Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Korona virüsün ülkemizdeki seyri daha düşük yoğunluklu ve Avrupa’dan biraz gecikmeli olarak devam ediyor. Avrupa’da karantinadan çıkış ve normalleşmeye dönüşte bazı adımlar atılıyor. Türkiye’de de artık normal yaşama geçmeyi konuşmaya ve gündeme almaya başladık.

        Bu aşamaya gelmemizde salgının giderek kontrol altına alındığına yönelik kanaat etkili oldu. Resmi açıklamaları izliyor ve biliyoruz. Yapılan tahminler de nisan ortası haftasında virüsün Türkiye’de pik noktasını göreceği yönündeydi. Galiba öyle de oldu.

        -EN ÇOK ÖLÜM 20 NİSAN’DA

        -Virüsün seyri ölümler üzerinden izlendiğinde en çok sayıya 131 ile 20 Nisan’da ulaşıldı. Ancak günlük verilerden ziyade haftalık ortalamalar daha gerçekçi sonuçlar veriyor.

        -7 günlük ortalama olarak pik noktası ise 22 Nisan’da gerçekleşti. 7 günün toplam ölüm sayısı 866’ya, günlük ortalaması 124 kişiye çıktı.

        -O tarihe kadar yükselen ölüm vakaları azalmaya başladı. 28 Nisan’da günlük ölüm sayısı 92’ye, son bir haftalık toplam ölüm sayısı da 733’e çıktı. Bir önceki haftada 124 olan ortalama günlük ölüm sayısı 105’e indi.

        İKİ HAFTADIR İNİŞTE

        -Ama virüsün seyri ve toplam yayılımını gösterme açısından daha güvenilir veri ise aktif vaka sayısı. En çok vakanın görüldüğü tarih ise 11 Nisan’da 5.138. İlk sokağa çıkma yasağının olduğu gün.

        -Burada da daha gerçekçi sonuçları haftalık ortalamadaki değişim veriyor. Aktif vaka sayılarının son 7 günlük ortalama değişiminin pik noktası ise 16 Nisan’da görüldü. Bu tarihte haftalık toplam aktif vaka sayısı 31.911 ile en yükseğe çıktı. Günlük ortalama 4.559’a artışla rekora ulaşıldı.

        -Son iki haftadır inişe geçen virüs vakaları 28 Nisan salı günü 2.392’ye indi. Haftalık ortalamanın günlük artışı da 2.723 oldu.

        İki hafta önceye göre haftalık aktif vaka sayısının günlük ortalaması 4.559’dan 2.723’e düştü.

        16 NİSAN’IN ÖNEMİ

        -Ölüm sayılarının vaka sayısını izlemesi ise biraz arkadan geliyor. Vaka sayısındaki pik noktası 11 Nisan’da ve ölüm sayısında ise 20 Nisan’da. Buna göre ortalama ölümlerde düşüşün devamı beklenebilir.

        -Aktif vakaların ve ölüm sayılarının haftalık ortalama seyri, iyileşen hasta sayısındaki artış ve yoğun bakımda son üç haftadır azalan hasta sayısıyla örtüşüyor.

        -Hem vaka sayılarının haftalık ortalama değişiminden, hem de ölümlü vaka sayısının en yüksek noktasına ulaşmasından dolayı virüsün pik noktasını 16-22 Nisan olarak almak mümkün.

        -Yayılımı yansıtması açısından vaka sayısını baz almak daha doğru bir yaklaşım olabilir. Buna göre ‘virüsün tepesi 16 Nisan’da görüldü’ demek mümkün.

        -Normalleşme yolunda yapılan açıklamalar, hazırlıklar böyle matematiksel bir hesaba dayanıyor.

        NORMALLEŞME AÇILIMI BAYRAM SONRASI

        -Bilim Kurulu üyelerinin ve yapıkları açıklamalar bayram sonrası normalleşmeye doğru ilk adımların atılabileceği yönünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir görüşü dile getirdi.

        -THY da dün yaptığı açıklamada durduğu iç ve dış hat uçuşlarını başlatmayı 28 Mayıs’a erteledi.

        -Yapbozun parçaları bir araya geldiğinde büyük şehirliler Ramazan Bayramını da oturdukları şehirde geçirecekleri anlaşılıyor.

        -Kısıtlamalar ve seyahatler bayram sonrası kademeli şekilde başlayacak. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan tünelin ucundaki ışığın göründüğünü belirterek “Ramazan sonrası çifte bayram” sözlerini de normalleşmeye doğru atılacak adımlara yorumlayabiliriz. Ya da bayramda başka bir sürpriz de yapabilir Cumhurbaşkanı.

        ACELEYLE ECELE GİTMEK OLMASIN

        -Kent yaşamının normalleştirilmesinin zaman alması, yavaş ve kademeli bir şekilde yapılması bir zorunluluk. Sonuçta acele edip ecele gitme riski de var. Normalleşmede ölçü kaçarsa virüsü yeniden sıçratmak tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

        -Bütün dünya da bu konuda deneye yanıla yol alıyor. Biz de aynı şekilde hareket etmek durumundayız. Malum merdiven kazalarının büyük çoğunluğu merdivene çıkarken değil inerken gerçekleşiyor.

        -Bu açıdan normalleşmeler önce küçük adımlarla, küçük işyerlerinde, fiziki mesafe şartlarını koruyarak başlayacak. Virüste yeniden sıçrama olmadıkça da hızlanarak devam edilecek.

        AÇIK HAVA MEKANLARIYLA İŞE BAŞLAMAK

        -Öyle AVM’lerin açılmasıyla normalleşmeye başlamak olmaz. Bu işin kolayına kaçmak olur. Normalleşmenin sonuna doğru atılacak bir adımı başa alarak acele etmiş oluruz.

        -Mayısın sonundan itibaren yapılacak bu açılımda havaların ısınmasından yararlanılacak olması bir avantaj. Kapalı ortamlar yerine açık havanın daha yaygın biçimde kullanılacak olması normalleşmeyi kolaylaştıracak.

        -Hatta normalleşmelere açık hava mekanlarıyla başlamak en doğrusu. Malum koronavirüs en çok solunum yoluyla bulaşıyor.

        NORMALLEŞME DENEME AŞAMASINDA

        -Bütün bunlar olurken bir şeyi unutmamak gerekiyor. Dünya da normalleşmeyi deniyor. Önüne bir tehlike çıkarsa geri adım atacak.

        -Türkiye de karantinadan normale dönmeyi, evden çıkarak iş başı yapmayı istiyor. Ama bunun garantili bir yolu ve formülü yok.

        -Hatta yol tehlikelerle dolu. Hata yapmak, acele etmek mümkün. Bu durumda belki normalleşme yolundan dönmemizi gerektirmeyecek ama en azından frene basmayla sonuçlanacak.

        - Normalleşmede en büyük tehlike ise şu veya bu nedenle virüsün ikinci dalgasıyla karşılaşmak olur. İnşallah böyle bir durum olmaz.

        Diğer Yazılar