Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uyuşturucu rotasını değiştirdi

        Bu yıl 26.'sı düzenlenen Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Konferansı Conrad Otel'de başladı. Konferansın açılış törenine İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson ve farklı ülkelerden çok sayıda emniyet mensubu katıldı.

        Toplantının açılışında katılan Bakan Atalay, küreselleşen dünyada özellikle uyuşturucu kaçakçılığının uluslararası bir sorun haline büründüğüne dikkat çekti. Uyuşturucu ile mücadele için bölgesel ve uluslararası mutabakat sağlanması gerektiğine dikkat çeken Atalay, mücadelenin tek tek ülkeler bazında yapılması halinde başarısız sonuçlanacağını ifade etti.

        Türkiye'nin uyuşturucu madde ve uyuşturucu üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin transit kaçakçılığından olumsuz etkilendiğini dile getiren Atalay, son yıllarda gerçekleştirilen kararlı mücadele sayesinde uyuşturucu kaçakçılığına büyük darbe vurulduğunu belirtti.

        Yapılan sistematik ve kararlı çalışmalar sayesinde Türkiye'nin uyuşturucu rotası olmaktan çıktığının altını çizen Atalay, "Son zamanlarda kuzeye kayan bir rota söz konusudur. Biz Türkiye'yi uyuşturucu ticaretinde transit ülke olmaktan çıkarmakta kararlıyız. Bunun için ne gerekiyorsan yapacağız. Şu anda çalışmalarını ve stratejilerini üretiyoruz." ifadesini kullandı.

        Uyuşturucu ile mücadele konusunda son yıllarda elde edilen başarılar hakkında istatistik bilgi veren Atalay, "2006 yılında uyuşturucu ile mücadele konusunda 10 bin 580 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 21 bin 783 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslarla birlikte yüksek miktarda uyuşturucu madde yakalanmıştır. Örnekleyeyim 23 bin 817 kilogram esrar, 8 bin 816 eroin, morfin, afyon, kokain ve tablet gibi değişik uyuşturucu madde türleri de yakalanmıştır. 2007'de 13 bin 649 operasyon yapılmıştır. 28 bin 657 şahıs yakalanmıştır. Geçmiş yıllarla mukayese ettiğimizde bunlar çok yüksek oranlardır." ifadesini kullandı.

        Atalay, istatistiklerde yaşanan artmanın olaylarda yaşanan artmadan değil, mücadelenin artmasından kaynaklandığını dile getirdi.

        Yapılan operasyonlar sonrasında terör örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığının her safhasında yer aldığını ortaya koyduğunu söyleyen Atalay, PKK terör örgütünün uyuşturucu ticareti yaptığına dair ciddi tespitler olduğunu ifade etti. PKK terör örgütünün uyuşturucu ticaretine karıştığının uluslararası raporlarda da yer aldığını hatırlatan Atalay, ABD tarafından 2008 yılında hazırlanan raporda aralarında PKK'nın da bulunduğu 3 örgüt ve 4 şahısın yer aldığını belirtti.

        Uyuşturucu ile mücadele konusunda hükümetlerin tek tek çalışmasının yeterli olmayacağını belirten Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ise, Türkiye'nin son yıllarda uyuşturucu ile mücadelede büyük operasyonlara imza attığını vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ