Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kahvaltıda insan manzaraları

        HT PAZAR / Selin KUTUCULAR

        Eylül hem vedanın hem de mutlu başlangıçların ayı. Oğlum, ‘'Büyükada'dan ne zaman İstanbul'a insek, içimi bir kızgınlık kaplıyor'' diyor. Ada'yı arkada bırakma duygusu bu. Adalılar bilir. Mutfağa gelince; biraz şaşkın. İncire, üzüme doyacağız ama kirazımız bitti, vişne son zamanlarında. Bamyaya ehemmiyet vermeli. Bu arada kereviz gözüktü. Yakında pırasa da gözükür.

        Mutlu başlangıçların en önemlisi balık mevsiminin açılması, babamın çingene palamutu sevinci... Mümkün olsa her öğün yiyecek, yedirecek. Hoş olan, her seferinde sanki ilk sefermiş gibi hepimizi heyecanla adamızın en otantik lokantalarından Façyo'ya davet ediyor. Kapıda bizi Berati Ağabey karşılıyor. Daha babam sormadan palamutların boyu hakkında bilgi vermeye başlıyor. Milim milim büyütüyoruz balıkları. Anlayacağınız; babam her sene bu dönemler özenle, gün be gün, palamut irdeliyor! Çingene palamutunu zamanı geçmeden kaçırmayın. Aman üzerine sızma zeytinyağı ve tuz koymayı da unutmayın.

        GÜNÜN İLK HAZIRLIĞI

        Balık mevsimiyle beraber daha çok deniz mönüleri yapacağız ama bu hafta "Günün ilk hazırlığından konuşalım" diyorum. Yaz bitmeden, okullar açılıp kış temposu başlamadan hafta sonu kahvaltılarını es geçmemek lazım. Çocuklu evler bilir, kışın hafta sonları da öyle uzun uzadıya kahvaltı sofralarında oturulmuyor. Antrenmanlar, müzik dersleri, kurslar derken bir bakıyorsunuz, herkes çil yavrusu gibi dağılmış.

        Yazlar başka. Her şeyden önce daha geç kahvaltı ediliyor. Sanki daha bir iştahla sofraya oturuluyor. Domatesin ve meyvelerin de en güzel zamanı olduğu için mönü daha bir renkli oluyor. Kahvaltıda insan manzaraları da görülmeye değer. Çocukluğumun yazları dedemin evinde büyük bir ailenin içinde geçti. Her sofra iz bırakmıştır ama yaza denk gelen kahvaltı sofralarını ayrıca hatırlarım.

        Sabah vakti herkesin haletiruhiyesi farklı olduğu için sofrada mutluluk, çeşitlilik demekti. Ortak bir salona bakan yatak odalarının kapıları bir bir açılır ve güne tipik bir Türk ailesinin kahvaltı sofrasıyla başlanırdı. Ekmek, peynir, zeytin, bal, reçel, yumurta, tereyağı ve mutlaka çay. Hafta sonları şarküteriyle beraber sandviç ekmeği de olurdu. Kaymaklı kahvaltıları da unutmamalıyım. Tabii bu arada çeşidi belirsiz tercih de göz önünde bulundurulurdu. Yağsız peynir, tuzsuz zeytin, paşa çayı, kepek ekmeği, kayısı rengi yumurta ve daha onlarcası. Bu arada ilk öğün sonrası güne hemen başlamaya hazır olanla, hayatı biraz daha ağırdan alanlar da kahvaltı sofrasında belli olurdu. Kahvesini içmeden güne başlamayanlar gibi... Giyim kuşam da fark ederdi. Anneannemin sabahlık giydiğini hatırlıyorum mesela. Şimdilerde dikkat ediyorum artık pek sabahlık kadını kalmadı etrafta. İşe gitmeyenler doğru spora.

        HAYAT DURDURULAMAZ BİR HIZLA DIŞA DÖNÜYOR

        Dışarıda kahvaltı etme fikri de çok yaygınlaştı. İstanbul'da havanın güzel olduğu tatil sabahları Boğaz'da sabah yoğunluğu aslen kahvaltı trafiği. Büyükada'da da iskeledeki kafeler sabahları yürüyüş sonrası kahvaltı yapanlarla dolu. Hayat durdurulamaz bir hızla dışa dönüyor. Bunda acaba azalan bakkalların da mı etkisi var? Köşe başına gidip kahvaltılık almak artık kolay değil. Büyükada'da şanslıyız. 5 dakikada ne istesem eve yollayan Çankaya Market'e ne kadar teşekkür etsem az.

        Kafeler pek tabii keyifli ama yine de güler yüzle "Günaydın" diyenlerin buluştuğu evdeki kahvaltı sofrasının tadına doyum olmaz. Bir de yazın kahvaltı sofralarına arılar konuk olur. Özge'nin kocaman arıların içinde, risk altında çektiği fotoğraflarda, arılar gitsin diye tabaklarda yaktığımız Türk kahvesinin dumanını hissedersiniz şaşırmayın!

        Waffle

        Malzemeler

        2 su bardağı un

        1 fiske tuz

        1 paket kabartma tozu

        2 dolu yemek kaşığı tozşeker

        2 yumurta

        1.5 su bardağı ılık süt

        1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı

        1 paket vanilya

        Hazırlanışı

        Unu, tuzu, kabartma tozunu ve şekeri karıştırın. Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın. Sütü, tereyağını ve vanilyayı ekleyin. Unlu karışımı ilave edin ama çok karıştırmamaya dikkat edin. Akıcı ama koyu bir karışım olmalı. Waffle makinenizi yağlayın. Karışımı dökün ve pişirin.

        Gözleme

        Malzemeler

        1 su bardağı süt

        1 silme tatlı kaşığı tuz

        Aldığı kadar un

        Hazırlanışı

        Malzemeyi yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Küçük bezeler yapın ve dinlendirin. Oklavayla bezeleri yuvarlak açın. Arzu ettiğiniz içi koyun (ıspanak, haşlanmış patates, peynir, kavrulmuş kıyma). D şeklinde kapatın. Teflon tavada pişirin. Dilerseniz üzerine tereyağı sürün.

        Menemen

        Malzemeler

        1 yumurta

        2 orta boy domates

        Yarım tatlı kaşığı tuz

        1 fiske tozşeker

        1 tatlı kaşığı zeytinyağı

        1 yemek kaşığı tereyağı

        Hazırlanışı

        Yağları eritin. Domatesin kabuklarını soyun. Küp küp doğrayın ve yağda yüksek ateşte pişirin. Tuz ve şekeri ekleyin. Yumurtayı çatalla çırpın. Domateslere ilave edin. Karıştırarak pişirin. Dilerseniz rende peynir de ekleyebilirsiniz.

        Karga Beyni

        Malzemeler

        Domates

        Beyaz Peynir

        1 fiske şeker

        1 yemek kaşığı zeytinyağı

        Hazırlanışı

        Domatesi kabuksuz olarak rendeleyin. Beyaz peyniri de rendeleyerek domateslere ilave edin. Biribirine iyice yedirin. Şekeri ve zeytinyağını ilave edin. Beyaz peynir tuzsuz ise tuz da ilave edebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında ekmeğinize eşlik edecek çok sağlıklı bir karışımdır. İsmiyle de bizim ailenin çocuklarının neşesidir.

        Zeytinli Tost

        Malzemeler

        Tost ekmeği

        Dil peyniri

        Domates

        Zeytin

        Zeytinyağı

        Kekik

        Tuz

        Şeker

        Hazırlanışı

        Malzemelerinizi yapacağınız tost sayısına göre ayarlayın. Domatesin kabuklarını soyun. Zeytinin çekirdeklerini çıkarın. Dil peynirini küp küp doğrayın. Hepsini karıştırın. Lezzet vermesi için tuz ve şeker ekleyin. Zeytinyağını ve kekiği ilave edin. Tost ekmeklerinin arasına bu karışımı koyun. Kızgın tost makinesinde tostları pişirin. Üçgen olarak kesin. En son hafifçe zeytinyağıyla yağlayın.

        Domates ve keçi peynirli muffin

        Malzemeler

        6 yemek kaşığı tereyağı

        1 tatlı kaşığı zeytinyağı

        4 adet taze soğan

        2.5 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğen

        235 gr sade kek karışımı

        140 gr mısır unu

        1/2 tatlı kaşığı tuz

        310 ml süt

        2 büyük boy yumurta

        100 gr keçi peyniri (12 eşit parçaya bölünecek)

        24 adet çeri domates

        Hazırlanışı

        Tereyağını zeytinyağıyla beraber tavada eritin. Çok ince doğradığınız taze soğanı iyice pişirin. Fesleğeni ilave edin ve ocağı kapatın. Başka bir kapta sade kek karışımını, mısır ununu ve tuzu karıştırın. Diğer bir kapta sütü ve yumurtaları çırpın. Unlu karışımın ortasına açtığınız boşluğa önce sütlü karışımı sonra da tereyağlı karışımı dökün. Kalın bir karışım elde edene kadar karıştırın. 12 adet muffin kabını yağlayın. Yarısına kadar karışımı dökün. Her birine peynir parçası ve iki çeri domatesi ilave edin. Peyniri ve domatesleri hafifçe bastırın. Üzerine kalan karışımı paylaştırın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

        Krep

        Malzemeler

        (10 adet, çapı 20 cm olan bir tava için)

        3 yumurta

        3 su bardağı un

        3 su bardağı süt

        1 çay kaşığı şeker

        1 tatlı kaşığı tuz

        1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

        Hazırlanışı

        Bütün malzemeyi mikserle çırpın, yarım saat bekletin. Teflon tavayı kızdırın ve sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka olacak şekilde karışımı teflona yayın. Kreplerin bir tarafı pişince diğer tarafı çevirin. Arzu edilen tatlı veya tuzlu içle doldurup servis edin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ