Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üçüncüsü düzenlenen Tarım Şurası üreticiden tüketiciye ve bu işin ticaretini yapana kadar geniş kesimleri yakından ilgilendiren sonuçlar çıktı. Tarımda somutlaşan model ise kooperatiflerin yaygınlaştırılmasına dayanıyor. Kooperatif çiftçi ile sözleşme yapacak, hasatta ürününü alacak. Dolayısıyla çiftçinin pazarlama sorununu ortadan kaldıracak. Çiftçiye hasat döneminde mahsup edilmek üzere gübre ve tohum verecek.

        -Tarımı stratejik bir sektör olarak kabul eden şurada çok küçük parçalı arazilerin 10 yıl sürede toplulaştırılması, arazi bankacılığının kurulması, kooperatifleşmenin yaygınlaştırılması ve sözleşmeli tarıma geçilmesi benimsendi.

        -Gıdada spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi için stok takip sistemi kurulacak. Taklit ve tağşiş cezaları artırılacak ve etkinleştirilecek. Gelir garantili ürün sigortası getirilecek. Su kanunu çıkartılacak ve suyun etkin kullanımı hedeflenecek.

        Şuranın sonuç bildirisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde geniş katılımlı bir toplantıyla açıklandı.

        BAKANLIĞIN ÇÖZÜM ÖNERİSİ NE?

        -Tarım, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şurada ortaya konulan ana sorunları planlama, girdiler, örgütler, finansman, gıda güvenliği, ulaşılabilir fiyatlar ve tarımsal üretimin pazarlanması olarak sıraladı.

        -Ardından da getirilen önerileri Bakan Pakdemirli şöyle açıkladı: “Çözüm önerisi, üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak sözleşmeli üretime, finans kurumları ve piyasa alıcıları tarafından girdi finansman desteği verilmesine dayanıyor.

        -Biz de bakanlık olarak bu modeli destekliyoruz. Tarımsal desteklerde alternatif bir yol olarak ortaya koyacağımız bu modelle, çiftçimiz, üyesi olduğu kooperatifle sözleşme yapacak. Kooperatif hasat vadeli sıfır faizle girdi temin edecek, ürünleri pazarlayacak. Yeni dönemde Bakanlık olarak, sözleşmeli üretim yapan üretici örgütlerini destekleyeceğiz. Yani çiftçimiz örgütü aracılığı ile sözleşmeli üretim yaparsa, tohuma gübreye para vermeden tarlasını ekecek. Ayrıca çiftçimizin malını pazarlama derdi de ortadan kalkacak. Girdileri hasadından sıfır faizle mahsup edilecek.''

        ERDOĞAN: TARIM STRATEJİK SEKTÖR

        -Türkiye’nin tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada, fındık, kiraz, incir,kayısı ve ayva üretimde dünya lideri olduğunu CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan da “İnşallah Anadolu, 'Ana' olarak her alanda görevini yerine getirecek” dedi.

        -Şurada karara bağlanan konuların takipçisi olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan tarımsal üretimi, ekonomik boyutunun çok ötesinde stratejik bir sektör olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

        -Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım topraklarımızın miras yoluyla bölünmesini gelin birlikte engelleyelim. Özellikle tarımda bu parçalanmayı, bölünmeyi engelleyebildiğimiz zaman hep birlikte ailece de milletçe de güç kazanırız. Çiftçimize her türlü araç-gereç, gübre, tohum desteği verelim. Ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayalım. Bu konuların hepsinin arkasındayız, yanındayız.

        -Ama Türk tarımını küresel şirketlerin sadece kar odaklı çalışan çarkı içinde kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Tarımda milli güvenliğimize özellikle öncelik vermeyen her türlü projeye, her türlü dönüşüme, karına-zararına bakmaksızın karşı olduğumuzu altını çizerek bir kez daha ifade etmek istiyorum."

        ŞURADAN ÖNERİLER

        -15 yıl aradan sonra düzenlenen 3. Tarım Şurası’nda 21 ayrı çalışma grubunda bitkisel üretimden hayvan sağlığına, desteklemeden gıda güvenliğine, orman hukukundan balıkçılık ürünlerine, tarımda teknolojik dönüşüme kadar çok geniş bir yelpazede kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin belirlendi.

        -81 ilde düzenlenen toplantılara 7 bini aşkın katılımcı oldu. Çözüm için 50 binin üzerinde görüş bildirildi. Sonuçta ortaya 60 başlıkta düzenlenen bir öneri paketi çıkarıldı. Bunların bazıları şöyle:

        -Gıdada taklit ve tağşiş cezalarının etkin caydırıcılığı için, mevzuatta düzenleme yapılması.

        -Tarım sektörünün en önemli problemi olan risk ve belirsizliğin azaltılması için gelir garantili ürün sigortasının çıkarılması.

        -Serbest piyasa düzeni içerisinde tarımsal ürünlerde fiyat spekülasyonlarının önüne geçilmesi için, stok takip sisteminin oluşturulması ve gıda depolarında izlenebilirliğinin sağlanması.

        -Arazi toplulaştırma ve sınıflandırma projelerinin hızlandırılarak on yıl içerisinde tamamlanması, toprak bilgi sistemine dayalı tarımsal arazi kullanım planlarının hazırlanması.

        -Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için arazi bankacılığı ve birlikte üretim gibi alternatif modellerin oluşturularak yaygınlaştırılması, miras mevzuatı geliştirilerek tarım arazilerindeki intikal sorununun çözülmesi.

        Diğer Yazılar