Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyümenin ardından üçüncü çeyrekte çift haneli artışa çok yaklaştığımızın en güçlü verisi yayımlandı. Sanayi üretimi eylülde yüzde 10.4 arttı. Temmuzda yüzde 14.5 ve ağustosta yüzde 5.3 artışla yılın üçüncü çeyrek sanayi büyümesi yüzde 10 oldu. Sanayi üretimi GSYH’yi en çok etkileyen kalem. Taşıma ve ticareti canlandırma yönüyle büyümenin belirleyicisi denilebilir.

        - Bunun dışında 2017 yılında tarım üretimi iyi gidiyor. Üçüncü çeyrekte hasat dönemi ve oradan gelecek destekle ekonomi çift haneli büyüyebilir.

        - Bu yılın üçüncü çeyreğinde yüksek büyümenin en büyük nedenini ise geçen yılın aynı döneminin düşük baz etkisi oluşturuyor. Ekonomi 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.8 daraldı. Bunda da başrolü kanlı 15 Temmuz darbe girişimi oynadı.

        - Hükümet ise bu olayın ardından ekonomiyi yeniden canlandırmak için bir dizi teşviki arka arkaya yürürlüğe soktu. Özellikle bu yılın ilk çeyreğinde Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 350 bini aşkın şirkete 200 milyar liranın üzerinde kredi kullandırılması en etkili olanıydı. İflas korkusunu azaltarak hem şirketlerde hem bankalarda ciddi rahatlama yarattı. Bankaların takipteki alacakları düştü, çek ve senette ödenme oranı arttı.

        - Büyümeyi artıran ikinci faktör ise tüketimi canlandırmak için KDV ve ÖTV oranlarında geçici bir indirime gidilmesiydi. Özellikle beyaz eşya, kahverengi eşya, mobilya, konut alım satımında sınırlı olmak üzere eylül sonuna kadar tanınan vergi indirimleri tüketimi coşturdu. Eylül hem konut satışlarının yüzde 38 arttığı hem otomobil satışlarının rekor kırdığı ve vergi gelirlerinin de yüzde 35.5 arttığı bir ay oldu.

        - Düşük vergili mobilya, beyaz eşya, kahverengi eşya, otomobil ve konut almak isteyenler bu fırsatı kaçırmadı, hatta sonuna kadar kullandı. Önümüzdeki ayların talebini de öne çekerek eylül ayına aldı. Bu nedenle pek çok veri açısından eylül rekorların kırıldığı bir ay olarak kalabilir.

        YATIRIM YAPILDIĞINA BİR TEYİT DAHA GELDİ

        - En büyük üretim artışı mobilyada. Eylül ayındaki üretim yüzde 66 gibi hayal bile edilemeyecek bir oranda arttı. Sektörün üretimi zaten vergi avantajının tanındığı mart ayından itibaren yüksek ve çift haneli seyrediyor. Yılın 9 ayındaki üretim artışı yüzde 20.6, son çeyreklik artışı da yüzde 38.3’e ulaştı. Mobilyada bu canlılığı, büyümenin tavan yaptığı, tüketici faizlerinin dibe indiği 2010 ve 2011 yıllarında dahi görmemiştik. O yıllarda mobilya sektöründeki artış yüzde 16.9’a kadar çıkmış ve GSMH da yüzde 11.1 artmıştı.

        - Buna bağlı olarak dayanıklı tüketim malı üretimi eylülde yüzde 36.5 arttı. Son çeyrek büyümesi ise yüzde 24.9 olurken 9 ayda da yüzde 13.5 artışa ulaşıldı.

        - İhracatı da rekor kıran otomotivde eylül üretimi yüzde 12.2 arttı. Buna karşılık 9 aylık ortalama bazda üretim artışı yüzde 15.1’i bulan sektörün kapasite kullanımı yüzde 85.6 ile en yükseğinde.

        - Sanayide kapasite kullanımı eylülde yüzde 79 ve ekimde yüzde 79.7 ile 2008’den bu yana en yükseğe çıktı. Kapasitenin yükselmesi yatırımlarda da kısmi bir canlanma yarattı. Yatırım malları ithalatı yılın ikinci yarısında yüzde 4.6 artışa dönerken sermaye malı üretimi son çeyrekte yüzde 21.2 sıçradı. Artış eylülde yüzde 10.9, yılın 9 ayında da yüzde 11.2 düzeyindeydi.

        - Yatırım malları üretimindeki artış, sermaye malı ithalatındaki artışla birleşince ve kapasite kullanımının da yüzde 80’in eşiğine geldiği dikkate alınırsa yatırımlarda belli bir canlanmanın olduğu düşünülebilir.

        SONUÇ:

        “Yanlışlarımız başkalarının fırsatıdır.”

        Tamil sözü

        Diğer Yazılar