Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yurtiçi, yurtdışı gelişmeleri ve alınacak kararlarıyla bu hafta yılın en kritik haftalarından biri olmaya aday. Üç önemli karar sadece haftanın değil önümüzdeki dönemin de kaderini belirleyecek cinsten.

        Gelişmelerin ilki Çin’den, ikincisi ABD’den ve üçüncüsü Türkiye’den. İlki ikinciyi, ikincisi üçüncüyü zincirleme şekilde etkileyebilir.

        ZİNCİRLEME ETKİ OLABİLİR

        -Birincisinde işlerin ters gitmesi, ikincisinde kararı Türkiye lehine çevirebilir. Bunun da verdiği güvenle faiz indirim sürecine girilirse son iki haftada yaşadıklarımızın devamı gelebilir.

        -Çin’de batık emlak şirketi kaderine terkedilirse ilk gün dünya piyasaları karışacak, ardından FED’in tapering’i ertelese bile işleri toparlamaya yetmeyebilir.

        -Türkiye için en iyi seçenek Çin’in emlak şirketini kurtarması ve devamında FED’in tapering’i ötelemesidir.

        -Bu durumda TCMB tarafından başlatılacak bir faiz indiriminin piyasalara etkisi sınırlı kalabilir. Ama böyle bir ihtimal de, tavla oyununda en iyi zarı atmak gibi bir şey.

        ÇİN YİNE KURTARACAK MI?

        -Zaman sırasıyla gidersek son dönemde küresel piyasaların üzerinde dikkat kesildiği gelişmelerden biri Çinli emlak şirketi Evergrande’ın Salı günü ödemesini yapıp yapamayacağı. Ödemesini yapamadığında da, devletin 2014 yılında olduğu gibi, bir kez daha yardım edip şirketi yüzdürüp yüzdürmeyeceği piyasalar için belirleyici olabilir.

        REKLAM

        -Şirketin borcu 300 milyar dolar civarında. 1.8 milyon konut taahhüdü de var. Bu büyüklükteki bir şirketin çöküşü hem Çin emlak piyasası balonunu patlatabilir hem de finansal piyasaları vurabilir.

        -Muhtemelen bir kurtarma daha gelebilir ama garantisi yok. Piyasalar da bundan dolayı diken üzerinde.

        FED TAPERİNG’İ İÇİN PAPATYA FALI

        -Dünyada ikinci gelişmeyi ise çarşamba günü 8 yılın ardından FED’in ikinci tapering veya tahvil alımlarını azaltma kararını verip vermeyeceği oluşturacak. Tapering’in açıklaması ağustos ayında Jackson Hole toplantılarında Başkan Jerome Powell tarafından yapıldı. Şimdi zamanlamasının adı konulacak ve tapering’in ne kadar sürede tamamlanacağı belirlenecek. FED’in ekonomik öngörüleri yanında Başkan Powell’ın basın toplantısı da olacak.

        -Ekonomik verilerin içeriğine göre piyasalar adeta papatya falı açıyor. Geçen hafta önce tapering yapmayacak tarafındaydı, sonra yapacak tarafına kaydı.

        -İş Yatırım’dan Şant Manukyan ise FED’in normalde tapering sinyalini net bir şekilde vereceği görüşünde. Ama iki gelişmenin bankayı beklemeye itebileceğini ekleyerek şunları kaydetti: “İlki elbette Evergrande vakası. Salı günü muhtemelen şirket ödemelerini aksatacağını açıklayacak. Bu durum olası bir devlet müdahalesi olmazsa piyasaları etkileyeceğinden FED’i beklemeye itebilir. İkinci konu ise borç tavanının ne olacağıdır.”

        TÜRKİYE’DE FAİZ İNDİRİMİNE HAZIRLIK

        -FED’in çarşamba günkü kararı ardından perşembe TCMB’nin faiz kararına sıra geliyor. Cumhurbaşkanı’nın konuşmaları, Merkez Bankası Başkanı’nın hedeflenecek enflasyonu manşet enflasyondan çekirdek enflasyona kaydırması, BDDK’nın 50 bin liradan fazla tüketici kredilerinin vadesini 3 yıldan 2 yıla indirmesi ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırması faiz indiriminin hazırlıkları gibi görünüyor.

        REKLAM

        -Piyasalar da durumu böyle değerlendirdi ki, dolar TL’ye karşı son iki haftada yüzde 4.1 arttı. TL’nin değer kaybı ise yüzde 3.7 oldu.

        -Aynı dönemde dolara karşı gelişmekte olan ülke kurları MSCI endeksiyle yüzde 0.5 değer kaybına uğradı. Gelişmekte olan para birimleri arasında TL negatif ayrışmaya başladı.

        -Haziranın son haftasından itibaren pozitif ayrışan TL 3 Eylül’e kadar dolara karşı yüzde 6.7 değerlendi. Son iki haftada ise yüzde 3.7 değer kaybederek 2.5 aylık değer kazanımının yarısını geri verdi.

        -Borsa da son iki haftada MSCI Endeksi ile yüzde 7 değer kaybederken gelişmekte olan borsalar yüzde 2.8 kayıpla sınırlı geriledi. Burada da dünya borsalarının iki katına varan değer kaybıyla Türkiye negatif ayrıştı.

        -Kısmen gerileyen CDS primlerinin 3 Eylül’den bu yana yüzde 2.9 artması da Türkiye’nin risk priminin yükselmekte olduğunu göstergesi.

        -Buna karşılık 2 yıllık gösterge Hazine tahvilinin faizi 2 haftada 0.65 azalması, faiz düşüşüne hazırlık olarak görülebilir.

        BİR PAPATYA FALI DA TCMB İÇİN

        -TCMB faizi düşürecek mi, düşürmeyecek mi? Buna göre piyasalar yön bulacak. Uluslararası Finans Enstitüsü’ne göre TCMB faiz düşürecek.

        -20 Mart’ta TCMB Başkanlığı görevinden alınan Naci Ağbal da dün bir mesaj atarak “Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi” başlıklı yazısını yeniden paylaştı. Yazı mart ayı içinde TCMB’nin internet sitesinde yayınlanan yazının faiz kararı haftasında paylaşılması dikkat çekici. Eski başkan görevden alınması sonrasında ilk kez sosyal medyadan mesaj yolluyor.

        -Çin emlak şirketini kurtarırsa FED’in tapering’i kesinleştirmesine bir adım daha yaklaşılır. Tahvil alımının azaltılmasının dolar ve ABD faizlerini yükseltmesi ise işimizi zorlaştırıcı etki yapar. Üstüne bir de faiz indirimi eklenirse piyasalar biraz daha karışabilir.

        -Faiz indirimine gidilmemesi ise eğer perşembe gününe kadar yüksek dalgalı seyir devam ederse piyasaları ters köşe yapar ve kısa süreliğine doping etkisi yaratabilir.

        Diğer Yazılar