Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Yaşanacak şehir, yaşayan şehir” sloganıyla tanıtım kampanyaları düzenleyen, uluslararası kuruluşlarca dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında gösterilen İzmir, TÜİK verilerine göre de başta İstanbul olmak üzere ülkenin önemli kentlerinden ‘nitelikli göç alıyor.

        Şehircilik anlamında sürekli gelişen İzmir’le ilgili yapılan son araştırmadan bahsetmiştim size önceki yazıda.

        İzmir merkezli İntegral’in kamuoyu ile paylaştığı araştırmaya göre kentte yaşamaktan duyulan memnuniyet oranı yüzde 81 ile yüzde 93.7 arasında.

        Ancak bu büyümenin iyi olduğu kadar negatif sonuçları da araştırmada belirtilmiş.

        “İmkânınız olsa İzmir dışında bir kentte yaşamayı tercih eder misiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 68’i hayır, yüzde 31’i ‘evet’ diyor. Evet diyenlerin neredeyse yarısı “Daha sakin bir yaşam” peşinde... İzmir’in giderek daha kalabalık bir şehir olduğunu savunuyorlar.

        Tabi ki iş, aş ve ekonomik gerekçelerle yani geçim derdi nedeniyle İzmir dışında bir yaşamı tercih etmeye hazır olanların oranı da azımsanamayacak bir rakam. Yüzde 17.3.

        *

        Yaklaşık 13 ay sonra yerel seçimler yapılacak. Hemen her seçim döneminde çıkan bazı ilçelerin il yapılacağı iddiaları Ankara siyasetinde yeniden gündeme gelmeye başladı.

        Hizmet alanlarının gelişmesi, bazı bölgelerin nüfus anlamında büyümesine rağmen yeterince yatırım almaması nedeniyle Ege illerinde il yapılacağı iddia edilen ilçeler şöyle:

        İZMİR: Ödemiş merkezli Beydağ ve Kiraz’ı kapsayan bir il.

        Bergama merkezli, Kınık ve Dikili’yi içine alan yeni bir il.

        AYDIN: Nazilli merkezli Kuyucak ve Buharkent’i içine alan bir il.

        Kuşadası merkezli, Söke ve Didim’i içine alan bir il.

        BALIKESİR: Bandırma merkezli Gönen, Manyas ve Erdek’i içine alan bir il.

        MUĞLA: Fethiye merkezli Dalaman ve Ortaca’yı içine alan bir il.

        MANİSA: Köprübaşı, Demirci, Gördes ve Selendi’den oluşan bir il.

        Görüştüğüm siyasetçiler, yeni iller konusunda bir çalışmanın olduğunu doğrulamazken; konuyu “Her zaman böyle söylentiler olur” şeklinde yorumladı.

        Kaldı ki, il sayısının artmasından öte, “yaşanacak ve iş ile aş imkanı sunacak” şehirlerin sayısının artmasıdır aslolan.

        Diğer Yazılar