Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Size iyi gelecek 52 iyi haber!
        1

        Antalya’da yeni Efes
        Antalya’daki Perge antik kentinde 1900 yıllık bir at heykeli, muhteşem bir çıplak erkek heykeli, 2’nci yüzyıldan kalma tavlayı anımsatan bir oyun taşı ve bir tanrıça başı bulundu. Yeni bir Efes Antik Kenti’miz olabilir.

        2

        Akıllı dünya 2020’de
        Akıllı aletler insanlarla iletişimimize yardımcı olacak, güneşte ne kadar yandığımızı söyleyecek, hava kirliliğini ölçüp uyaracak... Endüstri sağlığa yöneliyor!

        3

        İğne tarihe karışıyor!
        ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) enjeksiyonu tarihe gömecek bir buluşa imza attı. Enstitü, içinde mikro iğneleri olan ve ağız yoluyla alınan bir hap geliştirdi. Kısacası iğne fobisi olanlar artık rahatlasın!

        4

        Çare 6 bin adım
        ABD’de bin 800 erkek ve kadın üzerinde yapılan araştırma gösterdi ki yürümek eklemlerin arasındaki kireçlenmeyi engelleyen kaygan sıvıyı koruyor ve günde 6 bin adım atan kişilerde 2 yılda kireçlenme tamamen ortadan kalkıyor. Günlük ev ve bahçe işleriyle uğraşarak dahi 6 bin adıma ulaşabilirsiniz.

        5

        Nakil rahimle ilk doğum!
        İsveç’te rahimsiz olarak dünyaya gelen, ardından geçtiğimiz yıl kendisine bir yakın akrabasının rahmi nakledilen 36 yaşındaki kadın, ismini “muzaffer” anlamına gelen Vincent koyduğu sağlıklı bir erkek bebek doğurdu. Daha evvel de denenen bu yöntemle ilk defa başarılı sonuç alındı.

        6

        Loto daha da süper
        Süper loto 3 milyon 969 bin 278 lira devretti.

        7

        Ebola’ya aşı umudu
        3 bin 500 can alan Ebola virüsüne çare olabilecek aşının klinik denemelerine Dünya Sağlık Örgütü yetki verdi.

        8

        TÜBİTAK değerli bulmadı, o Nobel’e yürüyor
        İlayda Şamilgil, “First Step To Nobel Prize In Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne ilk adım) yarışmasında, 70’e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Daha önce TÜBİTAK’ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi. Fikri TÜBİTAK’ta değer görmeyen 18 yaşındaki genç fizikçi, Polonya’da bu yıl 22’ncisi düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesiyle katıldı ve fizik alanında dünyanın bu en prestijli proje yarışmasında dünyaca ünlü akademisyenlerden tam puan aldı.

        9

        Sonbaharın ilacı geldi
        Mandalina tezgâhlardaki yerini aldı! İçeriğindeki D vitaminiyle kemikleri, K vitaminiyle de damarları koruyan mandalina astımdan bronşite kadar birçok hastalığa iyi geliyor

        10

        Kalpler taranıyor
        Sağlık Bakanlığı’nın “Hayat kurtaran taramalar” projesinde geçen yıl 207 bin çocuktan 618’i kalp hastası çıktı, 17’si ameliyat oldu. Hedef 1 milyon tarama...

        11

        Kaplıcadan 5 milyar $
        Kaplıcalar termal sağlık kliniklerine çevriliyor; doktor ve hemşirelerin bulunduğu, 5 yıldızlı, yataklı SGK çatısı altında hizmet verecek komplekslere dönüştürülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü projede, sağlık turizminden 5 milyar dolar gelir hedefleniyor

        12

        2020’de civa yasak
        BM toplantısında Türkiye’nin de imza attığı sözleşmeyle sanayi ve imalat sektörünce civa kullanımı bitecek. 2020’den sonra civa yerine doğaya zarar vermeyen başka kimyasal maddeler kullanılacak

        13

        Akademisyenlere zam
        Bir araştırma görevlisinin işe başlama maaşı 2 bin 400 lira. Başbakan Ahmet Davudoğlu, akademisyen maaşlarına zam yapılacağını açıkladı. Maaşlar 3 bin 500 lira seviyesine gelecek.

        14

        Afrika’da yaz tatili
        Üniversite öğrencisi Mert Kaya yaz tatilini dünyanın en fakir ülkelerinden Burkina Faso’da geçirmeye karar verdi ve anılarını yazdı. Bir sosyal sorumluluk projesine dahil olarak Afrika’ya yol alan Kaya, yetimhanedeki miniklerin eğitimine katkıda bulundu.

        15

        Periler ilk dörtte
        Tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası’nda mücadele eden Türkiye Kadın A Milli Basketbol Takımı, turnuvayı 4’üncü tamamladı.

        16

        “Çılgın Kristal” bulundu!
        Kobalttan elde edilen ve araştırmacıların “Çılgın Kristal” adını verdikleri bu tuz kristali bir odada solunan oksijenin yüzde 99’unu hatta var olan nemi de kısa sürede absorbe edebiliyor. Bu buluşun en ilginç yanıysa şu; Çılgın Kristal, ısıtıldığında ya da oksijeni düşük ortamlara yerleştirildiğinde, absorbe ettiği oksijeni tekrar bırakabiliyor.

        17

        Hayvanlara bilgisayar
        Bilgisayar kullanımı artık hayvanat bahçelerine ve su parklarına; yani hayvanlara açılıyor. Bu sayede yunus, orangutan gibi zeki hayvanlar hayvanat bahçelerinde sıkılmadan vakit geçirecek. Hayvan sahipleri uzaktayken hayvanlarıyla iletişim kuracak. Dahası, hayvanlar anlatamadıklarını bilgisayarlarla; dokunmatik ekranları burun, dil ve patileriyle kullanarak anlatabilecek!

        18

        Ölüm teğet geçti
        Aosta Vadisinde düzenlenen The Jolly Rally Valle d’Aosta yarışında bir araç virajı alamayıp kontrolden çıktı. Çimlerde yarışı seyredalan 8 seyircinin üzerine uçtu. Araç duramadı, taklalar attı. Ancak sonunda ne izleyicilerin ne de sürücünün burnu kanadı.

        19

        Kayıp çocuk bulundu
        Olay Düzce’den... 3 yaşındaki Arda ormanda ailesiyle birlikte mantar toplamaya gittiği sırada bir anda ortadan kayboldu. Ailesi panik içinde hemen jandarmaya haber verdi. Devreye arama kurtarma ekipleri de girdi. Kaybolan çocuklarla ilgili ülkemiz maalesef çok iyi sınavlar veremiyor. Ancak bu kez korkulan olmadı. Arda, 3 saatlik bir çalışmanın ardından kabolduğu yerin 5 kilometre uzağında bulundu. Sadece biraz ıslanmış ve bir hayli korkmuştu. Sağ sağlim ailesine teslim edildi.

        20

        Bırakın turnalar uçsun
        Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Temsilciliği’nin Çukurova Deltası’nda yürüttüğü “Turnalar Hep Uçsun Projesi” kapsamında Türkiye’de yaşayan ve tehlike altında olan turnalar koruma altına alınırken, yasa dışı avcılığın da önüne geçilecek.

        21

        Oktoberfest’e bilanço
        Almanya’nın Münih kentinde 181’incisi düzenlenen geleneksel “Oktoberfest” Bira Bayramı 5 Ekim Pazar günü sona erdi. 6 milyon 300 bin kişi, 6 buçuk milyon litre bira tüketti, doyasıya eğlendi. Almanlar ve şehre akın eden turistler, Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter’ın deyimiyle “inanılmaz huzurlu bir festival” yaşadı.

        22

        Kansere çare yeşil çay
        Singapurlu bilim adamları yeşil çayın tümör büyümesini engellediğini ve kanser ilaçlarında kullanılmasının faydalı olacağını açıkladı.

        23

        Nobel Tıp beyin GPS’ine
        Nobel Tıp Ödülü, bu yıl 3 bilim insanı, İngiliz John O’Keefe ve Norveçli çift May-Britt Moser’a gitti. “Nerede olduğumuzu nasıl buluyoruz” sorusuna cevap arayan bilim insanları, insan beyninde adeta bir GPS gibi çalışan; yani kişinin nerede olduğunu, nereye gideceğini haritalayarak bu bilgileri hafızaya depolayan sinir hücrelerini keşfetti.

        24

        Nakille iki bebek daha
        Rahim nakliyle dünyaya gelen ilk bebek Vincent’tan sonra, İsviçre’de iki annenin daha bu yolla hamile kaldığı ve yakında doğum yapacakları açıklandı.

        25

        Üniversitede sınıf atladık
        İngiliz Times Higher Education tarafından oluşturulan dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde ilk 200’e ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi girdi. ODTÜ, en tepedeki 100 üniversite arasına giren ilk Türk üniversitesi olarak 85’inci sırayı aldı

        26

        Emrah, Jack’ten sonra Zuckerberg’e de ortak!
        Geçen yıl Twitter’dan 5 milyon dolarlık hisse alan şarkıcı Emrah, bu sefer de Facebook’tan 2 milyon dolarlık hisse aldı.

        27

        Hayvanlara kök nakli
        Türkiye’de ilk defa Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde veteriner kök hücre laboratuvarı kuruldu. Kök hücre nakli tedavi yöntemi sayesinde böbrek, göz, yanık ve eklem ağrıları bulunan hayvanlar artık tedavi edilebilecek.

        28

        DNA’dan boy teşhisi
        Bilim adamları, 250 bin farklı DNA yapısını inceleyerek insanlarda uzun ve kısa boyu belirleyen 700 farklı genetik kodu ortaya çıkardı. Yakın gelecekte, suç mahalinde ele geçirilen DNA örneğiyle suçlunun belirlenmesinde önemli bir kriter olan boy uzunluğu tam olarak belirlenebilecek.

        29

        İnsan ömrü uzadı
        Almanya Demografik Araştırmalar Enstitüsü’nden James Vaupel, “Yüz yılda bir, ömrün 2.5 yıl uzadığını” belirtiyor. Araştırmalara göre, 2050’ye kadar 100 yaşını aşmış insan sayısı 10 kat artacak.

        30

        Çalınamayan bisiklet!
        Lise yıllarında üzerine kilit koyduğu halde sürekli bisikleti çalınan Şilili Andrés Roi, mühendis olmaya karar verdi. Okul ödevi olarak geliştirdiği “dünyanın ilk çalınamaz bisikleti” projesini hayata geçirdi. “Yerka Project”, aslında bisiklet gövdesini kilit olarak kullanma esasına dayanıyor. Roi’nin bir sonraki adımı “çalınamaz bisikleti akllı telefon üzerinden çalınamaz hale getirmek” ile ilgili...

        31

        Nobel “Mavi LED”e
        Nobel Fizik Ödülü’nü Japon bilim insanları Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura paylaştı. Nobel Komitesi, mavi LED’in keşfinin hem parlak hem de enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarına olanak sağladığını açıkladı. 30 yıldır keşfedilemeyen mavi LED, aydınlatma teknolojisinde önemli bir dönüşüme sebep olabilir.

        32

        Koleksiyon açılıyor
        Türkiye’nin en büyük resim koleksiyonlarından birine sahip olan Merkez Bankası, sanal müze açacak!

        33

        Çocuk sahibi olmak artık daha kolay
        Günümüzde ortalama 100 çiftten 15’i çocuk sahibi olamıyor. Ancak ileri tüp bebek uygulamaları sayesinde başarı oranı yüzde 60’lara yükseldi.

        34

        40 milyon sinemasever
        Türkiye’de sinema seyircisi sayısı 3’üncü çeyrekte, geçen yıla oranla yüzde 21.4 artarak 40 milyon 815 bin 76’ya ulaştı.

        35

        “Süper mikroskop”a Nobel Kimya Ödülü
        Amerikan kimyagerler Eric Betzig ve William Moerner ile Alman kimyager Stefan Hell metabolizmanın inceliklerinin çok daha iyi anlaşılmasını sağlayan “süper çözünürlüklü florasan mikroskobu”nu geliştirerek Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. “Süper mikroskop”, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların incelenmesi açısından büyük önem taşıyor.

        36

        Londra’dan en eski Kuran yaprakları
        Bilinen en eski Kuran-ı Kerim yaprakları, Londra Sotheby’s Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada Yıldız Holding Koleksiyonu’na katıldı.

        37

        Çare Melisa çipi
        Ankara’da bir firma, ürettiği ‘Melisa’ adlı çiple 300 milyar dolarlık pazara göz dikti. Çip, çocuk kaçırmadan silah tespitine, hatta dayakçı kocanın engellenmesine kadar her derde deva olacak.

        38

        Ağaçlara sarmısak
        İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre sarmısağın içerdiği maddelerin ağaçlara enjekte edilmesi sayesinde ağaçlar ölümcül hastalıklardan korunabilir. Ancak iğne biraz pahalı. İlk etapta tarihi değeri olan ya da az yetişen türleri koruma amaçlı kullanılacak

        39

        İzmir’in köyü dünya markası
        İzmir’in Cambazlı Köyü’nde yaşayanların, gölgesi için diktikleri karadut ağaçları, geçim kapıları oldu. Karadut yetiştiriciliğine başlayan, bunun için tarımsal kalkınma kooperatifi kuran, yıllık 70 tona varan üretim yapan köylüler, pasta üreticileri ve büyük firmaların “sizin karadutunuzun aroması bir başka’” demesi üzerine markalaşma yoluna girdiler.

        40

        Balda ikinciyiz
        Dünyada Çin’den sonra en fazla bal üretimini Türkiye gerçekleştiriyor. Öyle ki sadece Ordu’da üretilen bal miktarı 109 ülkenin ürettiğinden fazla.

        41

        Yılın kadını!
        Beden eğitimi öğretmeni ve Trabzon Karayolları Atletizm Takımı Antrenörü Zeynep Batar, Avrupa’da “Yılın kadın atletizm antrenörü” seçildi.

        42

        Ağaçlar kurtuldu
        Uzun süredir gündemi meşgul eden Foça Ilıpınar Mahallesi’ndeki ağaç kesimlerinin durdurulması kararı çıktı.

        43

        Sertifikalı çobanlar
        Muğla’da ilk defa açılan “sürü yönetimi” çobanlık kursları başladı. Yatağan, Menteşe ve Sedikemer’de 98 çoban sertifika almak için kurslara katıldı. Çobanlığı gözde meslekler arasına yerleştirmek amacıyla planlanan kurs, 2015’ten itibaren bütün illerde yürütülecek.

        44

        Nobel Barış Ödülü
        Nobel Barış Ödülü, çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadeleden dolayı, Hindistan’dan Kailash Satyarthi ve Pakistan’dan Malala Yousafzay’a verildi. 2012’de Taliban tarafından başından vurulan ve tedavi gördüğü İngiltere’de eğitimine devam eden 17 yaşındaki Yousafzay bugüne dek Nobel sahibi olan en genç isim. Ödülü paylaştığı Kailash Satyarthi (60) ise Gandi’nin yolundan giden bir çocuk hakları aktivisti

        45

        Uçan araba
        Slovak Aeromobil firması bir depo benzinle 700 km yol kat eden uçan araba üretti. Araç karada 160, havada 200 km hıza ulaşabiliyor.

        46

        Topraktan Roma garnizonu çıktı
        Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde yapılan faili meçhul kazısında MS 4. yüzyılın en stratejik askeri üssü ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Zerzevan Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda Romalıların 1600 yıl önce kullandığı sınır garnizonu bulundu.

        47

        Nobel Edebiyat Ödülü Modiano’ya
        Nobel Edebiyat Ödülü Fransız yazar Patrick Modiano’ya (69) verildi. Yapıtlarında sık sık Fransa’daki Nazi işgalinde yaşananları işleyen Modiano’nun başlıca temaları bellek, kimlik ve zaman.

        48

        FED su serpti
        ABD Merkez Bankası FED, para politikasını öngörülenden daha geç sıkılaştıracağına dair açıklamalar da bulundu. Dolar 2.25 TL’ye düştü. Borsa yüzde 3.1 arttı.

        49

        ‘Çok başarılı’yız!
        Dünyadaki 164 bilimcimizin başarıları son 9 yılda büyük ölçüde arttı. Bilimsel üretkenliğin değerlendirildiği h-sayısı endeksine göre, h sayısı 40’ın üzerinde (çok başarılı) olan 17 Türk bilim insanı var.

        50

        100 kat parlak yıldız
        Astronomi bilimcileri teknik olarak imkânsız kabul edilen bir ‘pulsar’ buldu. Cigar Galaksisi’nde bulunan yıldız, önceleri kara delik zannedilse de güneşten 100 kat parlak ışık saçıyor.

        51

        Ormandan sağ çıktı
        Avustralya’da bir ormanda kaybolan Shannon Leah Fraser 17 gün sonra canlı bulundu. 17 kilo veren Fraser’ı bir çiftçi bulup hastaneye kaldırdı.

        52

        Kahve karaciğere de iyi geliyor
        Amerikalı bilim adamlarının araştırması, kahve tüketiminin anormal karaciğer enzimlerinin seviyesini düşürebileceğini ortaya koydu. 20 yaş ve üzerindeki 27 bin 793 kişinin katıldığı araştırmada, günde 3 ya da daha fazla fincan kahve içenlerin karaciğerinin hiç kahve içmeyenlerinkinden daha iyi durumda olduğu belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ