Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta sonu İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan İstinye Park’ın patronları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım bir grup gazeteci ve köşe yazarını İzmir’e götürdü. Orada İzmirli gazetecilerin katılımı ile ikinci İstinye Park yatırımını yerinde gezdirerek inşa halindeki proje hakkında açıklamalarda bulundular. Yüzde 70 tamamlanma aşamasına gelinen İzmir İstinye Park, Ağustos 2019’da ziyaretçilere açılacak.

        - Projenin tamamlanmasıyla 2 milyar liralık veya yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Bu tutar da son yıllarda İzmir’e yapılan en büyük hizmet sektörü yatırımı veya Star Rafinerisi’nden sonra ikinci büyük yatırım olacak. Yaklaşık 4 bin kişiye doğrudan istihdam, 10 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak.

        - Bu dönemde 500 milyon dolarlık yatırıma girişmek anlamlı. Ama kapasite fazlalığı işaretleri veren alışveriş merkezlerine yatırım yapmak ayrıca cesaret işi. Yine bunu İzmir gibi bir yerde yapmanın hem zorluğu hem de avantajı var. Zorluğu İzmir’deki yerelliğin güçlü olması ve işlerin yavaş ilerlemesinden kaynaklanıyor.

        İnşa halindeki İzmir İstinye Park projesi hakkında eşbaşkanlar Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım basına bilgi verdi

        - Avantajı ise büyük alışveriş merkezlerinin İzmir’deki azlığından kaynaklanıyor. Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinde topu topu iki tane büyük alışveriş merkezi sayılabilir. Böyle bir kentte İstinye Park gibi marka haline gelmiş bir alışveriş merkezinin kurulması ise oldukça cazip.

        - Üstelik İzmir sadece İzmir demek değil, aynı zamanda Manisa, Aydın, Denizli, Muğla ve Balıkesir demek. Hatta bir kısım Yunan adalarından gelecek turistleri de dahil etmek lazım. Çünkü bu alışveriş merkezinde İstanbul’da olduğu gibi dünyanın en saygın markaları yer alacak. 270 dükkân ve 45 lokanta ve kafe bulunacak.

        - Zafer Kurşun “İstanbul konseptinin yüzde 70’i burada olacak. Yüzde 30’unda ise değişiklik yaparak yerele ağırlık vereceğiz. İzmir’i upgrade edecek, yukarı çekecek bir projedir. İstanbul’dakinden çok daha güzel olacak. Dünyada iddialı bir AVM yapmak isteyenler gelip burayı görecek. Biz İstanbul’da piştik, bu tecrübeyle İzmir’e daha bilinçli geldik” diye konuştu.

        CİRO YÜZDE 27, ZİYARETÇİ YÜZDE 5 ARTTI

        - İzmir İstinye Park İstanbul’daki ile aynı büyüklükte ve 84 dönümlük kapalı alanda kuruluyor. İstanbul’dakinden ayrıcalığı ise etrafında 80 dönümlük şehir parkının olması ve önünde denizin bulunması. Parkın düzenlemesi, bakımı ve yolların inşası ile otopark da İstinye Park projesi çerçevesinde yapılıyor.

        - Bir de İstanbul’da alışveriş merkezinin rezidansları yerine İzmir’de otel yapılıyor. Uluslararası bir zincir tarafından işletilecek otel 240 odalı olacak ve bütün odaları deniz manzarasına sahip. Otelde 800 kişilik bir toplantı salonu olmak üzere çeşitli amaçlı salonlar da yer alacak.

        - Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre 3.500 araçlık otopark yeraltına inşa ediliyor. Alışveriş merkezine gelenler için otopark ücretsiz olacak ama bölge aynı zamanda önemli bir kavşak noktası olduğundan, otoparkı ücretli kullanma seçeneği de sunulacak.

        - İzmir’in en otantik ve en canlı alışveriş semti olan tarihi Kemeraltı Çarşısı tüm atmosferiyle İzmir İstinye Park’ta yer alacak. Otantik pazar için 4.8 dönümlük bir alan ayrıldı. Pazar ve çarşı uzay çatı sistemiyle aydınlatılacak. Alışveriş merkezinin içi enerji ve özgüven hissi veren renkteki taze çiçeklerle donatılmış olacak. Çiçekler 10 günde bir değiştirilecek ve rehabilite edilecek.

        - ”Bu proje İzmir’in projesidir. Projeyi satmak için değil, işletmek için yapıyoruz” diyen Zafer Kurşun, birilerinin “durduruldu” diyerek projeyi karalamaya çalıştığından da söz etti ve şunları söyledi: “Adamın biri 25 tane dava açmış, 25’ini de kazandık. Sonunda burayla ilgisi olmayan bir habere dayandırarak inşaat durduruldu dedikodusu yayıldı. Yok böyle bir şey. Bu tür haberlerle nereye varmak istiyorlar anlamak mümkün değil.” Söz edilen davaya konu olay ise okul ve vergi dairesi ile ilgili.

        - AVM’de kiraların hangi para cinsinden olacağı sorusuna da Zafer Kurşun şu yanıtı verdi: “Kiralar dövizle ama bizim dövizle. Dolar kurumuz 3.80 TL’de sabit. Biz yanımızdakileri kiracı olarak görmedik, iş ortağımız diye gördük. Bunun için de İstinye Park’ta hiç boş yer yoktur. Hatta bekleme listemizde 100’den fazla isim var. İşler de iyi. Nisan sonu itibarıyla yıllık ciroda yüzde 27 artış var. Ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 5 arttı.”

        Diğer Yazılar