Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’deki Ege Ekonomik Forumu’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılı büyümesi yüzde 7’ye ulaşırsa şaşırılmaması gerektiğini belirtti ve “2018’in 2017’den daha iyi olacağını” söyledi.

        - “Türkiye’nin konumu ne, gideceği yol neresi?” sorusunu yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım şöyle dedi: “Türkiye’nin 2018’i 2017’den daha iyi olacak. Bunu kesinlikle bir yere not edin. Enflasyon tek haneli olacak, büyüme hedefimiz de en az yüzde 5 düzeyinde sürecek. Bakın bu yılın 3. çeyrek büyümesi çift haneli olursa şaşırmayın. Yıl sonu büyüme yüzde 7 olursa hiç şaşırmayın. Üçüncü çeyrekte büyük ihtimalle G-20 içinde en yüksek büyüyen ülke Türkiye olacak. Belki dünyada da bir rekoru yakalama mümkün olacak.”

        - Başbakan Yıldırım, gelecek yılın bu yıldan daha iyi olabilmesinin şartlarını ortaya koyarken de, “enflasyonun tek haneli rakama inmesini, 16 Nisan Anayasa değişikliği sonucu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle siyasi istikrarın sürekli hale getirilmesini ve 15 Temmuz’la da demokrasi dışına çıkılmasına halkın izin vermeyeceğinin anlaşılmasını” gösterdi.

        - Başbakan İzmir konuşmasıyla hem bu yılın, hem üçüncü çeyreğin hem de gelecek yılın büyümesini daha iddialı hale getirdi. Liderlerin ve yöneticilerin iddialı olmaları, umut aşılamaları iyi ve gereklidir. Ama gelecek yılın bu yıldan iyi olabilmesi de sadece bir enflasyona bağlanamaz. En başta büyümenin bu yılı aşması gerekiyor. Bunu da zor görüyorum.

        - Çünkü ben de büyümenin bu yıl yüzde 6’yı aşabileceğini tahmin ediyorum. Ama gelecek yıl ne olacak da bu büyüme daha yukarı gidecek, bunun somut nedenlerini göremiyorum. İki yıl üst üste yüksek büyüme cari açıkta, bütçe açığında ve enflasyonda hedefleri şaşırtabilir ve seçimler öncesinde ekonominin kolaylıkla rayından çıkmasına yol açabilir.

        - Kaldı ki böyle bir konjonktürde yüksek büyümeyi sürdürmek de zor. Çünkü en başta dış politikada sorunlu alanlar giderek büyüyor. Daha Almanya ile 24 Eylül seçimleri ardından ilişkilerin düzeltilmesi için herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Ama ABD ile vize krizi yeni boyutlar kazanarak büyüyor. Ticari ilişkilere şimdilik yansımış değil ama vize gibi temel bir konuda ortaya çıkan engelin aşılamaması halinde ticari ilişkilere yansıması da beklenebilir.

        - Diyelim ki ihracatı artırmaya devam ettik ama yüzde 5.5 büyümeye varmak için yeterli olmaz. İç tüketimin ve yatırımların da buna katkıda bulunması gerekir. Bu da ithalat ve ithalat ile cari açığın finansmanı demek. Ağustos itibarıyla son bir yılda 36 milyar dolara ulaşan cari açığa karşılık 25 milyar dolarlık toplam sermaye girişi gerçekleşmiş, 11 milyar dolar da rezervlerden gitmiş. Rezervlerin daha fazla erimemesi, hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi artması gerekir. Bu açıdan önümüzdeki yıl yüksek büyümeyi sürdüreceksek mutlaka sermaye girişlerinin hızlanması lazım. Aksi ise hem dış hem de iç kaynak kısıtı büyümeyi de kısıtlar.

        - 2018’i nasıl geçireceğimiz seçimlerin öne çekilip çekilmeyeceğiyle de yakından ilgili olacak. CHP en azından yerel seçimler için Anayasa değişikliğiyle öne çekmeye kapıyı açtı. Neden aynı yöntem genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi için de geçerli olmasın? Türkiye bir aşamada seçime doğru yuvarlanırsa her şey siyasete odaklanır. Seçimin geçmesini bekler. 2018’de seçim olmasa da, yine 2019’daki seçimlerin beklenmesiyle geçer. Büyük yatırım ve tüketim kararları ertelenebilir.

        Bu açıdan yaklaşmakta olan seçimlerin bir an önce yapılması ve gündemden düşmesi ekonominin hayrına geliyor bana.

        AYNI GÜN İZMİR, ANKARA, İSTANBUL ÜÇGENİNDE TUR

        Başbakan Binali Yıldırım Ege ve İzmir şehri konusunda bilgi verirken bölgenin son 15 yılda yatırımlarla yeniden büyümeye başladığını söyledi. 2002 yılında Ege Bölgesi’nin 4 milyar dolarlık ihracatının bugün 14.5 milyar dolara çıktığını belirten Binali Yıldırım yapılmakta olan altyapı yatırımlarına da dikkat çekti: “İstanbul-İzmir otoyolu hızla ilerliyor. Ankara-İzmir de hızlı trenle birbirine bağlanacak. Türkiye’nin üç büyük şehrini hızlı biçimde birbirine bağlıyoruz. İzmir’den çıkıp Ankara ve İstanbul’u dolaştıktan sonra akşam yine eve dönmek mümkün olacak.”

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de zirvede yaptığı konuşmada ihracat müjdesi verdi. Ekim ayının 24 günlük bölümünde ihracatın yüzde 16 arttığını, 2017’de ise yüzde 11’in üzerine çıktığını belirten Nihat Zeybekci yıl sonu için de 157.6 milyar dolara ulaşarak son OVP’de revize edilen 156.5 milyar dolarlık yıllık hedefin aşılacağını söyledi.

        İzmir’den Antalya’ya kadar olan bölgenin dünyanın en zengin kültürel bölgesi olduğunu belirten Nihat Zeybekci “Biz iki şehri otoyol ve hızlı trenle 2 saate indirmenin ve burada 20 milyon turisti ağırlamanın hayalini kuruyoruz” dedi.

        Diğer Yazılar