Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yarın açıklanacak OVP büyüklüklerini Başbakan Binali Yıldırım kısmen sızdırdı. Bu yıl büyüme yüzde 5.5, işsizlik yüzde 10.8, enflasyon da yüzde 9.5 bekleniyor. Gelecek yıl ise enflasyon yüzde 7 alınıyor. Enflasyon oranları yüksek seyrediyor. Nedeni basit, arzın talebe yetişememesi. Arz bolluğu için de yeni yatırım gerekli. Önümüzdeki dönemde de talep artışı sürer ve buna arz artışı yetişmezse enflasyon yüksek seyrini sürdürebilir.

        Çünkü kapasite kullanım oranları da yükseldi. Dün açıklanan eylül ayı kapasite kullanımı yüzde 79’a çıktı. Bu oran 2008 Eylül’ünden bu yana son 9 yılın en yüksek oranı. O tarihte dünyanın en büyük bankalarından biri batarak küresel krizin dibine vurmuştuk. Oradan başlayan gerileme ve ardından toparlanma sonucu Eylül 2017’de aynı düzeyi yakaladık. Tabii ki arada 2010 ve 2011 yıllarındaki kuvvetli yatırım hamleleri ile kapasitelerin yükseldiğini belirtelim. Ancak bugünden yatırımlar yapılmıyorsa ve yeni kapasiteler yaratılmıyorsa, önümüzdeki dönemde sınırlı arz ile yükselen enflasyon arasına sıkışabiliriz.

        İSO Trabzon Gezisi’nde konuştuğumuz İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi: “Büyümenin yatırımlara dönüştüğünü söyleyemiyoruz. Henüz güçlü bir yatırım iklimi doğmuş değil. Kapasiteler yüzde 79’a çıktı. Belli sektörlerde bunun da üzerinde ve üç vardiya halinde çalışılıyor. Normalde bu oranlara gelinmeden dahi yatırımların başlaması beklenirdi. Ciddi bir teşvik paketine rağmen yatırımların neden başlamadığının sorgulanması, 2018’e girerken en önemli konulardan biridir.”

        Bunun nedenlerini soruyoruz Bahçıvan’a, şöyle yanıtlıyor:

        “Tek bir nedene bağlamak da doğru değil.

        - Ancak jeopolitik ve politik gerçeklerin belli bir payı olduğu muhakkak. Yatırımcıların en dikkat ettiği konuların başında bu geliyor. Büyük boyutlu yatırımlar için bu iklimin çok parlak olduğu söylenemez.

        -Teşvikler de çok iyi anlaşılmadı.

        - Faizlerin yüksekliğinin mutlaka belli bir payı var.

        -Eskisi kadar rahat dış finansmanın sağlanamaması da bir neden olabilir.”

        Söz yatırımlardan açılmışken İSO Başkanı Erdal Bahçıvan konutta, tarımda, eğitimde ve ekonominin farklı alanlarında planlamanın eksikliğini fazlasıyla hissettiklerini belirtti ve “İçinde bulunduğumuz süreçte gayrimenkulde görüyoruz. Her isteyen her istediği yerde otel, AVM, konut ve okul yapabiliyor. En önemli kaynak israflarından birisidir. Planlamaya inancı bir şekilde yeniden oluşturmamız gerekiyor” dedi.

        Planlamaya karşı çıkmalarıyla tanınan sanayi ve iş dünyasının bu dönüşümü önemli. Ama ihtiyaç duyulan alanlarda yeni yatırımların başlaması her şeyden daha önemli. Bunun için de 2018 bize fazla umut vermiyor. Çünkü 2019’da üç seçim yapılacak. Yatırımcıların da politik ve jeopolitik gerçeklere verdiği önemi biliyoruz. Dolayısıyla seçimler geride kalana kadar yatırım hamlesinin başlamasını zor görüyoruz.

        **************

        PİYASALARIN SORUNU DIŞARISI

        - Almanya seçimleri geride kaldı ama ırkçı partinin güçlü bir şekilde parlamentoya girmesi, bundan sonrasını etkilemeye aday. Her şey oldu bitti denilemez. Kurulacak koalisyon hükümetinin hem göçmenler hem de Türkiye ile ilişkileri düzeltmede siyaseten zorlanması beklenir. Sandıktan çıkan bu sonuç Türkiye için de iyi olmadı, Almanya, Euro ve AB için de öyle.

        -ABD ile ilişkileri düzeltmede somut bir ilerleme göremedik.

        -Kuzey Irak’ta ise bağımsızlık referandumu yapıldı. Biz savaş başlatmadık, ticari ambargo yoluna da gitmedik. Bunlar madalyonun iyi tarafı. Ancak Kuzey Irak sorunu bizimle olmaya devam edecek.

        -Küresel piyasaların seyri ortaya karışıkken, dışarıdan gelen etkilerle Türkiye piyasalarının iyi olması

        beklenemezdi zaten.

        **************

        SONUÇ:

        “Eğer kendini iyi hissediyorsan, üzülme. Bunu da atlatırsın.”

        Murphy

        Diğer Yazılar