Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bizim piyasaların kapalı olduğu günde küresel piyasaları iki önemli gelişme karıştırdı.

        Biri bir süreden beri akıl almaz şekilde fiyatları artan kripto varlıklardaki şok satışlardı. İkincisi de akşam saatlerinde açıklanan FED tutanakları varlık azalmayı gündeme getirerek piyasalardaki karışıklığın üzerine tuz biber ekti.

        Önce kriptolarda günlük yüzde 10-20 arasında sert düşüşler meydana geldi. Bu da 14 Nisan 2021’de görülen tepe noktasına göre değer kaybını yüzde 50 kadar çıkardı.

        -14 Nisan’da 2.55 trilyon dolara çıkan kripto paraların toplam piyasa değeri, dün gün içi işlemlerde 1.35 trilyon dolara kadar indi. 1.2 trilyon dolarla neredeyse yarı yarıya bir kayıp oluştu.

        - 2017 sonunda başlayan ve bir yıl süren düşüşte Bitcoin yüzde 84 değer yitirmişti.

        KRİPTO SATIŞLARINA 4 NEDEN

        -Kripto dünyasında sert satışlara 4 neden gösterilebilir.

        -Birincisi kriptoların en büyük destekçisi ve yatırımcısı haline gelen Elon Musk’ın Bitcoin ile ödemeleri askıya aldığını duyurması oldu.

        -Satışa en önemli neden ise belli bir büyüklüğe ulaşmalarından sonra kriptoların ilk defa devletlerin düzenlemesiyle karşılaşmaları. Çin kriptoların ödeme aracı olarak kullanımını 18 Mayıs itibariyle yasakladı. Çin’deki Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği, Ödeme ve Takas Platformu ortak açıklamasında, “Son dönemde kripto para birimleri çok sert şekilde yükselir ve düşerken, spekülatif işlemleri artış gösterdi. Bu insanların varlık güvenliklerini ihlal ediyor, ekonomik ve finansal düzeni ciddi şekilde aksatıyor” denildi.

        REKLAM

        -Dünkü sert satışların üçüncü nedeni ise Avrupa Merkez Bankası ECB’nin Bitcoin’in değer kazanmasını Lale Balonuna benzetmesiydi. Yılda iki kez yayımlanan finansal istikrar raporunda “Kripto varlıklarda coşku ciddi şekilde arttı. Bitcoin fiyatlarındaki yükselişler Lale Balonu ile Güney Denizi Balonunu geride bıraktı” denildi. Bu görüşlerin raporda yer almasını piyasalar ECB’nin kripto paraları regüle edenler kervanına katılacağı şeklinde yorumladı ve dünkü satışların kısa süreli de olsa artmasında rol oynadı.

        -Dördüncü neden ise ABD’nin zenginlere yönelik vergileri artırmak istemesinden kaynaklanıyor. Son yılların en büyük kazançları kripto varlıklardan yapıldı. Uygun zaman ve zeminde, muhtemelen salgınla mücadele kazanıldıktan sonra Başkan Biden’ın gündeme getirmesi beklenen zengin vergisi, en çok kripto varlıklar ile finansal piyasalardan elde edilen kazançları etkileyecek.

        TAHVİL ALIMINI AZALTMA GÜNDEMDE

        -Dün akşam itibariyle yeni gelişme ise FED’in 29 Nisan’da yaptığı toplantı tutanaklarından çıktı. Tutanaklarda tahvil alımlarına ilişkin “Bazı üyeler, varlık alımlarının hızını ayarlamaya yönelik bir planı önümüzdeki toplantılarda tartışmaya başlayabileceğini öngördü” ifadesi yer aldı.

        -Yani ortada nisan enflasyonu yokken bunlar konuşulmuş. ABD’de enflasyon geçici olsa bile, FED’in şimdiye kadar kamuoyuna açıkladığı beklentisinden farklı olmaya aday. Daha uzun vadeli ve daha yüksek bir enflasyon seyri ihtimali artık güçlendi.

        -Kriptolardan başlayan değer kayıpları hemen hemen bütün varlık fiyatlarını olumsuz etkilerken, akşam saatlerinde buna FED’in tutanakları eklendi. Piyasalar artık iki çifte baskı altında.

        -Çünkü kriptolara karşı devletlerin düzenlemeleri devam edebilir. Çin’in ardından büyük ekonomiler olarak ABD ve Avrupa sırada.

        -FED ise gündemine aldığı tartışmayı, hayli yüksek çıkan enflasyonun ardından herhalde daha kısa sürede karara bağlar ve muhtemelen tahvil alımını azaltmayı öne çekebilir.

        - Ortaya çıkan yeni durumun belli bir fiyatlaması piyasalarda yapılır. Olmakta olan da bu zaten.

        REKLAM

        MAYISTA SAT, BAS GİT TATİLİNİ YAP

        -Bu nedenlerle dün kriptodaki sert satışlar, daha yumuşak şekilde hemen hemen bütün finansal varlıklarda görüldü. FED tutanaklarıyla pandoranın kutusunun açılması, satışlara ivme kazandırdı ve durumu daha karmaşık hale getirdi.

        -Satışlarda kriptoların ardından son dönemin hızla değerlenen emtiaları ikinci sırada geldi. Bu nedenle Emtia endeksi CRB yüzde günü 2’ye varan kapanışla bitirdi.

        -Borsalardaki ortalama kayıplar yüzde civarındayken kapanışlarda yarısı düzeyine indi.

        -ABD 10 yıllıkları yüzde 1.64’ten yüzde 1.70 sınırına dayandı. ABD doları da güçlendi. Dolar Endeksi yüzde yarım artarak 90 seviyesinin üzerine çıktı.

        -Faizin ve doların yükselmesi, gün içinde hızlı değerlenen altının kazançlarını geri aldı.

        -Birden çok nedenin bir araya gelmesi ve en çok da devletlerin ilk regülasyonlarıyla karşılaşmasında kripto piyasası büyük vurgun yedi.

        -Kripto piyasası tam karışmışken, finansal piyasalar da bir yılı aşan pozitif eğilimin ve yüksek kazançların ardından, yükselen bir enflasyonla çarpıştı.

        Böyle bir ortamda da “Mayısta sat, bas git tatilini yap” eğilimi bir kez daha tekrarlanıyor.

        Diğer Yazılar