydi?

        Sırf bizi değil okuyanları da tatmin etmezdi. Şöyle bir yanılgıya düşülüyor; "Grup Yorum için amaç slogan atmak, insanları ajite etmek. Müzik de bunun aracı..." İnsanlara gerçekleri göstermek duygularına hitap etmek içinse, kabul bir araç. Ama bu bizim sanatımızdan veya şiire, müziğe bakış açımızdan bir değer kaybettirmez.

        Peki kendinizi bir müziyen mi yoksa daha çok bir partizan gibi mi görüyorsunuz?

        İç içe geçmiş şeyler bunlar. Devrimci sanatçılık tam da bu zaten. Biraz müzik sonra biraz da devrimcilik yapayım diye bir şey yok. Devrimci sanatçı sokaktan uzak durayım diyemez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ