Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyada büyük kur dalgalanmaları yaşanırken Türk Lirası hızla değer kazanınca Merkez Bankası’ndan müdahale geldi. Dün belirttiğimiz gibi, ocak ayının 26 gününde TL, döviz kuru sepetine karşı yüzde 2.96 değenlendi. Yılbaşında 2.5794 olan döviz sepeti 26 Ocak itibarıyla 2.5056’ya düştü.

        ■ Duruma son bir yıllık vadede bakıldığında ise döviz sepeti 2.8312’den yüzde 11.5 kayıpla 2.5050’ye indi. TL son bir yılda yüzde 13 düzeyinde değerlendi. Hem son bir yıl hem de son üç haftalık değerlenme hızlı ve bunun altından verimlilik artışıyla kalkılacak gibi değil. İşte dün Merkez Bankası bu tabloyu düzeltmek ve ülkenin rekabet gücünü kaybetmemek, ithalatı teşvik etmemek için, faiz yoluyla müdahalede bulundu.

        ■ Yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıklayan TCMB Başkanı Erdem Başçı yıl sonu enflasyon tahminini 0.6 puan aşağı çekerek yüzde 5.5’e indirdi. Enflasyon tahminindeki bu indirimde gıda fiyatlarından herhangi bir destek gelmedi. Çünkü gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 9 ile sabit tutulurken, petrol fiyatlarında ciddi bir indirime gidildi. Merkez Bankası 2015 yılı için ortalama petrol fiyatını 92 dolar alırken yaptığı son revizyonla bunu 55 dolara indirdi. 38 dolara varan indirimin karşılığı ise 0.6 puan. Bize göre veya daha önceden söylenene göre, bu etki düşük tutulmuş. Daha iddialı bir enflasyon hedefi ortaya konulabilirdi.

        ■ Son 45 yılın en düşük fiyat artışlarının görülebileceğini söyleyen Erdem Başçı döviz kuruna müdahalesini ve desteğini “erken faiz indiriminin ipucunu vererek” yaptı. Erdem Başçı, ocak ayı rakamlarının enflasyonda yüzde 1’den fazla aşağı düşürülmesi halinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun “24 Şubat yerine 4 Şubat’ta faizi görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağrılabileceğini” söyledi.

        ■ Merkez Bankası Başkanı’nın bu sözleri üzerine piyasalar 4 Şubat’ı beklemeden faiz indirimini dün önemli ölçüde yaptı. İkinci el piyasada Hazine tahvil faizi 20 baz puan gerilemeyle yüzde 6.78’den 6.58’e indi. Politika faizinde yapılacak böylesi bir ayarlamanın Hazine faizleri yanında diğer faizlere de yansıması beklenir. Sonuçta faizi veya getirisi azaltılan TL’nin kendisi, yani dün Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamayla faizleri düşürmesi TL’yi aşağı çekti.

        ■ Bunun da bir karşılığı olacaktı. Döviz kuru yukarı gitti. 2.49’a kadar düşmüş olan döviz sepeti 2.5221’e çıktı. Sonuçta önceki günkü sepete göre kur yüzde 0.66 yükseldi. 3 puana yakın değerlenmenin dörtte biri dün silindi. 24 Şubat’a kadar beklenmemesinin nedeni de TL’deki hızlı değerlenmeydi.

        ■ Kaldı ki bu tek seferlik bir faiz indirimi de olmayabilir. Muhtemelen bir yarım puan daha indirim gelebilir 4 Şubat’ta. 24 Şubat’taki olağan toplantıda da indirim sürebilir. İndirimlerin devamı ve dozu ise enflasyondaki gerçekleşmelere bağlı gibi gözüküyor. Nitekim Başkan Erdem Başçı “Faiz indirimleri konusunda görerek gideceğiz” dedi. Bu söz, elbette enflasyondaki gerçekleşmeleri kapsar ama ondan önce döviz kurunun seyrini ve seviyesini de kapsar.

        SONUÇ: “Çoğu zarar, azı karar.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar