Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dolar kuru yeniden 5 TL'ye dayandı ve geri döndü. Kurdaki yükselmenin bir nedeni dış etkenlerse asıl büyük neden Türkiye'ye özgü koşullar. Bunlar içinde yeni dönemde Türkiye'de olmak istemeyen yabancı portföy yatırımcılarının satışları çok etkili. Hatta doların 5 TL'ye dayandığı saatler gece saatleri ve büyük ölçüde yabancı yatırımcıların işlemleri. Rahatsızlığın kaynağı ise aynı, yeni dönem ve yeni yönetim yapısı.

        - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurun ve faizin yükselişi karşısında yaptığı açıklamalar da, yeni dönemin ve yönetim anlayışının piyasalara yeni yaklaşımını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki akşam şöyle dedi: "Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminin, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına elini koyacaktır."

        - Piyasalar bu cümleden faiz ve döviz kurunun bankalar aracılığıyla düşürülmeye çalışılacağı çıkarımında bulundu.

        Elbette bunun banka karlarını etkileyeceği ve düşüreceği beklenir. Zaten şirketler borç geri ödemelerini giderek ötelerken ve bu durum bankalara belli bir baskı yapmışken, üstüne bir de kur ve faizi düşürme işlevi eklendi. Böyle bir görev banka karlarını azaltacağından borsada banka hisselerine sert satışlar geliyor. Banka hisseleri ayrıca yabancıların ağırlıkta olduğu hisseler. Genelde yabancılar satıcıyken banka hisselerini çifte etkiyle daha kararlı satışa koydular.

        - Sonuçta bankaların toplam piyasa değerleri çarşamba günü 4.82 TL'lik kur üzerinden 32.5 milyar dolara indi. Bankaların toplam piyasa değeri en son küresel kriz şartlarında 9 Mart 2009'da 30.7 milyar dolara kadar düşmüştü.

        - Dün ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Merkez Bankası'nın bağımsızlığını vurgulayan açıklamaları piyasaları gün içinde bir ölçüde toparladı. Dolar 4.79 TL'ye kadar inmişken dün akşam saatlerine doğru yeniden 4.85 TL'nin üzerine çıktı.

        - Ekonominin ve piyasaların toparlanabilmesi öncelikle ortaya yeni bir reform paketinin konulmasını, izlenecek yol haritası ve reformların takvime bağlanmasını gerektiriyor. Piyasalardaki gelişmeler ve tansiyonun yüksek seyretmesi reform paketinin öne alınmasını zorunlu kılıyor.

        Reformları uygulamaya geçip, güveni kazandıktan ve yeni hikayeyi yazdıktan sonra, gerisi kolay gelir.

        Hikayeyi bir yazsak alıcısı mutlaka çıkacak.

        Diğer Yazılar