Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Takipteler!, yabanhayatı koruma, boz ayı takibi, vaşak takibi, kurt takibi, doğal hayatı koruma, takip altına alınan vahşi hayvanlar, Kuzey Doğa Derneği, takip altındaki hayvanlar

        Yaban hayatını korumaya yönelik çalışmalarıyla öne çıkan Kuzey Doğa Derneği, bugüne kadar toplam 27 boz ayı, 13 kurt ve 1 vaşak olmak üzere toplam 41 yırtıcının yaşamını uydu verici takarak takip etti.

        Son olarak geçen ay 5 türden 7 canlıya daha verici takarak takibe alan Kuzey Doğa Derneği yakında 'hava', 'ateş' ve 'su' isimleri verilen 3 kurdu da takibe almayı planlıyor.

        Türkiye'de ilk kez boz ayı ve kurttan sonra vaşağa uydu verici takarak hayatlarını yakından takibe alan Kuzey Doğa Derneği, yaban hayvanlarına yaşam alanları oluşturulması ve doğal kaynakların korunması için verdiği mücadeleyi bilimsel çalışmalarla pekiştiriyor.

        Dünyanın risk alan 22 kaşifinden biri seçilen ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun başkanlığını yürüttüğü Kuzey Doğa Derneği, yırtıcı hayvanların yaşam alanı olan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hayata geçireceği Türkiye'nin 'İlk Yaban Hayatı Koridoru'nun oluşturulması yönünde büyük mücadele sergiliyor.

        13 KURT, 27 BOZ AYI TAKİPTE

        Kurtlara 2011'de verici takmaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, geçen yıl 5, bu yıl 2 olmak üzere toplam 13 kurdun hayatının uydu vericilerle takibe alındığını kaydetti. Bu yıl 3 kurdun daha yakalanarak verici takılacağını anlatan Doç. Dr. Şekercioğlu, bu kurtların isimlerinin 'hava', 'ateş' ve 'su' olacağını söyledi.

        Doç. Dr. Şekercioğlu, nesli tehlike altında ve korunması gereken diğer yırtıcı tür boz ayılara yönelik olarak da ilk kez 2012'de, 11 boz ayıya uydu vericisi takarak yaşamlarını izlemeye aldıklarını aktardı. Geçen yıl 5, bu yıl da 11 boz ayıya verici takıldığını anlatan Doç. Dr. Şekercioğlu, bugüne kadar toplam 27 boz ayıya 20 uydu verici ve görüntü aktaran 7 'Crittercam' takıldığını dile getirdi.

        BOZ AYILAR VAŞAK KAFESİNİ KIRDI

        Doç. Dr. Şekercioğlu, boz ayıları izleme süreçleri hakkında şu bilgiyi verdi:

        "Bu sene 6 vericimiz vardı. Bir ayı vericisini çıkardı, o yüzden yedinciyi yakalayıp taktık. Bu yıl yakaladığımız sekizinci ayıya verici takmadık. 1.5 yıllık verici vardı, onu çıkardık. Pili bitmişti. Yaşlı bir dişi olduğu için tekrar verici takmadık. Dokuzuncu ayı, 35 kiloluk bir yavru dişiydi. Büyüyeceği için verici takmadık ama 3 günde düşen National Geographic Crittercam taktık. Diğer 2 boz ayı vaşak kafesine yakalandı. Bu kafes, kazara yakalanan boz ayıların kapıyı kırıp çıkacağı şekilde tasarlandı. Kapıyı 4 tel tutuyor. Vaşak kıramıyor ama ayı kırabiliyor. Ayılar kolayca kapıyı kırıp gitti. Bu şekilde kendine ve kafese zarar vermedi. Tabi biz de kendimizi riske atmadık uyuşturmak için."

        DÜNYA REKORU

        Şimdiye kadar 13 kurt, 1 vaşak ve 27 ayının yakalanıp verici ve Crittercam takıldığını kaydeden Doç. Dr. Şekercioğlu, "Haziran ayında, 5 gün içerisinde 5 ayrı canlı türüne 7 ayrı tip verici takarak bir dünya rekoruna imza attık. Bunların hepsi yırtıcı değil. Avrupa'nın en büyük 3 yırtıcı memeli türünün hepsine Türkiye'de ilk kez aynı anda verici taktık (boz ayı, vaşak ve kurt). Ayrıca iki kuş türüne, küçük akbaba ve büyük kamışçına" dedi.

        BİNLERCE KİLOMETREDE GEZİYORLAR

        Şimdiye kadar bir kurdun 1 yılda en çok 5 bin 400, ayının ise bin 600 kilometrekare alan dolaştığını aktaran Doç. Dr. Şekercioğlu şu bilgileri verdi:

        "Birinci alan 230 kilometrekarelik Sarıkamış Milli Parkı'nın yaklaşık 25 misli, ikinci alan ise 7 misli. Bu da alanın ne kadar yetersiz kaldığını ve bu büyük yırtıcı hayvanların, yaban hayatı koridoruna ihtiyacını gösteriyor. 285 kilometrekarelik alanıyla Sarıkamış Milli Parkı'ndan daha büyük bir alan. 4.5 milyon ağaç dikilerek, orman parçaları 162 kilometre uzunluğunda bir şerit olarak birbirlerine ve Karadeniz ile Kafkasların büyük ormanlarına bağlanacak. Ben 2008'de önerdim Bakanlığa, 2011'de Bakan kabul edip 2012'de duyurdu" diye konuştu.

        50 BİNDEN FAZLA KUŞ HALKALANDI

        Kuzey Doğa Derneği, yırtıcıların yanı sıra, Türkiye'nin en çok kuş türüne sahip olduğu bölgede, kuşların yaşamlarını da bilimsel olarak inceliyor. Bu kapsamda, yaklaşık 8 yılda düzinelerce ülkeden gelen 50 binden fazla kuş halkalandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ