Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        FED faiz kararı toplantısında oranları değiştirmedi, para politikası değişikliğini açıkladı ve ekonomik görünümde önemli revizyonlara gitti.

        FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısındaki açıklamalarının ardından ise piyasalar genelde satış tarafına döndü.

        Para politikasındaki değişikliği Jerome Powell 27 Ağustos'ta Jackson Hole toplantılarında açıklamıştı. Dolayısıyla fiyatlandığı düşünülebilir.

        FED’in dünkü toplantısında ilave edilen yeni enformasyon ise 2023’e kadar faiz artışını öngörmediğiydi.

        TOPARLANMAYA ÜÇ GÖSTERGE

        -Ekonomik tahminlerdeki iyileşmelerin başında ise 2020 yılı için üç ay önce öngörülen yüzde 6.5 daralmanın yüzde 3.7’ye düşürülmesiydi.

        -Pandemiyle işini kaybeden 22 milyon kişiden 11 milyonu geri dönmüştü. İşsizlik oranı tahmini 2020 yılı için yüzde 9.3’ten yüzde 7.6’ya revize edildi.

        -Yıllık enflasyon tahmininin yüzde 0.8’den yüzde 1.2’ye yükseltilmesi de olumlu bir gelişme.

        -Çünkü FED deflasyondan uzaklaşmak için, enflasyonu hedef değeri olan yüzde 2’ye yükseltmek istiyor. Yaptığı politika değişikliği ise bu hedefi ortalamaya çevirmek, esnetmek ve üzerine çıkılmasını sağlamaktı. Yeni politikaya göre enflasyonun yüzde 2.2-2.3’e kadar yükselmesine tepki verilmeyecek.

        REKLAM

        ARTIK İSTİHDAM HEDEFİ DAHA ÖNEMLİ

        -Dahası faizin yükseltilmesi için işsizliğin ideal oran olarak kabul edilen yüzde 4 seviyesini yakalaması da beklenebilecek. FED’in ve Başkan Powell’ın açıklamalarında enflasyon hedefinden daha çok istihdam sözü yer aldı.

        Powell’ın “Azami istihdam işgücüne katılımı ve ücretleri de içeriyor. Enflasyon gibi tek bir rakamla da ifade edilemez” sözleri de, istihdam hedefinin enflasyon hedefinden bir adım öne geçtiğine yorumlanabilir.

        -İstihdam hedefi öne çıkartılırken “maksimum istihdam” kriteri getirildi. Maksimum istihdamın kapsayıcı bir hedef olduğu, işgücüne katılım ve ücretleri de içerdiği belirtildi. Yani FED’in revize ettiği yeni para politikasında enflasyon hedefi esnetildi ve muğlaklaştırıldı, öne çıkartılan istihdam hedefi de.

        PİYASA MUĞLAKLIĞI SEVMEDİ

        -Bu muğlaklaştırmayı piyasalar pozitif fiyatlayabilirdi. Çünkü tahminler, revizyonlar, faiz artırımlarının 2023’e kadar atılmasıyla fazlaca güvercin bir tablo çiziliyordu.

        -Ancak Powell’ın basın toplantısındaki “Son iki ayda ekonomi beklediğimizden hızlı toparlandı. Ama devam edecek mi, bilmiyoruz” sözü, kafa karıştırdı. “Mali politika eylemleri şimdiye kadar kritik fark yarattı” derken, arkasından daha fazla desteğin gelmesi gerektiğini de söyledi. Tabii mali desteği verecek olan FED değildi.

        MALİ DESTEK BEKLENİYOR

        -Madem ki toparlanmanın devamı için mali yardım gerekiyor, bu da Kongre’nin yetkisinde, o zaman piyasalarda havanın değişmesi için, acele etmeye gerek yok, beklenebilir. Ne zaman ki mali destek konusunda ilerleme sağlanır, o zaman harekete geçilir.

        -Cumhuriyetçiler’in 1 trilyon dolar, Demokratların ise daha fazla olmasını istedikleri yeni mali destek programı üzerinde görüşmeler sürüyor. Yaklaşık 10 güne kadar uzlaşmanın sağlanması ve yasalaşma sürecinin başlaması bekleniyor.

        Diğer Yazılar