Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel piyasalar koronavirüsten haberleri olduğunda pek aldırış etmedi. Bu nedenle olacak gelişmiş borsaların göstergesi MSCI Dünya Endeksi 12 Şubat’ta 2.434.952 puanla yeni rekorunu kırdı. Bir anlamda o tarihe kadar küresel piyasaların risk iştahı yüksek ve açıktı.

        RİSK İŞTAHI YERLE BİR

        -Virüsün kamuoyuna duyurulduğu tarih 20 Ocak. Üç hafta süreyle küresel piyasaların virüs karşısındaki duruşu sağlamdı.

        -Ancak son günlerde durum ve piyasaların duruşu değişiyor. Ne olduysa son 10 gün içinde oldu. Virüs İtalya ile Avrupa’nın kapısına dayanınca piyasalar da yangın yerine döndü. Risk alma iştahı yerle bir oldu.

        -Risk iştahının yerini büyük bir korku aldı. Sonunda “risk on” oldu “risk of”. Borsalar ve varlık fiyatları bu tarihten sonra geriliyor.

        -Yayılımını ve yıkıcı etkisini artıran virüs nedeniyle küresel piyasalar 2016 Ocak ayından bu yana en kötü gününü dün yaşadı. Piyasalarda tam bir dört dörtlük fırtına çıktı. Borsalarda düşüşler yüzde 3-4’leri buldu.

        İLK ADRES DOLAR

        -Riskten kaçanlar güvenli liman olarak hazine tahvilleri, dolayısıyla dolar ve altını buldu.

        -ABD 10 yıllık tahvil faizi gün içinde yüzde 1.3770’e inerek küresel kriz sonrasının ikinci en düşük düzeyine geriledi. Bundan önceki en düşük faiz oranı yüzde 1.3210 ile 6 Temmuz 2016’da görüldü.

        -30 yıllık ABD hazine kağıtları da 1950 sonrasının en düşük faiz oranını dün yüzde 1.8274’e inerek gördü.

        -Faiz oranlarının bu ölçüde sert düşüşü ve tarihi en düşük düzeylerini görmesi hem korku ve panikle yapılan alımlardan, hem de geleceğe yönelik büyüme tahminlerinin düşmesinden kaynaklanıyor.

        -Paranın ABD tahvillerine sığınması doları da değerlendirdi. Dolar Endeksi dün 99.188’den 99.562’ye kadar yükseldi.

        ALTININ YILDIZI YENİDEN PARLADI

        -Sığınılan ikinci liman ise altın oldu. Eğilim daha önceki günlerden başlamıştı ve altın fiyatları zaten yükseliyordu. Dünkü artışla birlikte ons altın 1.688.66 dolara kadar çıktı.

        -Bu fiyat aynı zamanda son 7.5 yılın en yüksek fiyatı. Sadece dünkü artışı yüzde 2.8’e vardı. TL’nin değer kaybı da buna eklenince gram altındaki bir günlük artış yüzde 3.6’ya vardı. Gram altın 334.24 TL’ye kadar çıktı.

        -Altın fiyatları 6 Eylül 2011’deki çıktığı 1.920.30 dolarlık ons fiyatından sonra 2012 yılında iki kez daha 1.700 doları geçip yönünü tekrar aşağı çevirmişti. 3 Aralık 2015’te 1.045.85 dolarla dip yapan altın fiyatları o tarihten sonra yükseliyor. Dünkü en yüksek 1.688.66 dolarlık fiyata göre altının onsu son 4 yılda yüzde 61.4 arttı.

        TÜRKİYE’DE EN ÇOK KAZANDIRAN ALTIN

        -Yurtiçi piyasada satılan gram altının fiyatı ise aynı tarihte 101.02 TL’den dün 334.24 TL’ye çıktı. Gram altının 4 yıllık artışı yüzde 230.8’i buldu. Ons veya dünya fiyatı ile TL bazında veya yurtiçi fiyatı arasında oluşan makas ise Türk Lirası’nın değer kaybından kaynaklanıyor.

        -Bir yandan TL’nin kaybı ile diğer yandan yurt dışındaki artışı ile çifte taraflı prim yapan altın finansal yatırım araçları içinde de en yüksek kazancı sağlıyor.

        Diğer Yazılar