Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yılın son çeyreği için aylar öncesinden tahminimiz yüzde 5 dolayında bir büyümenin çıkabileceğiydi. Aralık ayına ilişkin dün açıklanan sanayi üretiminin yüzde 8.6 çıkmasından sonra büyümenin 1 puan kadar yukarıda olacağına kanaat getirdim.

        -Çünkü aralık rakamları ile birlikte son çeyrek sanayi üretimi yüzde 5.5’e yükseldi. Büyüme ile üretim arasında güçlü bir ilişki var.

        -Kaldı ki, hizmetler tarafında da bir canlanma vardı. Sanayi üretimi ile birlikte açıklanan perakende satışlar da yüksekti ve yılın son çeyreğinde yüzde 9.9 gibi çift haneli rakamların eşiğine dayandı. Otomotiv ve konut satışlarında yıl sonuna doğru güçlü bir canlılık yaşanmıştı.

        SON ÇEYREK BÜYÜMESİ 1 PUAN ARTAR MI?

        -Yine yılın son çeyreğine ilişkin büyüme tahminimizi yukarıya taşımamızda ithalattaki artış hızı da etkili. İthalat ekimde yüzde 8.0, kasımda yüzde 9,7 ve aralık ayında yüzde 14.9 artmıştı.

        -Büyümenin tetikleyicileri ise faizlerdeki düşüş, kredilerde artış, dolar kurunun 6 TL’nin altında seyretmesi ve iki yıla yakın zamanda biriken talepti.

        -Ayrıca geçen yılın son çeyreğinde ekonomik daralma yüzde 2.8 ile dibe vurmuştu. Bunun üzerine büyümek matematiksel olarak daha kolay.

        -Bütün bu nedenlerden dolayı 5 civarındaki büyüme tahminimizi 1 puan kadar yukarı çekiyor ve 2 Mart’taki açıklamada yüzde 6 civarında bir gerçekleşme bekliyoruz.

        CANLANMAYA OCAKTA DA DEVAM

        -Geçen yıldan gelen canlanmanın bu yılın ilk ayına da sarktığını söylemek mümkün. Henüz sanayi üretim verisi açıklanmadı. Ancak Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Endeksi üretimin daha iyi olacağını, faaliyetlerin genişleyeceğini, sanayi istihdamının artacağını işaret etti. Endeks değeri ocakta 22 ay sonra ilk kez büyüme eşiği kabul edilen 50 düzeyinin üzerine çıkarak 51.3’e yükseldi.

        -Dahası ocak ayına ait Ticaret Bakanlığı’nın dış ticaret verileri de canlanmanın devamına işaret ediyor. Geçen yılın son üç ayında giderek artan ithalatın ocak ayında da hız kesmediği, hatta artışını artırarak devam ettirdiği görüldü. Ocak ithalatı 16’dan 19 milyar dolara çıkarak yüzde 19 arttı.

        -İthalat tutarının dörtte üçünden biraz fazlası hammadde ve aramalı. Yani üretimde kullanılacak.

        YATIRIM MALI İTHALATI % 46 ARTTI

        -Buna ilave edilmesi gereken başka bir gelişme de yatırım malları ithalatının ocak ayında uzun bir aradan sonra ilk kez yüzde 46 artması ve aylık bazda 2.3 milyar dolara çıkmasıdır. Bu artış oran olarak Haziran 2011 sonrasının en yüksek artışı.

        -Ticaret Bakanlığı Bülteni’nde yatırım malları ithalatı geçen yılın tamamında yüzde 13 azalmıştı. Azalma 2016 yılından bu yana devam ediyor.

        DEVAMI GELİR Mİ?

        -Bu anlamda ocak ayı ile birlikte yüzde 46’lık sıçrama göstermesi çok yeni ve önemli bir gelişme olacak. Eğer devamı gelirse.

        -Aylık bazda ocak yüksek bir artış ama henüz tek ve devamının geleceğinin garantisi yok. Şubatta koronavirüs etkisi başladı. Bunun ekonomi üzerindeki etkileri henüz ölçülemiyor.

        -Yatırım malı ithalatı gelecek aylarda devam ederek bir trende dönüşürse ne iyi. Son 4 yılda ilk kez yatırımlar artacak ve şeytanın bacağını kırmış olacağız.

        Diğer Yazılar