Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bayram dönüşü ekonomik veriler ardı ardına açıklandı. Üç verinin yanında bir de haber gündeme düştü ki, hepsi de pozitif yönde çıktı. Buna karşılık borsada sert bir düşüş yaşandı.

        ALTIN BİR HAFTADA İKİ BARİYERİ AŞTI

        -Bir süreden beri ivmelenen altın fiyatları dünyadaki yükselişini sürdürerek ons başına 2.000 dolarlık sınırı ilk hamlede geçti. Dün yüzde 1.3 yükselen ons altın 2.005.82 dolara kadar çıktı. Böylece altın fiyatlarının seyrinde 2 bin dolarlık kulvar açılmış oldu.

        -Son dönemde altını ivmelendiren gelişmeler ABD ve Avrupa’da açılan paketlerle küresel likiditenin artışı, euronun değerlenmesi karşısında doların değer kaybetmesi geliyor. ABD başkanlık seçimleri ve Çin-ABD geriliminin artması da sığınılacak liman arayışını hızlandırdı.

        -Türkiye’deki fiyatı da gram altın olarak 447 liraya kadar yükseldi. Gram altının artışının yüzde 0.4’te kalmasının nedeni ise dolar/TL düzeyinin dünkü gerilemesinde yatıyor.

        -1.920.30 dolarlık Eylül 2011’deki rekorunu egale etmesinin ardından henüz bir hafta geçmişken altının ikinci önemli bariyerini de devirmesi dikkat çekici bir gelişme. Anlaşılan altının bundan sonrası seyri bir hayli şaşırtıcı ve maceracı olmaya aday.

        4 POZİTİF GELİŞME

        REKLAM

        -Enflasyon beklentilerin altında yüzde 0.58 oldu. Yıllık enflasyon yüzde 12.62’den yüzde 11.76’ya geriledi. Baz etkisi yanında meyve sebzede yüzde 8.08 aylık düşüş devreye girdi. Baz etkisi gelecek üç ayda da sürecek.

        -İkinci veri ekonomide ve üretimde başlayan canlanmanın güçlenerek devam ettiğini gösteriyor. İSO İmalat Sanayi Satınalma Endeksi PMI 56.9 ile rekor açıklanmakta olduğu 2005 yılından sonraki ikinci en yüksek tepeye çıktı. 50 eşik değerinin üstü sanayide genişlemenin ve büyümenin olduğunu gösteriyor.

        - Üçüncü veri temmuz ayı dış ticaret göstergeleriydi. İhracat 15 milyar dolarla geçen yılın yüzde 5.8 altında gerçekleşti. Burada önemli olan ihracatta normalleşmeye doğru gidişti. İthalat da yüzde 8 azalmayla 17.7 milyar dolara indi. Canlanan bir ekonomide ithalatın artmaması, hatta gerilemesi iyi bir gelişme. Böylece dış ticaret açığında yüzde 16’lık azalma meydana geldi.

        -Dördüncü iyi haber akşam saatlerinde geldi. Almanya kendi vatandaşlarına Türkiye yasağını kaldırdı. Türkiye’ye Rusya’dan sonra en çok turisti yollayan Almanya’nın bu kararı çok önemli. Yılın kalan bölümünde turizm gelirlerinde bir toparlanma anlamına geliyor.

        BORSADA DÜŞÜŞ NEYİN NESİ?

        -Ardı ardına sıralayabildiğim dört pozitif habere rağmen borsa yüzde 3.5 geriledi. Temmuz ayının son haftasında çift sıfır atılmasının ardından başlayan gerilemeyle borsadaki düşüş yüzde 10’a vardı. Sanayi büyürken borsadaki sanayi hisselerinin yer aldığı Sanayi Endeksi yüzde 3.4 değer yitirdi. Borsanın değer kaybı yurtiçinde şaşkınlık da yarattı. Bunun bir yerine şeytan gizlenmiş olmalı.

        LONDRA KAYNAKLI SATIŞLAR

        -O da bayram sırasında dünyanın en etkili iki ekonomi gazetesinde Türkiye ekonomisini eleştiren geniş yazı ve yorumların çıkmasıydı. Özellikle döviz rezervinin düzeyi ve kura müdahale şekline odaklanan, bunun canlanan ekonomiyle çeliştiğini vurgulayan analizler yabancı yatırımcılar üzerinde etkili oldu.

        REKLAM

        -Londra swap piyasasında TL faizleri yeniden yüzde 1.000’i aştı. Yabancı satışlarının etkisiyle bankalar öncülüğünde düşen borsada bir aşamadan sonra yerli yatırımcılar da harekete katıldı.

        DÜZELTME GEÇİCİ Mİ KALICI MI?

        -Türkiye borsasındaki bu düşüşü küresel piyasalarda genel bir kar realizasyonu izlemeyecekse sorun yok. Kar realizasyonu amaçlı yabancı satışlarının ardından ekonomik verilere paralel bir seyir yeniden geri gelebilir. Ya yapılan eleştirilerin doğru olmadığı savunulur ya da haklılık payı varsa politikalarda değişikliğe gidilir.

        -Ancak hem pandemide ikinci dalga korkusu hem de ABD seçimleri ve ABD-Çin geriliminin artmasıyla dünyada bir kar realizasyonu başlarsa işler değişir. Böyle bir ihtimal hiç de az değil. Ağustos ayında olmasa da eylül-ekimde gündeme gelmesi daha yüksek ihtimal haline gelir.

        -O zaman Türkiye’deki düzeltme, dünya ile birleşir ve bir orta vadeli düzeltmeye dönüşür.

        Diğer Yazılar