Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sana en uygun festival hangisi?
        1

        Heja BOZYEL / HT CUMARTESİ
        Müzik dinlemek “eğlenmek” fiili ile eşanlamlı gibi algılanıyor ya. Bu yüzden de ne zaman bir memleket faciası olsa ilk olarak kültür-sanat-müzik faaliyetleri durduruluyor. Oysa müzik dinlemek sadece “eğlenmek” değildir! Bir araya gelmektir, birlikte ağlamaktır, gülmektir, kendini bulmaktır, yeri gelince başkaldırmaktır. Ki kültürümüzde müziğin sadece “düğün eğlencesi” olmadığı da âşikar. “Uzun hava” denince eğlenmek kimin aklına gelir? Böğürerek ağlarız uzun havada! “Ağıt” gerçeği var. Cenaze acısını “ağıt yakarak” anlatmışız tarih boyunca. Atılan sloganlarda da bir melodi yok mu?

        2

        Başka hiçbir dilde karşılığı olmayan güzelim “efkâr” kelimesinin eğlenceyle alakası yoktur ama efkârın en iyi dostlarından biridir müzik. “Müzik şeytan işi, eğlence işi” algısını yıkmak için belki de Tarkan gibi dev yıldızların çıkıp en zor anlarımızda dahi konser vermesi gerekli. “Şıkıdım” söylemesin o konserde gerekirse... Ama sahnede olsun. Hatta konser geliri gerekli yere bağışlansın. Çünkü müzik birlikteliktir. En ilgisiz 2 insanın arasındaki en kısa mesafedir.

        3

        Düşmanınızla bile tek ortak noktanız olabilir sevdiğiniz şarkılar. Yaş, din, dil, ırk, sınıf, ayrımcılık tanımadan herkese ulaşabilen yegâne şeydir müzik. Halbuki hava bile her yerde aynı temizlikte değil. Bu yüzden önümüzdeki günlerde gerçekleşmesini umduğumuz tüm etkinliklere sahip çıkıyoruz. Ve kim olursa olsun bu etkinlikleri destekleyen sponsorlara da teşekkür ederiz. Geriye tek kalan... Hangilerine gideceğimize karar vermek!

        4

        Alternatif rock ve elektronik müzik sevenlere
        100% Fest bizim festivalimiz. Massive Attack mi yoksa Soundgarden mı ya da Kaiser Chiefs mi daha hızlı attırıyor kalbimizi, karar veremiyoruz. 6-7 Haziran’da Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek festivalin diğer yıldızları ise Wild Beasts ve Danimarkalı elektronik müzik dehası Trentemöller. Yerli isimler arasında Mor ve Ötesi, Özge Fışkın, Rebel Moves, Ceylan Ertem, Melis Danişmend, Malt, Foma ile Ceza var. Konserleri izlemek için genç kızlara omuz atıp, en öne geçecek gücü bulabilebilecek miyiz bakalım!

        5

        BODRUM
        Bu yazın kaçmaz festivallerinden biri: Güneş, deniz, müzikle Bodrum’da Aspat Koyu’na taşınan SunSplash Music Festival. Daha önceki yıllarda Antalya’da gerçekleştirilen festivalin Bodrum’a taşınması çok doğru bir hareket olmuş. 2-7 Haziran’da Aspat Koyu’nda gerçekleşecek festivalde İngiliz cazının en iyi isimlerinden Zara McFarlane, Afrika kökenli Amerikalı DJ ve yapımcı Osunlade, İngiltere’den son yıllarda çıkan en önemli remix ustalarından Karizma ve adı Sun Splash ile bir olan Gilles Peterson kulaklarımızı şenlendirecek. Tabii ki bütün isimler bu kadar değil ama biletler için elinizi çabuk tutun!

        6

        Babylon Soundgarden
        Bugün şehrin en yeşil festivali Soundgarden var! Parkorman’daki festivalin en önemli özelliği, Babylon’un “Go Green” felsefesinin tanıtılacak olması. Karbon ayak izini azaltarak ve hesaplayarak, ölçülebilir bir fark yaratmak amacıyla hem festival öncesi hem de festival alanında yapılacak tanıtım çalışmalarında kâğıt kullanımını asgariye indirip, geri dönüşümlü malzemeler kullanıldı. Pet şişe kullanımını minimuma indirmek için matara ya da bardaklarını getiren festival katılımcılarına ihtiyaçları olan içme suyu ücretsiz temin edilecek. Ve daha pek çok yeşil adım... Ek olarak bize Pet Shop Boys dinleme fırsatı sunuyorlar. O da yetmedi Sky Ferreria tüm sarışın asiliğiyle sahnede olacak. John Talabot, Kabus Kerim, Dalt Wisney gibi bir çok isim daha var... Tabii ki atölyeler, stantlar, sürprizler de cabası...

        7

        Bizi bizden alan
        Bu yazın en kalbimizi 12’den vuran konseri Portishead konseri olacak (Evet, bulabildiğine subjektif bir yorum). 20 Ağustos’ta KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek MidTown Fest’in büyük yıldızı olan İngiliz grup, yaz sıcağında şarkılarıyla bizi iyice yakacak!

        8

        Bağımsız müzik ve plak severlere
        Bugün ve yarın (24-25 Mayıs) Kadıköy’de en sevdiğimiz adreslerden Arka Oda’da “Mini Mayıs” festivali var. Aslında geçtiğimiz hafta yapılacaktı ama ertelendi. Ve maalesef diğer festivallerle çakışacağı için hem bizi “Hangisine yetişsem” düşüncelerine soktu hem de kendi kitlesini dağıtmış oldu. Olsun. Böyle festivallere hep ihtiyaç var, yine vakit ayırır gideriz. Nasılsa “Kadıköy’e geçmek 1 vapura bakar” değil mi? Festivalde neler mi var? Öncelikle Arka Oda’nın bahçesinde kurulacak plak pazarı ağzımızın suyunu akıtıyor şimdiden. Sahnede yakında fazla tanınacağı için şimdiden bilinmesi gereken Los Angeleslı grup High Wolf ve Texaslı Jesse Benman’ın solo projesi My Empty Phantom var. Yerli isimler arasındaysa Kim Ki O ve Alçak Sesler’i dinleyeceğiz. Çok geçe kalmadan bir akşam üstü birası ya da kahvesi yudumlamaya gidip bu minik fetsivalin tadını alın.

        9

        One Love Festival
        14-15 Haziran’daki festival, her yaz iple çektiğimiz olaylardan biri. Parkorman’daki festivalin yıldızları şahane. Çılgın partiler vermek amacıyla yola çıkan Basement Jaxx, özgün tarzıyla başarılı post-rock grubu Mogwai, elektronik müzik dünyasında fırtınalar estiren Moderat, üretkenliğiyle elektronik müzik dünyasının en önemli isimlerinden biri haline gelen Bonobo, dinleyenleri bir rüyadaymış gibi hissettiren sesiyle Oh Land, Ortadoğu’nun uluslararası düzeydeki ilk yıldızı Omar Souleyman, sıra dışı ses rengi ve aykırı sözlerle bezeli elektronik parçalarıyla synth-pop’un yeni kraliçe adayı MØ, ninja kılığına bürünerek gerçek kimliğiyle ilgili tüm detayları sır gibi saklayan Jaguar Skills ve aranan ikili Modeselektor... En sevdiğimiz yeni gruplardan Bubituzak, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Gece, Büyük Ev Ablukada, Redd yerli isimler
        • 19 Haziran Travis konseri • 20 Haziran Bob Dylan konseri

        10

        Dans etmek isteyenlere Haziran:
        Kilyos kıyılarında, Suma Beach’te 21 Haziran’da gerçekleşecek Minipax için şimdiden güneş koruyucumuzu sürdük! DJ kabininde bir tane boş isim yok: Boys Noize, Otto Knows, Wolf + Lamb, Slow Magşc, Deniz Kurtel, Paradisko, Murat Uncuoğlu, İlker Aksungar, Kaan Dede sadece birkaçı. Kumlarda dans etmek istemeyen bu festivale gelmemeli.

        11

        Ağustos:
        Peş peşe İsveç ve İsrail’de de gerçekleşecek olan Isle of Dreams, tam bir hayal festivali. Antalya’da gerçekleşmesi düşünülürken lojistik nedenlerle İstanbul Life Park’a alındı. 5-6-7 Ağustos’taki bu dev festivalin en önemli ismi Avicii. Her an yeni heyecan verici isimler eklenebilir, takipte olun.

        12

        YURTDIŞI
        • Bu sene de Budapeşte’deki Sziget için hazırız, eh zaten biz artık Sziget yerlisi sayılırız! 11-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sziget Festivali’nde 70 ülkeden gelen 400 bin festival severle birlikte 60’tan fazla sahnede yüzlerce dünya yıldızını görecek, bir hafta boyunca hiç durmadan fütursuzca eğlenerek Özgürlük Adası’nın keyfini çıkaracağız. www. szigetturkiye.com adresinde ulaşımdan konaklamaya her türlü ihtiyacınız için bilgiler ve biletler hazır. • 25-30 Haziran’da İngiltere’nin en büyük festivali Glastonbury. • 1 Temmuz’da Milano’da Sonisphere festivali. • 3-6 Temmuz’da Belçika’daki Rock Werchter.

        13

        Metal müzik sevenlere
        İlk kez gerçekleştirilecek olan Metal Summer Festival, bugün Küçük Çiftlik Park’ta. Festivalin ağır bombası Manowar. Öncesinde ise hiç de azımsanamayacak başka isimler var: Arch Enemy, Pentagram, Kırmızı ve Fallen. Festival detayları: www.istanbulageliyor.com adresinde.

        14

        Yerli rock
        İstanbul’un tek motosiklet festivali İstMotoFest, 5-8 Haziran tarihleri arasında Life Park’ta gerçekleşecek. Türkiye Klasik Motor Kullanıcıları Derneği tarafından düzenlenen festivalde Hayko Cepkin, Özlem Tekin, Kurtalan Ekspres, Koray Candemir, Pentagram ve Ogün Sanlısoy sahne alacak. Müziğin yanı sıra motor sesleri! Şahane olsa gerek.

        15

        Dünya müziği sevenlere
        Ekşi Fest, Manu Chao’yu La Ventura turnesi kapsamında İstanbul’a getiriyor. 21 Haziran’da Life Park’ta gerçekleşecek festivalde Baba Zula, Hakan Vreskala ve Sattas da sahne alacak. Alpman and the Midnight Walkers, Sapan, Umut Adan, Yok Öyle Kararlı Şeyler gibi alternatif Türk müziğinin iyi isimleri de gün boyu sahnede olacak.

        16

        #SOMAİÇİNMÜZİK
        Pozitif Live’ın şahane projesi herkese ders verircesine yaptıkları Soma İçin Müzik. Çok büyük gelirler elde edebilecekken, kendilerini müzikseverlerin insafına bıraktılar ve tüm geliri Soma’ya bağışlayacaklar. İşte duyarlılık dediğin “festivali konseri iptal etmekle” olmaz, böyle olur, tarzımın hiç kusuruna bakmayın. Peki tam olarak ne mi yaptılar? Mayıs-haziran aylarında gerçekleşecek tüm organizasyonlarında bilet fiyatları artık 10 TL’den başlıyor. Maksimum 250 TL. Bu rakamlar arasında gönlünüzden ne koparsa ödüyorsunuz. Ve ister 250 TL ödeyin ister 10 TL, her konseri ve festivali “VIP” “Sahne önü” gibi sınıf farkları olmaksızın izliyorsunuz. Üstelik biletinizin geliri çat diye Soma’ya gidiyor. www.somaicinmuzik.com adresinde hangi etkinlik için kaç bilet satıldığını görebilirsiniz. Ben bu satırları yazarken toplam 14 bin 140 adet 10 TL’lik bilet, toplam 1 adet 200 TL’lik bilet, toplam 9 adet 250 TL’lik bilet satılmıştı. Gerisini varın siz hesaplayın. Peki “ister 10 TL’ye ister 250 TL’ye” ne mi izleyeceğiz? ıyor. 27 ı için n en iksv. org

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ