Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir anda savaşın eşiğine nasıl geldik ve nasıl uzaklaşıyoruz anlamadık. Dünyayı devlet adamları değil de garip kişiler yönetiyor gibi.

        - Suriye’yi vurma niyetinin açıklanmasından bir hafta önce de ABD Başkanı Trump buradan tamamen çekilmekten bahsediyordu. Kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddialar üzerine kararını tersine çevirdi veya olaydan kendine iyi rol çıkardı. Suriye olayı dikkatleri içeriden dışarıya yöneltmenin, Rusya üzerindeki dikkatleri dağıtmanın iyi bir yoluydu. Evde sıkışanların dışarıda gürültü yaratarak kendilerini dışa atmalarında olduğu gibi.

        - Çünkü tam bu sırada ABD’de Rusya soruşturması derinleşmiş ve son olarak güvenlik güçleri Trump’ın avukatlarının bürosunu basmış ve arama yapmıştı. Soruşturmanın bir ucu da sosyal medya ile seçimleri manipüle etmekti.

        - Ne tesadüf ki savaş gemilerinin Suriye’ye doğru hareketlenmesiyle Facebook skandalı nedeniyle CEO ve büyük ortak Mark Zuckerberg’in ABD Kongresi’ndeki sorgusu çakıştı. 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerinin bir İngiliz şirketi tarafından izinsiz kullanılması ve ABD başkanlık seçimlerinde seçmen kararlarının etkilenmesi nedeniyle sorgulanan Zuckerberg, Kongre’ye devamlı giydiği tişört yerine takım elbiseyle geldi. Ama güle oynaya girdi ve aynı şekilde çıktı gitti. Kendisini sorularla zorlayan, sıkıştıran, zor durumda bırakan bir senatör veya milletvekili çıkmadı.

        - Sadece Senatör Durbin şöyle bir dokundu geçti.Senatör Durbin, Zuckerberg’e soruyor: “Dün gece kaldığınız otelin adını söyleyebilir misiniz?

        Zuckerberg: “Hayır. Bunu umuma açık yapmak istemem.”

        Senatör: “Dünyadaki insanları birleştirirken, bundan vaz mı geçtiniz. Sanırım her şey bundan ibaret. Gizlilik hakkınız var.”

        - Milyonlarca seçmenin kişisel bilgilerini koruyamayan ve bu nedenle ABD seçmenlerinin kararını etkilemekte kullanılmasına yol açan Zuckerberg sorgusu sırasında Facebook’un çalışma şeklini değiştireceğine ilişkin hiçbir vaatte bulunmadı. Ne yapıyorsa aynen yola devam edecek. Sorunu nasıl çözeceğine yönelik net yanıtlardan kaçınan Zuckerberg yapay zekâ temelli yazılımlara güvendiğini belirterek “Bu alanda 5-10 yıl içerisinde önemli mesafe alacağımıza inanıyorum” dedi. Yani kim öle, kim kala meselesi.

        ***********

        ZUCKERBERG SORGUSU İLE KAÇAN FIRSAT

        - Yeni bir regülasyon yapılması, sosyal medyayla toplanan kişisel bilgilerin kötüye kullanılması, hatta dünyanın en büyük ülkesinde başkanlık seçimlerinin manipüle edilmesi konusunda geçmiş olsun.

        Çünkü Facebook’un 2.2 milyar kullanıcıya ulaşması, yarım trilyon dolarlık değerle dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelmesi, ABD’nin seçimlerini etkileyebilecek güce ulaşması daha 10 yıl oldu. 10 yılda sosyal medya böyle bir güce ulaştı. Varın 10 yıl sonrasını siz düşünün. O zaman düzenleme getirilmesi isteği dahi kalmayabilir.

        - Çünkü insanlar 5-10 yıla böyle devam ederlerse tam olarak sosyal medyanın robotu haline gelecekler. Bu anlamda büyük bir fırsat kaçırıldı, ABD’de sosyal medyanın toplum yararına kullanılması için düzenlemeye gidilmedi. Sosyal medya suçüstü yakalanmışken, salıverildi.

        - Normalde vatan hainliğiyle yüce divanda yargılanmaya dahi gidilebilecekken, davet üzerine yumuşak sorularla olayın üzeri kapatıldı. Belki de bu durum ABD’li derin güçlerin işine geliyordur. Bir telefon ve bir internetle bütün Amerikalıları, hatta bütün dünyayı izle, fişle ve yönlendir. Bu nedenle suçüstü yakalanmışlığa rağmen, doğru dürüst bir suçlama yok, yargılama yok ve geleceğe yönelik düzenleme de yok.

        - Şüphesiz böyle bir durum desteksiz de olmaz. Belki de bilginin kendi ülkelerinde depolanmasını ABD’nin avantajı kabul eden güvenlik birimleri, kişisel bilgilerin sosyal medya aracılığıyla toplanmasına ve kullanılmasına göz yumuyor veya teşvik ediyor olabilirler.

        - Sosyal medya düzenlenmiş bir alan değil, kontrolsüz ve denetimsiz. Bu nedenle bir skandal ortaya çıktı ve Kongre’de sorgulama yapıldı. Sosyal medya bu skandal ve sorgudan sonra artık daha özgür, daha kontrolsüz ve kişisel bilgileri çok daha rahat bir şekilde toplayıp kullanabilecek. İnsanlar da robotlaşacak. Nasıl olsa yapay zekâ her şeyi halledecek.

        - Son olay gösterdi ki, sosyal medyayı kullananların büyük çoğunluğu her an kendini izlettirerek, paylaşım yaparak, dijitalde iz bırakarak, bilgilerini depolayarak casusların tarih boyunca toplayamadıkları bilgiyi sosyal medya şirketlerine armağan ediyor.

        - Devletler, düzenleyici kurumlar ve yasa yapıcılar da, nasıl bir olay karşısında olduklarının farkında değiller.

        Diğer Yazılar