Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul Tahkim Merkezi ISTAC ile TİM ekonomi medyasının karşısına birlikte çıktı. Toplantının ana gündemi, şirketlere İstanbul Tahkim’in avantajlarını anlatmak ve uyuşmazlık halinde ISTAC’ın kapısının çalınmasıydı. Mahkemeye veya yabancı ülke tahkim merkezlerine gitme yerine İstanbul Tahkim’i seçmelerinin avantajlarını ISTAC Başkanı Prof. Ziya Akıncı şöyle sıraladı:

        - Tahkimin verdiği karar tıpkı mahkeme kararı gibi, kesindir. Haciz yapılabiliyor.

        - Hızlı yargılama yapılıyor. Mahkemeler gibi yıllarca beklenmiyor, süre en çok 6 ayla sınırlı. İstanbul Tahkim’le ilk kez seri tahkim de getirildi ve 6 aylık süre 3 aya çekildi. Özellikle miktarı büyük olan ticari anlaşmazlıklar için sürenin kısaltılması ekonomik kayıpları önleme açısından önemli.

        - Hâkim daima konunun uzmanı kişilerden ve hukukçulardan seçiliyor. Bu açıdan bilirkişiye nadiren ve çok sınırlı ölçüde başvuruluyor.

        - Uyuşmazlıklar, daima devlet mahkemelerinin altında bir bütçeyle çözülüyor.

        - Uyuşmazlıklar gizli çözülüyor, belge ve bilgiler, davalık olma durumu kamuya sızmıyor. Tahkimin en önemli yanı mahremiyeti sağlamak. Tarafların daha sonraki ticari ilişkilerinin olumsuz etkilenmesi önleniyor.

        - İstanbul Tahkim’in karar mercii Milli ve Milletlerarası Divan. Bu Divan’ın objektifliği ve uluslararası kriterlere göre karar vermesi son derece önemli. İstanbul Tahkim Divanı’nı oluşturan üyeler de saygınlık bakımından dünyanın en üst sıralarında yer alıyor.

        - İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı iki yıllık kuruluş döneminde alınan mesafeyi şöyle anlattı: “Şu ana kadar 15 dava aldık, 9’unu sonuçlandırdık. Almanya, Fransa, Hindistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan davalar geldi. Bizim bölgemizde en aktif tahkim merkezi Dubai. Bunun sebebi, Dubai’de iş yapacak olanlara hükümetin sözleşmelere ‘Dubai Tahkim Merkezi’ni yazdırması. Ancak Dubai yakın zamanda müşteri kaybetmeye başladı, ISTAC sahayı dolduruyor. Şimdi Başbakanlık Genelgesi ve Kamu İhale Kurumu mevzuat değişikliği sonrası ISTAC kendi kalesinde güçlenecek. Önümüzdeki yıllarda alınan uyuşmazlık sayısı hızla artacak ve gerçek ISTAC’ı göreceğiz. Türkiye merkez olma bakımından gerçekten biçilmiş kaftan, en Batılı Doğu, en Doğulu Batı ülkesi.”

        - İstanbul Tahkim Merkezi’ne gelen davalar yoğunlaştıkça ülke ekonomisine katkısının artacağını belirten Akıncı şunları söyledi: “Bu da başlı başına bir endüstridir. Hakemlere, hukukçulara, otellere, ulaşıma yönelik masraflarla büyük davalarda tahkim harcamaları ciddi rakamlara ulaşabilir. Finans uluslararası standartlarda adalet ister. Yabancı yatırımcılar açısından çok önemli bir artısı vardır. ‘Bizde çok iyi mahkemeler var’ demek yeterli değil. Tüm dünyadaki büyük finans merkezlerine bakın, hepsinin kendi tahkimi vardır. İstanbul’un adalet dağıtan bir merkez olarak anılmasının ayrı bir değeri ve anlamı olacak.”

        ***********

        DUBAİ HATA YAPTI, İRAN TERCİH EDİLMİYOR

        Hızlı ticaretin hukuki işlemlerinde de hızlı çözüme ihtiyaç duyulduğunu belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk şirketleri için tahkimin önemini şöyle değerlendirdi: “Savaşı muharebede kazanıp masada kaybetmek” lafı ticarette de geçerli. İhracatçı için gerek üründe gerek teslimde gerekse ödemede, her aşamada sorunlar olabilir. Firmalar farkındalık sahibi olmalı. Ticarette sıkıntı yaşamaktan korkma ama tedbirini al. İşadamları herhangi bir sözleşme yaparken hemen akıllarına ISTAC gelmeli. Ticarette, turizmde, lojistikte nasıl ki ülkemizi bir merkez yapmak için çalışıyorsak, tahkim hukukunda da İstanbul’u bölgenin parlayan yıldızı yapmalıyız. Üyelerimizi, yurtdışı tahkim merkezleri yerine ISTAC’ı kullanmaları için yönlendireceğiz.”

        ISTAC Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Keçeci de bölgesel açıdan tahkim liginde İstanbul’un şansının arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bölgede en çok tahkim yapan merkez Dubai. Ancak orada yabancı avukatlara yönelik yasaklar olumsuz etki yaratacak. İran’la iş yapanlar da İran tahkimini tercih etmiyor. Bu coğrafyada en ideal tahkim yeri ne Tahran ne Dubai, İstanbul. Bizim tahkim mevzuatımız, hukuki altyapımız, yazılı bir düzenimiz var. Biz tahkimi objektiviteyi bozmadan, güveni sarsmadan uygulayabilir durumdayız ve İstanbul Tahkim’in zamanla daha çok tercih edileceğine inanıyoruz.”

        Dubai attığı adımdan geri dönmeyecekse bölgenin artan tahkim ihtiyacının giderek İstanbul’a kayması, Türkiye’nin bir bölgesel tahkim merkezi olması mümkün.

        Diğer Yazılar