Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koronavirüs Çin ve Uzak Asya’dan sonra Ortadoğu ve Avrupa’ya yayılınca finansal piyasalarda büyük dalgalanmalar yaratıyor. Küresel kriz sonrası piyasalar en ciddi bozulmasını yaşıyor.

        Hafta sonu gelen haberlerin etkisinde haftaya şok fiyatlamalarla başlayan piyasaların genel gidişi de, kimyası da artık bozuldu. Borsalardan ve riskli varlıklardan güçlü bir kaçış başladı. Petrol fiyatları bir günde yüzde 5 geriledi.

        HIZLI ÇIKIŞ SONRASI % 3.3 GERİLEME

        -Sığınılacak liman olarak devlet tahvilleri faizi küresel kriz sonrasının ikinci en dip noktasına indi.

        -Güvenli limanların başında gelen altının ons fiyatı 2011’deki rekor düzeyinin ardından ikinci en yüksek düzeyine çıktı.

        -Altının bu sıçramasının ardından ilk büyük müdahale de geldi. Kaynağı belli olmayan ama etkisi güçlü müdahale fiyatlarda dün büyük dalgalanma yarattı. Altının onsu 1.688.66 dolara kadar yükseldikten sonra dün 1.633.13’e indi ve yüzde 3.3 düzeyinde veya ons başına 55.53 dolar geriledi. Bu düzeyden yeniden toparlanan altın fiyatları 1.650 doların biraz üzerinde işlem görüyordu.

        BÜYÜK OYUNCULAR SAHNEYE ÇIKIYOR

        -Dünkü fiyat oynaklığında da sosyal medyada BIS’in altın satacağı mesajlarının dolaşmasının rol oynayabileceği belirtiliyor.

        -Ancak Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre BIS’in rezervinde 102 ton altın bulunuyor. Bunun hepsi satılsa bile böyle bir etki yaratmaya yetmeyebilir.

        -Altın fiyatları yükseldikçe ve yüksek seyrettikçe, altının büyük oyuncuları sahneye çıkıyor. Büyüklerin oyununda da fiyatların oynaklığı arttığı artıyor.

        -Önümüzdeki dönemde koronavirüs etkisi sürdükçe bunun altın talebini devam ettirdiğini, işin içine büyük oyuncuları çektiğini ve bunun fiyatlarda büyük oynaklıklar yaratabileceğini görebiliriz.

        -Elinde büyük miktarda altın tutanların artan fiyatlar karşısında satışa yönelmeleri veya bu yönde açıklama yapmaları, fiyatları en çok etkileyen gelişme oluyor. Altın fiyatlarında koronavirüse bağlı yüksek dalgalı bir seyir ortaya çıkabilir. Bu oynaklık da altında pozisyon alan çok kişiyi terse düşürebilir ve yanıltabilir.

        -Büyük altın oyuncuları arasında bazı merkez bankaları, IMF, altın fonları ve altın faaliyeti olan küresel şirketler bulunuyor.

        AŞININ BULUNMASI ZAMAN ALIR

        -Altın fiyatlarındaki büyük dalgalanmada “koronavirüs aşısı bulundu” spekülasyonu da rol oynamış olabilir. Çalışmalar var, ilerleyen testler de yapılıyor ama henüz resmi bir doğrulama yok.

        -Aşı bulunsa bile geliştirilmesi, yaygın şekilde üretilmesi ve kullanılması en azından ayları alabilecek bir süreyi gerektiriyor. Hemen bugün yarın gerçekleşecek bir olay değil.

        -Dolayısıyla virüse yakalananlar hastalıkla boğuşmaya devam edecek. Ölü sayısı arttıkça bunun negatif etkisi de sürebilir.

        EN BÜYÜK ETKİSİ TURİZME

        -En çok etkilenecek sektörlerin başında da turizm ve ulaştırma sektörleri geliyor. Borsalarda yapılan fiyatlamalar da bu yönde.

        -Gerçekte de bu yıl Çin ve etrafındaki ülkelere tatile gideceklere artık büyük cesaret gerekli. Korona virüsün seyri olumsu senaryoda gerçekleşse bile bu bölge için turizm bu yıl kayıp artık.

        -Tabi bunun tersi de söz konusu. Bu bölgeden de dünyaya turist gitmeyecek. Turizm giderleri son derece kısıtlı olacak. Dünya turizmini vuracak gelişme de bu zaten.

        -Çünkü dünyada turizm gideri en yüksek ülke, yani turizm harcaması yapan ülke 277 milyar dolarla Çin. ABD bile 144 milyar dolarla ikinci sırada geliyor. Dünya turizm gelirlerinin beşte biri Çinliler’in harcamalarından oluşuyordu. Çinliler dünyayı gezemeyecekse böyle bir harcama da, böyle bir gelir de olmayacak demektir.

        Diğer Yazılar